Árpád
-2 °C
9 °C

Fekete szoftver miatt a szolgáltatás szünetel

2005.03.03. 08:30
Tájékoztatom, hogy a havi díj a jogellenes cselekmény miatti letiltás idejére is felszámításra kerül - áll egy adsl-előfizetőnek címzett levélben, akinek gépén a Microsoft illegális szoftvert vélt felfedezni. A szolgáltató állítása szerint jogszerűen tiltotta le a Microsoft nyomására előfizetője hozzáférését.

Az Invitel távközlési cég letiltotta egy ügyfelének az adsl-elérését, mert a Microsoft illegális szoftvereket látott a merevlemezén, derült ki a Prohardver online pc magazin fórumának egyik bejegyzéseiből. Az Invitel azt is közölte az előfizetőnek írt levelében, hogy addig nem kapcsolja vissza a hozzáférést, amíg nem kap tőle írásos nyilatkozatot a törvénytelen tevékenység beszüntetéséről. Információink szerint az illető fájlcserélő szoftvereket használt, és minden bizonnyal ezért találtak rá, ugyanakkor jogosnak tűnik a kérdés, hogy van-e joga bárkinek is ahhoz, hogy mások gépében turkáljon?

Vak tyúk is

Az Inviteltől megtudtuk, hogy az elmúlt időszakban háromszor küldtek ki hasonló levelet különböző ügyfeleiknek. Közölték, a cég semmiféle nyomozást nem végez, mindegyik esetben az érintett szoftver gyártója hívta fel a figyelmüket arra, hogy a hálózatukon valaki illegális másolatokat használ. Jelen esetben a Microsoft szólt be, és a hazai képviselettől megtudtuk, hogy csak az anyacég foglalkozik a jogsértésekkel, a levélben ezért említik a Microsoft Corp. nevet.

A gyártóknak egyébként nem kell kotorászniuk mások merevlemezén, hiszen ennél sokkal egyszerűbb a dolguk: sokszor a szoftverükben is van jogtalan használat elleni védelem, amely minden fontos információt kikotyog, a fájlcserélőkön megosztott szoftverekhez pedig ugyanúgy hozzáférhetnek, mint bárki más. A szoftvercég ezekkel a módszerekkel megtudhatja az elkövető IP-címét, és hogy mely cégnél vásárolt internetelérést, de személyes adatokat nem kérhet el, ezért a szolgáltatónak kell megtennie a következő lépést.

Törvényes eljárás

Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokra, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásokra vonatkozó magyar törvény értelmében az internetszolgáltató kötelezhető arra, hogy letiltsa a törvénytelenséggel vádolt ügyfelének a hozzáférését, ugyanúgy, mint ahogyan egy kalózmásolatokat terjesztő weboldalt is bezárathatnak. Az eltiltást pedig egészen addig fenntarthatja, amíg a törvénysértés meg nem szűnik.

Az Invitel egyébként az általános szerződési feltételeiben is kiköti, hogy "nem köteles semmilyen szolgáltatás nyújtására, ha bizonyítható, hogy a kért szolgáltatás a hatályos jogszabályokba ütközik" illetve, hogy "a szolgáltató köteles a korlátozást az előfizető kérésére haladéktalanul megszüntetni, ha az előfizető a korlátozás okát megszünteti, és erről a szolgáltató hitelt érdemlő módon tudomást szerez." Az Invitelnél fizetni kell az előfizetést a letiltás ideje alatt is, hiszen az ügyfél jogsértő magatartása miatt szüneteltetik a szolgáltatást.

Közös érdek

Fejes Tibor, az Invitel termékmenedzsment osztályvezetője az Indexnek elmondta, hogy minden korlátozás előtt szóban tájékoztatják az előfizetőt a problémáról, csak akkor jön a korlátozás, ha nem kapnak választ. A szakértőtől azt is megtudtuk, hogy a szoftvergyártótól az IP-címen kívül más adatokat is kapnak, amelyek kizárják a tévedés lehetőségét. A szolgáltató egyébként igencsak érdekelt az együttműködésben, ugyanis akadályoztatás esetén a szoftvergyártó kártérítést is követelhet. Az Invitel munkatársa szerint a felhasználók mindhárom esetben megszüntették a törvénysértést, illetve az erre utaló tevékenységet, így már újra internetezhetnek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!