Amerikai vizsgálat a Magyar Telekom ellen

2007.04.26. 14:25
Nyolcmillió euró értékben találtak a Magyar Telekom 2005-ös pénzügyi jelentésében vesztegetésgyanús szerződéseket. Mivel a cég jelen van a New York-i tőzsdén, az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet is beszáll a vizsgálódásba.

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) vesztegetés gyanújával indított vizsgálatot a New York-i tőzsdén is jegyzett magyar távközlési cég ellen. A magyar pénzügyi felügyelet információkkal segíti a tengerentúli kollégákat, hogy minél előbb kiderüljön, a cég megsértette-e kenőpénzek ellen hozott könyvelési átláthatósági előírásokat. A hírt a londoni Financial Times írta meg.

Az ügy a Magyar Telekom 2005-ös pénzügyi beszámolójában gyökeredzik, amit a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló cég nem hitelesített két, összesen nyolcmillió euró értékben kötött tanácsadási szerződés miatt a Magyar Telekom montenegrói érdekeltségeinél. A cég már tavaly februárban megbízott egy amerikai jogi irodát a gyanús szerződések kivizsgálásával, és erről értesítette az amerikai igazságügyi minisztériumot is.

A független vizsgálatok máig nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy a szerződések a vállalati szabályok és a vonatkozó törvények megszegésével születtek-e. Az egyik könyvvizsgáló a jelentésében úgy fogalmazott, a szerződések egyes elemei "ellentétben állónak tűntek a cég belső ellenőrzési rendelkezéseivel, illetve a fennálló törvényekkel és szabályozásokkal." Az üggyel kapcsolatban a Magyar Telekomnál jó néhány alkalmazottat felfüggesztettek - többen le is mondtak azóta -, valamint szigorították a belső ellenőrzés rendszerét is.

A gyanús szerződések és az amiatt megkésett pénzügyi jelentés miatt a Moody's és a Standard & Poor hitelminősítő intézetek már tavaly leminősítették a Magyar Telekom befektetői kockázati besorolását; bár ebben nagy része volt a többségi tulajdonos Deutche Telekom romló kilátásainak is.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója a Financial Times cikkéről az MTI-nek nyilatkozva kifejtette, hogy abban nincs semmi újdonság, a szerződések kivizsgálásában egyelőre nincs fejlemény, a cikk pedig több helyen túlzó és pontatlan. Azt a felvetést viszont nem kívánta kommentálni, hogy elképzelhető-e az ügy miatt a Magyar Telekom papírjainak kivezetése a New York-i tőzsdéről.

2006 (még?) rendben van
A Magyar Telekom 2007. április 26-án megtartotta éves rendes közgyűlését, amin elfogadta a 2006-ra vonatkozó auditált pénzügyi beszámolót. A cég 88,4 milliárd adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet, ebből közel 73 milliárdot osztalékként fizet ki a részvényeseinek (minden száz forint névértékű részvény után hetven forint az osztalék).A jelentést a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgálói fogják hitelesíteni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét