Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Teljes mobilkövetést kínál egy belga cég

2005.01.17. 12:52
Az elcsatangoló gyerekek és élettársak tartózkodási helyének valós idejű és napszaktól független meghatározását kínálja a Phone House. A részletes térkép lekérése alkalmanként egy euró.
A mobil megoldásokra szakosodott Phone House fejlesztőcég elsőként kínál mobiltelefonon alapuló nyomkövető szolgáltatást, mely Belgiumban elérhető.

Aki utána kíván járni a partnere vagy a gyermeke hollétének, az interneten megadhatja a mobiltelefon adatait, és azonnal részletes térképet kap az aktuális tartózkodási helyről.

Egy kattintas, egy euró

A szolgáltatás ára egy euró keresésenként. Németországban már több mint egy éve kínálja a gyermekek felkutatására használható hasonló szolgáltatását egy kis cég, emlékeztet az AFP hírügynökség.

Az aggódó belga szülők immár ellenőrizhetik, hogy a gyermekük csakugyan az iskolapadot koptatja éppen. Féltékeny férjek szintén valós időben ellenőrizhetik, hogy a nejük nem csalja-e meg őket, reklámozza a szolgáltatást a Phone House.

Aggódó gyerekvédők

A helymeghatározási lehetőséggel kapcsolatban kevéssé lelkes a belga Child Focus nevű szervezet, amely elhurcolt gyerekek felkutatását tűzte ki céljául. A szervezet nagy ismertségre tett szert a gyerekrabló és -gyilkos Marc Dutroux ügyében.

A gyerekek magánszférája drasztikusan sérül, gyakorlatilag pórázra kerülnek, kritizálta az új lehetőséget a Het Laatste Nieuws belga napilapban Isabelle Marneffe, a Child Focus munkatársa.

Tudnia kell a megfigyeltnek

A Phone House ezzel szemben arra hivatkozik, hogy a célszemélyeknek a szolgáltatásra jelentkezéssel beleegyezésüket kell adniuk a megfigyeléshez. Ez viszont kiskorúakra nem vonatkozik, itt mindenképpen a szülők szava dönt.

A belga adatvédők már félreverték a vészharangot és bejelentették a helymeghatározó szolgáltatás ellenőrzését. Ha kiderülne, hogy a Phone House eljárása az érvényes jogelvekbe ütközik, a céget akár 100 ezer eurós bírsággal is sújthatják.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft