Piroska
3 °C
4 °C

Megbukik vagy megdicsőül a Napster?

2002.02.21. 09:22
A Napster és az azt perlő öt multinacionális hanglemezbirodalom egy hónap kárbaveszett tárgyalótermi izületropogtatás után visszatért a bíróságra lejátszani az immár két vesztest ígérő ügyet.
Marilyn Hall Patel bírónő két év hiábavaló szájtépés után ismét friss sminkkel fogadja a Napster és a lemezmultik képviselőit, hepiendre azonban mindkét félnek egyre kevesebb esélye van. A bebukott tárgyalásokat követően a Napster szerzői jogokat sértő magatartása miatt több milliárd dolláros kártérítésnek és elhalasztott újraindulásnak nézhet elébe, míg a multik licencgyakorlata kapcsán antitröszt-eljárás körvonalazódik.

Vizsgálat a multik ellen

Egy nappal a per felfüggesztése előtt Patel bírónő bejelentette, nyomozást indít a lemezkiadók tulajdonában lévő szerzemények licencelési gyakorlatának kivizsgálására. A bírónő a tárgyalások lefutásával arra szeretne fényt deríteni, visszaéltek-e szerzői jogaikkal a kiadók a konkurencia elnémítására.

Patel döntésén múlik most, ítél-e a kátérítést a lemezkiadóknak, vagy hirtelen halált a Napsternek, mielőtt megkezdődne a valódi per. Konkrét dátumokat egyelőre nem lehet tudni egyik esetre sem.

Késik a kámbekk

Az ásványvízbe fulladt tárgyalások minden bizonnyal lebénítják a Napster fizetőssé konvertált jogtiszta szolgáltatásának indítását, amely már így is körülbelül fél évet csúszott.

Két év izzadtságsavanyú jogi deathmeccs végén a lemezkiadók kérték az egy hónap haladékot a kiegyezésre a tetszhalott fájlcsereforradalmárral. Mindkét fél szerint közel jártak a laza esti békítő bebaszáshoz, a per most mégis ott folytatódik, ahol tavaly abbamaradt.

A Napster egyesével próbálja már egy ideje puhítani a multikat, hátha feladják követelésüket, ami miatt leállították a fájlcserét, és hogy megszerezze a nagyok lemezválasztékával Britney Spears és Elton John hagyatékának digitális terjesztésének jogát. A megoldás elemzők szerint sem puha, egyelőre egyetlen online zenedisztribútornak sem sikerült összejönni mind az öt multival.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!