Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Védett eljárás az online frissítés?

2004.07.23. 07:50
Az Apple és a Microsoft operációs rendszerei engedély nélkül alkalmaznak szabadalmaztatott eljárasokat, állítja egy brit cég. Az online szoftverfrissítésre vonatkozó szabadalmat tavaly áprilisban, 6557054-os szám alatt jegyezték be.
Állítólagos szabadalmi jogsértések miatt egy kaliforniai bíróság elé citálták az Apple-t és a Microsoftot. A brit BTG azt rója fel a két cégnek, hogy visszaéltek a szoftveres frissítések internetes terjesztésével kapcsolatos eljárással.

A két gyártó operációs rendszereiben és a Microsoft irodai programcsomagjában megtalálhatók a megfelelő beépített funkciók a frissítések fogadására. Az eljárást a BTG egyik ügyfele, a Teleshuttle fejlesztőcég korábban szabadalmaztatta.

A brit cég most azt kívánja elérni, hogy az Apple és a Microsoft meg nem nevezett összegű kártérítést fizessenek, és a jövőben mondjanak le a technológia alkalmazásáról. Ezzel megszűnne a lehetőség az online frissítésekre, emlékeztet a ZDNet.

További beadványában a BTG a Microsoft Active Desktop és Offline Browsing megoldásait vette célba. A felperes szerint ezek is olyan szabadalmakat sértenek, amelyeket a Teleshuttle a magáénak tekint.

A pereskedést licenctárgyalások előzték meg, de ezek végül nem vezettek eredményre. Így a BTG a bíróságtól várja a kártérítés megítélését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!