Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megbukik vagy megdicsőül a Napster?

2002.02.21. 09:22
A Napster és az azt perlő öt multinacionális hanglemezbirodalom egy hónap kárbaveszett tárgyalótermi izületropogtatás után visszatért a bíróságra lejátszani az immár két vesztest ígérő ügyet.
Marilyn Hall Patel bírónő két év hiábavaló szájtépés után ismét friss sminkkel fogadja a Napster és a lemezmultik képviselőit, hepiendre azonban mindkét félnek egyre kevesebb esélye van. A bebukott tárgyalásokat követően a Napster szerzői jogokat sértő magatartása miatt több milliárd dolláros kártérítésnek és elhalasztott újraindulásnak nézhet elébe, míg a multik licencgyakorlata kapcsán antitröszt-eljárás körvonalazódik.

Vizsgálat a multik ellen

Egy nappal a per felfüggesztése előtt Patel bírónő bejelentette, nyomozást indít a lemezkiadók tulajdonában lévő szerzemények licencelési gyakorlatának kivizsgálására. A bírónő a tárgyalások lefutásával arra szeretne fényt deríteni, visszaéltek-e szerzői jogaikkal a kiadók a konkurencia elnémítására.

Patel döntésén múlik most, ítél-e a kátérítést a lemezkiadóknak, vagy hirtelen halált a Napsternek, mielőtt megkezdődne a valódi per. Konkrét dátumokat egyelőre nem lehet tudni egyik esetre sem.

Késik a kámbekk

Az ásványvízbe fulladt tárgyalások minden bizonnyal lebénítják a Napster fizetőssé konvertált jogtiszta szolgáltatásának indítását, amely már így is körülbelül fél évet csúszott.

Két év izzadtságsavanyú jogi deathmeccs végén a lemezkiadók kérték az egy hónap haladékot a kiegyezésre a tetszhalott fájlcsereforradalmárral. Mindkét fél szerint közel jártak a laza esti békítő bebaszáshoz, a per most mégis ott folytatódik, ahol tavaly abbamaradt.

A Napster egyesével próbálja már egy ideje puhítani a multikat, hátha feladják követelésüket, ami miatt leállították a fájlcserét, és hogy megszerezze a nagyok lemezválasztékával Britney Spears és Elton John hagyatékának digitális terjesztésének jogát. A megoldás elemzők szerint sem puha, egyelőre egyetlen online zenedisztribútornak sem sikerült összejönni mind az öt multival.