Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Tesztelik az új Napstert

2002.01.10. 17:18
A Napster alig fél éves késéssel, nyilvános rendszerben megkezdte új, jogtiszta, fizetős szolgáltatása tesztelését, kell-e a népnek, lenyelik-e a lenyelhetőt, működhet-e ez a dolog ebben a formában egyáltalán.
Az új Napster
Féléves tetszhalál után halvány életjeleket mutat a fájlcserélő rendszer, amely vérvigyort hasított a bepunnyadt lemezipar döbbenettől lemerevedett arcába. Konrad Hilbers, a Bertelsmann alá begyűrt Napster frissiben leosztott vezérigazgatója 20 ezer kiválasztott segítségével teszteli az immáron legális dalokat felvonultató szolgáltatás képességeit.

Az új Napster azonban még messze nincs kész, a kiváncsi kiválasztottak mindössze 110 ezer dal közül választhatnak a független lemezkiadók kínálatából. Mostanra a tojásrántotta-életű legendát beérte az AOL Time Warner és a Yahoo is önálló előfizetéses zeneboltjával, így Hilberséknek össze kell rántaniuk, amijük maradt.

Legalize it

Hilbers bejelentése szerint a lemezkiadók leokézták a Napster új rendszerét, azaz igen jó esély mutatkozik, hogy akár heteken, de legkésőbb 1-2 hónapon belül lezárulhasson a szoftvercég ellen indított per. A peren kívüli megegyezés egyszerre üthet be a zeneipar licencdíjainak leosztásával, azután pedig már csak a technika ördöge állíthatja meg a céget az indulásban.

A Napster egyúttal ejti a MusicNet zeneszolgáltatóval tavaly kötött megállapodását, ez ugyanis arra kényszerítené, hogy a konkurens Pressplay-jel korlátozott feltételekkel és külön fájlformátumban szerződhessen. A cég ehelyett azt választotta, hogy minden egyes multival külön-külön állapodik meg a licencfeltételekről.

Feltámad a vadnyugat

A két év alatt több mint 60 millió regisztrált felhasználót gyűjtő szolgáltatás tavaly júniusban rekordidő alatt vesztett el mindent, amikor féléves haláltusa után leállította összes adatmozgást központi szerverein. A megújult, teljesen peer-to-peer, azaz a felhasználók között közvetlenül vándorló fájlokkal operáló Napster védelmi rendszerével azonban kiszűri az illegális dalokat, mint a gép.

A pozitívumokat erősíti a minőségellenőrzés, ami felügyeli, hogy mindenféle mocsadék hangminőségre (például alacsony bitrátára) tömörített dalok ne kerülhessek a rendszerbe. A megújult szoftver külsőre nem sokban tér el a betiltott változattól, kicsivel összeszedettebb, rendezettebb kinézetet kapott. A Napster továbbra is saját médialejátszójára támaszkodik, emellé kapott még egy miniböngészőt is, a zenereklámok és a helpfájlok megjelenítésére.

Fájl és lejátszó egy és oszthatatlan

A legdurvább újítás a .nap-fájlformátum bevezetése, a dalok többsége ebben a biztonságos alakban cserél majd gazdát. A biztonság azt jelenti, a Napster beépített lejátszóján kívül mással nem lehet meghallgatni a dalokat, és külső mp3-lejátszókra sem mozgathatók át. A klasszikus mp3-formátumú szolgáltató kiadók dalait szabadon lehet majd cserélgetni.

A szolgáltatás árazása felől még nem döntött a vezetőség, egy havi 50 letöltést engedélyező előfizetés várhatóan 5-10 dollárba fog kerülni. Kérdés, hogy ezzel ki tudja-e aknázni a német Bertelsmann a mára jócskán 100 millió dollár fölé csúszott befektetését.