Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Össztűz az informatikai cégekre

2008.05.27. 14:18
Túlságosan alacsony árrés és kockázatos "magatartásformák" jellemzik azokat a cégeket, amiket az APEH kiemelten ellenőriz. A hazai informatikai cégek gyakran halmoznak fel milliárdos tartozásokat, időnként felszámolják őket, de ebből a vásárlók többnyire nem vesznek észre semmit.

Az előző negyedéves tartozókat összesítő listáján az APEH mint végelszámolás alatt álló céget említette az Aquát. A cégjegyzékben www.aqua.hu Számítástechnikai és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság néven szereplő vállalkozás a budapesti Dohány utca 36. szám alá van bejegyezve, pont oda, ahol a www.aqua.hu cím alatt található Aqua szaküzlet működik. Más kérdés, hogy ezt a boltot már az AQUA OPTIMA Kereskedelmi és Szolgáltató KFT. üzemelteti, így a felszámolás nem érinti az üzlet tevékenységét, még ha a két cég tagjai közt mutatkozik is némi átfedés.

Folyamatos ellenőrzés

Nem a budapesti számítógép-kereskedő az egyetlen, amelyik az adóhivatal célkeresztjébe került. Úgy tűnik az APEH rászállt az informatikai cégekre, ami érthető, annak fényében, hogy a negyedéves, legnagyobb tartozókat összesítő listán általában előkelő helyen, többnyire a top 10-ben szerepelnek ezek a vállalatok. Elsőként a Mistralnál történt razziáról számoltunk be, aminek okai, eredményei ugyan ismeretlenek, de tény, hogy az APEH és a Vám- és Pénzügyőrség emberei februárban kivonultak a Váci úti üzlethez, és egy időre le is zárták azt. A Mistral ugyan kinyitott még pár napra, de március eleje óta gyakorlatilag nem lehet bejutni a boltba.

Hasonló a helyzet a Bluefishsel, ami egymilliárd forinttal tartozott volt az APEH-nek, és aminek a volt üzemeltetőjét felszámolták. Dr. Várszegi György, az APEH főosztályvezetője kérdésünkre elmondta, nem az APEH, hanem egy másik hitelező kezdeményezte több mint egy évvel ezelőtt a cég felszámolását, amit az illetékes bíróság jogosnak ítélt meg, és kiadott egy felszámolási közleményt. Ugyanakkor a Bluefishre is igaz volt, hogy az üzemeltetést végző cég a felszámolás idején már nem az volt, aki ellen az eljárás folyt, és a jelenség meglehetősen gyakori a hazai informatikai cégeknél: ha egy cég ellehetetlenül, más név alatt, de ugyanolyan vagy hasonló tulajdonosi szerkezettel tovább folyik a kereskedés ugyanabban a boltban.

Egy neve elhallgatását kérő szakember az Indexnek elmondta, hogy több hasonló esettel kell számolni a közeljövőben. "Néhány kereskedő kötélen táncol, és bár az okok különbözők, de felszámolás várhat rájuk, ha nem változtatnak stratégiájukon" - mondta. A szakember szerint egyes cégek túlságosan alacsonyra lövik be az árrést, és abban bíznak, hogy ha nagy tételben tudnak eladni, az ellensúlyozza majd az egy termékre jutó szerény hasznot. "Ez nem működik, tíz százalékos árréssel lehetetlen nyereségesen működtetni egy céget Magyarországon, legalább a duplájával kell számolni" - mondta el az Indexnek a szakember, aki szerint ha gyanúsan olcsó egy bolt, akkor azt felszámolhatják, mint a Bluefisht. Az APEH is arra hívja fel a figyelmet, hogy a vásárlóknak érdemes átnézniük a negyedévente megjelenő listákat, amiket egyebek közt azért adnak ki, hogy a vásárló tudja, hova érdemes csak fenntartásokkal belépni. Igaz, ez a lista nem sokat segít, ha a bajbajutott cégtől azonnal átveszi az bolt üzemeltetését egy frissen létrehozott másik.

Nem árt vigyázni

Mindenesetre a legrosszabbul többnyire a vevők és a szállítók járnak. Ha egy cég nagy tartozást halmoz fel, akkor elsőként az állam nyújtja be a számlát, és csak az adótartozás kiegyenlítése után kerülhet sor a többiek igényére. Persze ha a kereskedés zavartalanul folyik tovább, akkor a vásárló szerencsés esetben nem is vesz észre semmit az üzemeltetőváltásból, és nehézségek nélkül tudja érvényesíteni esetleges garanciális igényét.

Az Indexnek nyilatkozó szakember szerint viszont léteznek olyan cégek is, amik nem egyszerűen veszteségesen működnek, inkább az áfa elszámolásával bánnak nagyvonalúan. Állítólag több olyan informatikai cég van Magyarországon, aminek tevékenysége nem éppen jogszerű, és ezt az APEH is megerősítette.

Mint a hivataltól megtudtuk, az APEH elnökének 2007-es és 2008-as irányelve is a kiemelten ellenőrizendő területek közé sorolta a számítástechnikai alkatrészek forgalmazóit. Ennek oka, hogy az elmúlt években olyan "adóbevételi szempontból kiemelt kockázatot jelentő gazdasági folyamatokat, magatartási formákat tártak fel, amelyek fokozott odafigyelést tesznek szükségessé". A hivatal szerint ezek a folyamatok egyébként nemcsak a hazai piacra, hanem az Európai Unió többi országára is jellemzők.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft