Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Jövőre kész a páneurópai Nagy Testvér

2005.04.29. 15:49
Összecsaptak a feje fölött a hullámok? Üldözik a hitelezők, a maffia vagy az APEH? Titokban újranősülne, és egy thaiföldi halászfaluban töltené, ami még hátravan? Siessen, mert hamarosan nem lesz hova bújni. Jön a félelmetes SIS II, a mindenlátó-mindentudó információs rendszer.

Az amerikai székhelyű Hewlett-Packard (HP) belga részlege irányítja azt a projektet, amelynek célja, hogy korszerű, mindenlátó-mindentudó informatikai rendszerrel szerelje fel Európát, így védve az uniós országokat az illegális határátlépőktől, a menekülő bűnözőktől és a csempészektől. A Schengeni Információs Rendszernek (Schengen Information System, SIS) 2007 végére, a vízuminformációs rendszernek (Visa Information System, VIS) pedig már jövőre készen kell lennie. Az EU 40 millió eurót költ a célra, és bár a vállalkozókkal már tavaly év végén megkötötte a szerződést, a HP csak ezen a héten jelentette be részvételét a nagytestvér-gyártásban.

Nagyobb az EU, több a gyanús alak

A SIS mostani változata a kilencvenes években készült, és amellett, hogy meglehetősen elavultnak számít, a megnövekedett igénybevételt sem bírná, hiszen időközben az EU megnőtt, és a tíz új tagország is éveken belül csatlakozni készül a schengeni egyezményhez. A javított kiadás, a SIS II elődjénél jóval hatékonyabban, szinte ijesztő mértékben figyeli és regisztrálja majd az unión belüli eseményeket. Bár a SIS II deklarált célja az, hogy biztosítsa az unión belüli szabad mozgást, a HP közleményéből kiderül, hogy a rendszer információt szolgáltat majd a körözött bűnözőkről, a lopott járművekről, a személyazonosító iratokról sőt az egyes bankjegyekről is.

Az EU hivatalos leírása azt közli, hogy SIS II nemcsak a bűnözők, hanem a gyanúsítottak adatait is tartalmazza majd, és benne lesznek az eltűntnek hitt személyek is. A rendszer további célja a hatóságok szerint, hogy meggyorsítsa a schengeni országokba belépő, vagy az egyik schengeni országból a másikba utazó illegális bevándorlók azonosítását.

A szállásadókat is ellenőrzik

A SIS II elődjével szemben biometrikus adatok - arckép, ujjlenyomat vagy akár íriszkép - tárolására is alkalmas lesz. A rendszerhez hozzáférnek majd az egyezményt aláíró országok rendőrségei és határvédelmi szervezetei, illetve korlátozott hozzáférést kapnak a nagykövetségek és a bevándorlási hivatalok. Felállításában és üzemeltetésében a HP mellett részt vesz a Steria it-szolgáltató francia és belga részlege, a német Mummert Consulting tanácsadó cég és az e-bizniszben érdekelt luxemburgi Primesphere. A rendszer lelke a tervek szerint egy információs központ lesz, amelyet a schengeni országok "nemzeti interfészen" keresztül érnek majd el.

A SIS II-vel közös platformon fut majd a vízumkérelmeket kezelő VIS, amiből a vízumért folyamodók személyes adatain kívül azokról a meghívókról is lesz kartoték, akiknek a kérelem szerint az utazók szállásáról és ellátásáról gondoskodnak majd. A biometrikus azonosítók 2007 végére, a SIS II indulásával egy időben kerülnek majd a rendszerbe. A VIS évente 25 millió vízumkérelmet kezel majd, és 45 millió vízum érvényességét ellenőrzi.

A shcengeni egyezményt az országok közötti határok átjárhatósága érdekében kötötte 1985-ben Franciaország, Németország és a három benelux állam. Azóta csatlakozott a megállapodáshoz Ausztria, Dánia, Finnország, Görögország, Írország, Olaszország, Norvégia, Portugália, Spanyolország és Svédország. Svájc tavaly októberben írta alá az egyezményt, a tíz új EU-tag viszont még nem: Magyarország várhatóan 2007-ben csatlakozik.