Viola
-6 °C
-2 °C

Trösztellenes javítás a Windows XP-hez

2002.05.24. 13:14
A jövő héten adja ki tesztelésre a Microsoft a Windows XP első olyan javítását, amellyel a trösztellenes perben az amerikai szövetségi kormánnyal kötött peren kívüli egyezség rá háruló előírásait teljesíti. A biztonsági javításokon túl lehetővé válik az internetes és multimédia programok alapkijelöléseinek várva várt módosítása.
A szoftverkonszern és az amerikai igazságügyi minisztérium tavaly októberi megállapodása azokra a vádakra válaszul született, melyek szerint a Microsoft a piacon élvezett kiemelt pozícióját arra használta, hogy a számítógépgyártókat és más cégeket a termékei előtérbe helyezésére kényszerítse.

Kilenc állam folytatja

Az egyezség alapján a számítógépgyártók nagyobb szabadságot kapnak a termékeikben a konkurens szoftverek telepítésére. Egyébként kilenc szövetségi állam elégtelennek ítélte az elért eredményeket, és folytatja a trösztellenes pert.

A peren kívüli egyezség nem bír kötelező érvénnyel a felekre, amíg egy bíró kézjegyével nem látja azt el, de a Microsoft vállalta, hogy az egyezség formális életbe lépése előtt is megfelel néhány kitűzött követelménynek - mondta a Reutersnek Jim Cullinan, a szoftvercég vezető termékmenedzsere.

Augusztusban jön

A Windows XP Service Pack 1 május végén több mint 10 ezer bétateszterhez érkezik meg. A végleges és nyilvános változat augusztus végén lesz elérhető. A Windows XP-ből tavaly október óta világszerte 32 millió példányt adtak el.

A javítás telepítésével a számítógépgyártók és a felhasználók számos új lehetőséget kapnak a népszerű programok alapkijelölésének megváltoztatására. Ezek közé tartoznak például a böngészők, a levelezőprogramok, az üzenőprogramok illetve a video- és hangfájlokat lejátszó alkalmazások.

Új opciók

Egy új gomb is megjelenik a Start menüben, a felirata "set program access and defaults", azaz programok hozzáférési és alapbeállításai. Ennek segítségével a felhasználó négy alaphelyzet közül választhat: alaphelyzetként az egyedi beállítás, a számítógépgyártó összeállítása, csak Microsoft programok és nem Microsoft programok.

A felhasználó egy-egy feladatra kijelölhet egy bizonyos programot, vagy alternatív lehetőségeket is felsorakoztathat. Eltüntethető bármely program, legalábbis az asztali és a menü ikonok szintjén, elkerülendő a nem kívánt elindítást. Korábban a számítógépgyártók kijelölhettek más programokat alapbeállított alkalmazásnak, de a böngésző kivételével nem tudták eltüntetni a Microsoft szoftvereket.

Az Internet Explorer böngésző ikonjának eltüntetésére is csak azóta van lehetőség, hogy tavaly júniusban egy feljebbviteli bíróság elfogadta az első fokon eljáró bíró megállapítását, miszerint a Microsoft illegális módon terjesztette ki monopóliumát a személyi számítógépek operációs rendszereinek piacán. A monopólium vádját így megalapozottnak találták, de nem rendelték el a vállalat feldarabolását.

Együttműködés a konkurenciával

A Microsoft azt tervezi, hogy következő hónapok folyamán a konkurens szoftvergyártóknak betekintést enged a termékei forráskódjába. Így azok olyan programokat írhatnak, amelyek a Microsoft saját termékeihez hasonlóan együtt tudnak működni az XP-vel - mondta Cullinan.

A szoftverkonszern ezen kívül alkalmazásfejlesztő interfészeket jelentet meg. Ezek a kódok feltárják a szoftverek és az operációs rendszer között zajló kommunikáció folyamatát. A Microsoft licenc alapon engedélyezi az asztali PC-k és a szerverek közti kommunikációs protokollok használatát is.

A javítóállomány megjelenése mellett nem a peren kívüli egyezség miatt döntöttek, hanem a Windows NT kód miatt, melyet eredetileg a vállalati szférának szántak, de most már az XP révén más felhasználók is használják. Eddig még ilyen átfogó javítóállomány nem jelent meg az általános fogyasztóknak szánt szoftverekhez - mondta Cullinan.

Biztonsági javítások

Az XP Service Pack 1 már tükrözni fogja a Microsoft korábban meghirdetett politikáját, miszerint a termékeiben a biztonság az elsődleges. A csomag telepítésével lezárnak mintegy tucatnyi kritikus biztonsági rést, például a Windows Messenger üzenőszoftverben, melyeket korábbi frissítésekkel kiadásával már próbáltak korrigálni.

Meg fognak változni a Passport azonosító beállításai is. A beléptető ablak nem nyílik ki folyton, ha a felhasználó nem indít el egy Passport technológiát alkalmazó szolgáltatást, például a Hotmail-t, a Microsoft Network-öt vagy a Windows Messengert. A Passport elve az volna, hogy a felhasználók a személyes adataikat egyszer beírva többféle weboldalt és szolgáltatást igénybe tudjanak venni, minden újbóli regisztráció és azonosító megadás nélkül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!