Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Fizetősek lehetnek az internetes szabványok

2001.10.02. 12:54
A World Wide Web Consortium (W3C) a jövőben szabadalmaztatott eljárásokat és szoftvereket is fel kíván venni az internetes szabványok közé. A kezdeményezés komoly akadályt gördíthet a történelmileg nyílt, ingyenesen alkalmazható szabványokra épülő internet szabad fejlesztése elé.
Nagy port kavart fel szakmai körökben a World Wide Web Consortium (W3C) abbéli kezdeményezése, hogy jövőben szabadalmaztatott eljárásokat és szoftvereket is fel kíván venni az internetes szabványok közé. Ez derül ki ugyanis a Patent Policy Framework (PPF) néven ismertté vált koncepcióból.

Sürgősen el akarják fogadtatni

A W3C cáfol
Közleményében a konzorcium visszautasítja azt a vádat, hogy maga sürgetné a szabadalmaztatási törekvéseket. Ehelyett mindössze arról van szó, hogy a konzorcium munkacsoportjai az ismert és lehetséges szabadalmaz között is megfelelő szabványokat állíthassanak fel. A W3C semmi esetre nem szeretné gyorsítva elfogadtatni a PPF tervezetet.
A szerzők azzal az indoklással, hogy semmi újat nem tartalmaz a tervezet, a lehető leggyorsabban át akarják nyomni a konzorcium döntési fórumain. Ez hirtelen olyan sürgőssé vált, hogy a hivatalos ajánlattá váláshoz való úton a PPF akár még egy fontos ellenőrzési lépcsőfokot is átugorhat.

Eredetileg október elsejéig küldhették be az internetezők nyilvános kommentárjaikat a PPF-ről, ezt a határidőt azonban a vita komolyra fordulása miatt október 11-ig meghosszabbították. Ha ezek után minden az anyag szerzőinek elképzelései szerint alakul, a W3C februárban felveheti a webes szabványok közé a szabadalmaztatott eljárásokat is.

A mostanáig ingyenesen használható módszerek és szoftverek a PPF szerint egy bizonyos Royalty-Free (RF), vagyis jutalékmentes licenc alá esnek majd. A szabadalmaztatott alkotóelemek viszont - a PPF elfogadása esetén - a Reasonable and Non-Discriminatory (RAND), vagyis elfogadható mértékű és non-diszkriminatív licenc alá tartoznak.

Fizethetnek a fejlesztők

Ez pedig nem jelent mást, mint hogy egy napon a fejlesztőknek fizetnük kell a szabadalmak birtokosának, amennyiben az általuk igénybe vett technológia ilyen komponenseket tartalmaz. A PPF ugyan előírja, hogy az internet felhasználói szintű 'lower-layer' infrastruktúráját RF, vagyis ingyenes alapon kell fejleszteni, de erre nem lesz semmilyen garancia.

Még meg kell mutatkoznia, mennyire lesznek használhatóak a PPF javaslatai, és mennyire fogja akadályozni a konzorcium munkáját. A PPF például előrevetíti, hogy a W3C szabványosításban közreműködő tagjait bevonják a felelősök közé. A munkacsoportba való felvételüknél ezek a személyek kötelesek a legjobb tudomásuk szerint nyilatkozni arról, hogy a javaslataik érintenek-e fennálló szabadalmakat.

Ha ez a helyzet, a szabadalmakat ellenőrizni fogják abból a szempontból, hogy alkalmazhatók-e RAND licenc szerint. Csak ebben az esetben lehet a szabadalmaztatott eljárást és szoftvert felvenni a W3C szabványai közé, ami azt jelenti, hogy ez a szabvány is a fizetős szekcióba kerül majd.