Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tesztelik az új Napstert

2002.01.10. 17:18
A Napster alig fél éves késéssel, nyilvános rendszerben megkezdte új, jogtiszta, fizetős szolgáltatása tesztelését, kell-e a népnek, lenyelik-e a lenyelhetőt, működhet-e ez a dolog ebben a formában egyáltalán.
Az új Napster
Féléves tetszhalál után halvány életjeleket mutat a fájlcserélő rendszer, amely vérvigyort hasított a bepunnyadt lemezipar döbbenettől lemerevedett arcába. Konrad Hilbers, a Bertelsmann alá begyűrt Napster frissiben leosztott vezérigazgatója 20 ezer kiválasztott segítségével teszteli az immáron legális dalokat felvonultató szolgáltatás képességeit.

Az új Napster azonban még messze nincs kész, a kiváncsi kiválasztottak mindössze 110 ezer dal közül választhatnak a független lemezkiadók kínálatából. Mostanra a tojásrántotta-életű legendát beérte az AOL Time Warner és a Yahoo is önálló előfizetéses zeneboltjával, így Hilberséknek össze kell rántaniuk, amijük maradt.

Legalize it

Hilbers bejelentése szerint a lemezkiadók leokézták a Napster új rendszerét, azaz igen jó esély mutatkozik, hogy akár heteken, de legkésőbb 1-2 hónapon belül lezárulhasson a szoftvercég ellen indított per. A peren kívüli megegyezés egyszerre üthet be a zeneipar licencdíjainak leosztásával, azután pedig már csak a technika ördöge állíthatja meg a céget az indulásban.

A Napster egyúttal ejti a MusicNet zeneszolgáltatóval tavaly kötött megállapodását, ez ugyanis arra kényszerítené, hogy a konkurens Pressplay-jel korlátozott feltételekkel és külön fájlformátumban szerződhessen. A cég ehelyett azt választotta, hogy minden egyes multival külön-külön állapodik meg a licencfeltételekről.

Feltámad a vadnyugat

A két év alatt több mint 60 millió regisztrált felhasználót gyűjtő szolgáltatás tavaly júniusban rekordidő alatt vesztett el mindent, amikor féléves haláltusa után leállította összes adatmozgást központi szerverein. A megújult, teljesen peer-to-peer, azaz a felhasználók között közvetlenül vándorló fájlokkal operáló Napster védelmi rendszerével azonban kiszűri az illegális dalokat, mint a gép.

A pozitívumokat erősíti a minőségellenőrzés, ami felügyeli, hogy mindenféle mocsadék hangminőségre (például alacsony bitrátára) tömörített dalok ne kerülhessek a rendszerbe. A megújult szoftver külsőre nem sokban tér el a betiltott változattól, kicsivel összeszedettebb, rendezettebb kinézetet kapott. A Napster továbbra is saját médialejátszójára támaszkodik, emellé kapott még egy miniböngészőt is, a zenereklámok és a helpfájlok megjelenítésére.

Fájl és lejátszó egy és oszthatatlan

A legdurvább újítás a .nap-fájlformátum bevezetése, a dalok többsége ebben a biztonságos alakban cserél majd gazdát. A biztonság azt jelenti, a Napster beépített lejátszóján kívül mással nem lehet meghallgatni a dalokat, és külső mp3-lejátszókra sem mozgathatók át. A klasszikus mp3-formátumú szolgáltató kiadók dalait szabadon lehet majd cserélgetni.

A szolgáltatás árazása felől még nem döntött a vezetőség, egy havi 50 letöltést engedélyező előfizetés várhatóan 5-10 dollárba fog kerülni. Kérdés, hogy ezzel ki tudja-e aknázni a német Bertelsmann a mára jócskán 100 millió dollár fölé csúszott befektetését.