Szilárda
-4 °C
3 °C

A műanyag mixel

2000.09.21. 21:26
Ki ne járt volna olyan buliban, ahol szólt ugyan a zene, de szemmel láthatólag a lemezlovason/házigazdán kívül senkit sem hatott meg különösebben. Ha ilyen történt, vagy esetleg szavazásra került a dolog, abból sem sok jó származott, hiszen tudjuk, ízlések és robotok.
De itt a megoldás, a robot DJ. Igaz már eddig is léteztek különböző zenegépek, de a robot DJ egyik érdekessége, hogy figyeli a közönség válaszreakcióit, és aszerint válogatja a lemezeket. Persze az intelligenciája még elhanyagolható, hiszen ha a társaság éppen tinilányokból áll, akiken szétpattan az XS méretű I Love Ricky/Ticky/Vicky/Micky/Cicky... feliratú póló, attól még nem kezdi el a hasonló stílust keresni. A gép csak egy vizuális szenzoron keresztül érzékeli a külvilágot: ha nem látja a lelkesedést, elkezdi játszani a következő számot, ha a társaság továbbra is bágyadtan beszélget jön a következő, és ha ez sem sikerül, akkor lecseréli a CD-t. Ezen kívül előre meghatározott jelekkel lehet kommunikálni is a géppel, különböző kézmozdulatokkal tudtára lehet adni, ha az előző számot akarjuk hallgatni vagy a következőt, CD-t lehet cseréltetni, el lehet indítani vagy le lehet állítani a lejátszást.

A fejlődés nem áll meg

Ha jó a hangulat, akkor a gép lejátszás közben folyamatosan fotókat készít a társaságról, amiket egy merevlemezen tárol későbbre. Ezekből esetleg kiderül, hogy ki-kivel-hogyan, ami akár válóok is lehet. Ha pedig mind a 9 tárolható CD elfogy, a gép megáll, és várja a következő 9-et.

A plasztik DJ is bakelitekkel operál
A Party Optimizer további érdekessége, hogy LEGO-ból készült. A LEGO Mindstroms nevű sorozatának elemeiből állították össze, amelyekből működő droidokat lehet készíteni, programozható intelligenciával. A legújabb termékek, a LEGO-kamera és mozgásérzékelő már lehetővé teszi, hogy a készletekből ne csak fényre, illetve érintésre reagáló droidokat lehessen összerakni, hanem már mozgásra érzékenyeket is. A programozható téglának becézett darabbal pedig elérhető, hogy a gép megtanuljon bizonyos jeleket, illetve kommunikáljon más gépekkel, például egy PC-vel is.

A LEGO fejlődése még itt sem áll meg, egyre másra jönnek a szebb, jobb, intelligensebb darabok, és persze az egyre népszerűbbek is. A Mindstorms műhely jelenlegi favoritja a Dark Side Developer Kit, amelynek segítségével a Csillagok Háborújának droidjait lehet életre kelteni, mint a neve is mutatja a sötét oldalról. Az eddigi legjobb a működő LEGO AT-AT.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!