Iván
21 °C
39 °C

Fáklyával és borral a szabad szoftverért

2005.02.10. 20:48
Sűrű viszkózus öröm öntötte el szívünket, amikor megtudtuk, hogy civil szervezetek hálademonstrációt szerveznek az unió tervezett szoftverszabadalmi irányelvének hányattatása és bukása miatt. Lehetséges tehát, hogy az elektronfényben ülő emberekben spontán támadt fel először az európai állampolgári öntudat, amelyet ezidáig elképzelhetetlen összeggel táplált kultuszinfrastruktúrán át adagoltak a fogalmatlan közönségnek.

A rokonszenvtüntetést motiváló esemény, hogy az unió döntéshozatali labirintusában (az Európai Bizottságban, a Miniszterek Tanácsában, és az Európai Parlament előtt) 2002 februárja óta bolyongó szabadalmi irányelv, amely potenciálisan a szoftvereket és azok kódrészleteit is oltalom alá helyezte volna, visszakerült a startkockába.


Szabad szoftveret!
Fotó: Barakonyi Szabolcs
A szoftverszabadalmak ellenzői azzal érveltek, hogy egy ilyen szabályozás az óriásvállalatok érdekeit szolgálná, a kis cégek eltiprásával, találmánylopással és a szabad forrású szoftverek elkaszálásával.

A többszöri lengyel közbelépés a tervezet fenti szcenáriót kizáró olvasatának elfogadását célozta. Így történhetett, hogy a szoftverszabadalmakat ellenző civilszervezetek a lengyel nagykövetség elé szerveztek fáklyás rokonszenvtüntetést.

Nem lényegtelen, hogy hasonló civilszervezetek európaszerte ezzel egy időben tartanak vagy szerveznek demonstrációkat a szoftverszabadalmak ellen. Most pedig merüljünk alá a döbbenetes csütörtök délutánba!

Pingvin Tokajival


Megköszönték
Fotó: Barakonyi Szabolcs
A taxis a környéken volt gyerek ezért csak párszor kell kifelé mutatni a kocsi ablakán, hogy megnyissa előttünk tudati térképe harmadik dimenzióját, a történelmi réteget és sorolni kezdje azokat a belvárosi utcákat, amelyek a tizenkilencedik század végén még Budapest határának számítottak. Döbbenten figyelem, hogy kezeimben újra egyesül két repitárgy, a Magyar Országgyűlés logójával ellátott toll illetve jegyzettömb, amelyekre a Szigeten tettem szert tavaly és nem volt hideg.

Most viszont az van. Sejtettük, hogy körülbelül tíz fős tömeg fogja kifejezni háláját a mélylélektanilag rokonszenves lengyel népnek és államnak, de azt nem, hogy a tömeg rövid idő alatt húsz fősre duzzad.

A táblákon archaikus kétnyelvű és szabad algorigmus olvasható: "Lengyel-magyar két jóbarát, együtt harcol, issza borát!" Tamás Gáspár Miklóst kereső tekintetünk egy embernagyságú pingvinben akad el. A pingvin öntudatosan mászkál fel-alá, láthatóan szabad, ráadásul eredeti élőhelyén, a jéghegy csúcsán érezheti magát. A demonstrálók fáklyákat gyújtanak és kicsit több lesz a fény.

A szervezők rövid beszédben megköszönik a lengyel kormánynak, hogy "példát mutattak demokráciánknak" és köszönetet mondanak a lengyel civileknek is, majd közlik, hogy hasonló tartalmú levelük mellé egy üveg tokaji bort is mellékelnek, ami igazán kedves dolog.

Kisvártatva megjelenik egy rokonszenves hölgy, aki a követség sajtóattaséja, majd pár kedves magyar szóval beinvitálja a szervezőket. A tömeg ekkor egyénekre bomlik és a legközelebbi hőforrások felé kezd rohanni.

Köszönjük!