Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kulcsgenerátor miatt tiltották le az elérést

2005.03.04. 14:28
Egy illegális termekkódgeneráló program miatt kérte a Microsoft az Invitelt, hogy korlátozza egy ügyfelének az internetelérését, derült ki a vállalat lapunkhoz eljuttatott közleményéből. A szoftvergyártó óriásvállalat iparági kapcsolatain keresztül szerzett tudomást az illegális szoftverről. Az internetszolgáltatók egy nemzetközi irányelv alapján tiltják az elérést.

Az Invitel nemrégiben letiltotta egy ügyfelének az adsl-elérését, mert az illető merevlemezén a Microsoft illegális szoftvereket látott. A szoftveróriás figyelmét egy úgynevezett kulcsgenerátor program keltette fel, amellyel a Microsoft-termékek telepítés utáni aktiválásához szükséges véletlenszerű alfanumerikus kulcsok állíthatók elő. Az érintett termékek közé tartozik többek között a Windows XP Professional, a Microsoft Office XP és a Windows Server 2003 mennyiségi licenckonstrukciókban forgalmazott, valamint dobozos változatai. A Microsoft szerint a hamis termékkulcsok segítségével általában illegális másolatokat aktiválnak, amelyeket a gyanútlan felhasználóknak eredeti, legális termékként adnak el, írta a közlemény.

Miután a Microsoft megtudta, hogy az Invitel néhány előfizetője - adott IP-címekről, adott időpontokban - elérhetővé tette a szóban forgó kulcsgenerálót, a vállalat jogi képviselője a Microsoft szellemi tulajdonjogainak védelmére hivatkozva felkérte az internetes céget, hogy mielőbb akadályozza meg a törvénybe ütköző tevékenységet. Az Invitel a kérés hatására letiltotta az érintett ügyfelének az adsl-elérését, és azt is közölte az illetővel, hogy nem kapcsolja vissza a hozzáférést, amíg nem kap tőle írásos nyilatkozatot a törvénytelenség beszüntetéséről. Azt is megtudtuk, hogy az elmúlt időszakban az Invitel háromszor küldött ki hasonló levelet különböző ügyfeleiknek, és hogy mindegyik esetben az érintett szoftver gyártója hívta fel a figyelmüket a jogsértésre.

Magukat szabályozzák a szolgáltatók

Az internetszolgáltatók szerzői jogsértések esetében részben az elektronikus kereskedelemre vonatkozó szabályok, részben pedig a nemzetközileg elfogadott hálózathasználati elvek szerint járnak el, tudtuk meg a Chello szakértőjétől.

A szolgáltatók az általános szerződési feltételeiket általában ezen irányelv alapján fogalmazzák meg, amely többek között azt is tartalmazza, hogy "tilos a szolgáltatásokat valamely törvényt, szabályozást, szabványt, nemzetközi egyezményt vagy díjszabást sértő módon használni." Erre az önszabályozásra azért van szükség, mert csak az internetszolgáltatók állnak kapcsolatban a felhasználókkal, akiknek az adatait akkor sem adhatják ki semmilyen szervezetnek vagy jogtulajdonosnak, ha azokat jogsérelem érte.

Másképp járnak

A kábeles hálózaton szolgáltató Chello szóvivőjétől megtudtuk, hogy náluk még nem volt hasonló eset, de a jogtulajdonos kellően alátámasztott bejelentése esetén ők is levélben kérnék meg a felhasználót, hogy szüntesse meg a kifogás tárgyát. A Chello általános szerződési feltételei arra is lehetőséget adnak, hogy ezzel egyidejűleg - figyelmeztetésként - legfeljebb kilencven százalékkal korlátozzák az internetelérés sebességét, így az illető nyugodtan tovább tud emailezni, böngészni, sőt akár még letölteni is. Az eredeti sebességet azonnal visszaállítják, ha a jogsértés megszűnéséről értesülnek.

Ezzel szemben az Invitel általános szerződési feltételeiben az áll, hogy a cég nem köteles semmilyen szolgáltatás nyújtani, ha bizonyítható, hogy a kért szolgáltatás a hatályos jogszabályokba ütközik, és a szolgáltató köteles a korlátozást az előfizető kérésére haladéktalanul megszüntetni, ha az előfizető a korlátozás okát megszünteti, és erről a szolgáltatót hitelt érdemlő módon értesíti. Az Invitelnél fizetni kell az előfizetés letiltásának ideje alatt is, hiszen az ügyfél jogsértő magatartása miatt szüneteltetik a szolgáltatást.