Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Céges mobillal követhető a gyerek

2005.03.05. 11:21
A mobiltelefonok helyzetének meghatározásán alapuló publikus szolgáltatások néhány országban már lehetővé teszik adott felhasználó folyamatos és valós idejű nyomon követését. Az Index annak próbált utánajárni, hogy hasonló szolgáltatás elérhető-e itthon. A T-Mobilnál és a Pannonnál csak céges előfizetésre kérhető követés, de a telefon akár a nagymama vagy a gyerek zsebében is lapulhat.

A hazai mobilcégek közül a T-Mobile és a PannonGSM nyújt jelenleg helymeghatározáson alapuló szolgáltatást. Míg a Pannon koordináták valósi idejű megadására vállalkozik, a T-Mobile térképen is képes megjeleníteni a telefon helyzetét. A két cég kizárólag az üzleti előfizetők részére biztosítja a szolgáltatást, viszont azt már senki nem tudja ellenőrizni, hogy vajon kinek a zsebében landol-e a készülék.

Az aggódó szülőknek ugyanis Magyarországon is könnyen eszébe juthat, hogy érdemes volna esetleg utánanézni, valóban az iskolában tölti-e az idejét a csemetéjük. Ugyanígy joggal aggódhatnak afelől, hogy a család aggkorú tagjai vajon éppen biztonságos otthonukban tartózkodnak-e, vagy esetleg kint kóborolnak a fagyban.

Nem mondhatnak túl sokat

Egyszerű feladatnak indult a magyar mobilcégek mobilos helymeghatározással kapcsolatos tervei, illetve a működő szolgáltatások feltérképezése. Menet közben viszont fel kellett ismernünk, hogy külön szükséges kezelni a bárki előtt nyitott lehetőségeket, a jogi hátteret, illetve amit a mobilos helymeghatározás bűnüldöző hatóságok számára elérhető pontosságáról lehet tudni. Cikksorozatunk első része a legelső, civil területtel foglalkozik.

A mobiltelefonokról közismert, hogy a cellainformációk alapján behatárolható a felhasználó tartózkodási helye. A publikus rendszerek pusztán azt állapítják meg, hogy melyik adótorony vételi körzetében tartózkodik a telefon. Ezen felül külföldi példákból ismert, hogy a jel irányának és erejének többszörös ellenőrzésével akár nagyobb pontosság is elérhető.

Lapunk mindhárom hazai mobilszolgáltatótól választ kért a helymeghatározással kapcsolatban. Leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy a hazai szakértők látnak-e biztonsági aggályt a helymeghatározásban. Tapasztalataink szerint a magyar mobilcégek a jelenlegi és várható szolgáltatásaikról szívesen nyilatkoznak, a rendszer műszaki hátterét viszont nem szívesen taglalják. Ennek hátterében az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény (EHT) szigorú kitételei, illetve a szolgáltatók által aláírt, államtitoknak minősülő tartalmú szerződések állhatnak.

Koordinátás, térképes, nokomment

Így végül mindhárom mobilcég esetében voltak olyan kérdések, amelyekre nem kaphattunk választ. Az írásunk apropóját adó, térképes belga szolgáltatással kapcsolatban annyit tudtunk meg, hogy hasonlót itthon jelenleg a T-Mobile működtet.

A PannonGSM jelenleg koordinátákat közöl, de hamarosan beindítják a térkép alapú szolgáltatásukat. A Vodafonnál arra emlékeztettek, hogy az ilyen szolgáltatások bevezetése rendkívüli költségekkel jár, illetve közölték, hogy a témakörrel kapcsolatos terveikről jelenleg nincsen publikus információ.

Csak üzleti felhasználóknak

A két nagyobb mobilcégnél az üzleti előfizetők kérhetik a céges telefonok valós idejű követését. A Pannontól kapott tájékoztató emlékeztet arra, hogy a helyinformáció-szolgáltatás pontossága a cellamérettől függ, amely 50 métertől vidéken több kilométerig terjedhet. A szolgáltatás csak belföldön használható.

A T-Mobile internetes felületen keresztül működteti a Flotta Helymeghatározó szolgáltatást, amellyel a magyar T-Mobile előfizetéssel rendelkező mobilkészülékek helyét lehet meghatározni. A szolgáltatást kizárólag vállalati ügyfelek érhetik el és csak azon előfizetések vonhatók be, amelyek fölött a szolgáltatás megrendelőjének rendelkezési joga van, tájékoztatta lapunkat a T-Mobile sajtóosztálya.

Szigorú lepapírozás

Az adatvédelmi aggályokkal, például vadidegen telefonok követésével kapcsolatban annyit kell tudni, hogy a Pannonnál az adott előfizető helyzete csak abban az esetben kérdezhető le, ha az előfizetés tulajdonosa erre engedélyt adott, illetve nyilatkozott az előfizetés felhasználójának személyéről és ezen felhasználó írásos hozzájárulását is bemutatta.

A T-Mobile esetében a követést kérő cégnek minden esetben írásban tájékoztatnia kell a vállalati mobiltelefont használót, hogy a munkaidő alatt az általa a használt telefont pozícionálhatják. A vállalt tájékoztatási kötelezettséggel a T-Mobile azt igyekszik biztosítani, hogy a szolgáltatás valóban a vállalkozások hatékonyságát javítsa, és ne illetéktelen megfigyelések eszköze legyen, közölte a mobilcég.

Magánszemélynek nem jár

Ha a fenti feltételeket sikerült teljesíteni, az alkalmazáshoz tartozó internetes felületen keresztül a vállalat teljes flottája menedzselhető, elektronikus térképen követhető, közölte a T-Mobile. A helymeghatározás pontossága különben az adott terület cellasűrűségétől függ. Lakott területen optimális esetben 100 métert, ritkábban lakott területeken az 1000 métert közelíti meg.

Magánelőfizetők részére (például szülőknek gyermekük követésére) nincs előkészületben helymeghatározó szolgáltatás, mivel a magyar jogrend szerint a gyermek pozíciója olyan személyes adat, amelynek kiadásához harmadik fél (azaz a szülő) részére a gyermek beleegyezése lenne szükséges. Ugyanakkor a gyermek ilyen beleegyezést nem tud adni, hiszen jogilag még nem tekinthető rendelkezésképesnek, emlékeztetett a T-Mobile szakértője.

Persze erre kézenfekvő megoldás, ha a szülő céges mobilt nyom gyermeke kezébe.