Gál
3 °C
16 °C

Kockatelefon pálcikaujjúaknak

2002.12.29. 17:00
Miközben a mobilkészülékeket gyártó cégek egymást túllicitálva dobják piacra a kisebbnél is kisebb készülékeiket, teljes mértékben anakronizmusnak tűnhet a Motorola Accompli 008-as típusszámú készüléke. Meglehetősen nagy, nehéz és szögletes. Ugyanakkor, aki e mellett a cucc mellett dönt, egyszerre két készülékhez juthat. Kap egy jól használható, okos telefont, és egy alapszintű kéziszámítógépet.
Úgy két éve jöhetett ki a Motorola az Accompli 008-as készülékével. Elterjedését nagyban befolyásolta, hogy még két éves hűségnyilatkozat aláírása mellett is 100 ezer forint körüli összegért kínálták a szolgáltatók. Egészen a legutóbbi időkig, amikor is a Mediamarkt komoly veszteséget könyvelt el, mivel bruttó 29,9 ezer forintért kínálta a kártyafüggetlen (!) készüléket. Lett is belőle ribillió, no meg némi vesztesége a cégnek.

A Vodafone pedig - talán kissé megkésve - karácsony után dobta újra piacra a telefont, immár 19,9 ezer forintért. Persze a szolgáltató veszteséget is bevállaló mentalitása érthető, hiszen még mindig az előfizetőgyűjtés korszakát éli.

Érintőképernyős tégla

Maga a telefon anakronizmus: nagy, nehéz, szögletes. Nyoma sincs a kifinomult formatervezésnek, valamint az összes gyártóra jellemző kicsinyítési mániának. Viszont az embernek nincs az az érzése, amikor a zsebébe rejti, hogy elhagyta a telefonját, ráadásul kifejezetten jól kézbesimuló darab. Az igazi meglepetés azonban akkor éri az embert, amikor kinyitja a készülék fedlapját. Nincs billentyűzet, ellenben egy 320x240 pixeles kijelzővel találja magát szembe a felhasználó.

Többé már nem azt kell figyelni, hogy kettő, három, vagy négy soros a "monitor", hanem, hogy akad-e egyáltalán olyan tartalom, amelynél igénybe kell venni a gördítősávot. Természetesen van, például a 200 nevet tartalmazó telefonkönyv ilyen. Persze az is hozzátartozik a teljes képhez, hogy a 200 kontakt a SIM-kártyán van, a telefonomba további ezer név fér bele.

Írni csak ceruzával lehet

Írásnál két módszer áll a tulajdonos rendelkezésére, igaz mind a kettőhöz alkalmazni kell a készülékhez mellékelt "fényceruzát". Az egyik, amikor előhívjuk a gép memóriájából a hagyományos klaviatúrát és ezen pötyögünk a teleszkópos(!) eszközzel. A másik lehetőség, hogy a kézírásfelismerést aktiváljuk és így írunk a gép képernyőjére.

A ceruza alkalmazása nem bonyodalommentes: akad ismerősöm, aki naponta bombáz kétségbeesett emilekkel, mivel óránként elveszti az érintőpálcikát. Persze ez nem feltétlenül a cerka hibája, lehet, hogy vannak emberek, akiknek szétszórtságukból, feledékenységükből adódóan nem szabad ilyen készüléket vásárolniuk. Ha mégis, akkor legyenek zongoraművészek, hosszú vékony pálcikaujjakkal.

Svájcibicska-funkciók

Az alkalmazások széles tárháza kárpótolja a felhasználót a gép nehézkes kezelhetőségéért. Bekapcsolás után négy fülecske (azaz alkalmazás) jelenik meg a képernyőn, amelyeket többé-kevésbé kifejező ikonok személyesítenek meg: telefon, ceruza, gemkapocs, franciakulcs.

A telefonra kattintva elérjük a címlistát, a fogadott, nem fogadott, kezdeményezett hívások listáját. Mindegyikből az utolsó húszat tudjuk megnézni. Az SMS-kezelés is a számítógépek levelezőrendszerére hasonlít, elküldött, fogadott, törölt és vázlatelemek sorakoznak egymás után. Az alapalkalmazások között kapott helyett a mobilinternet, illetve az e-mail is, mely az összes létező módon képes a hálóval kommunikálni.

A ceruza ikon takarja a kéziszámítógépeknél megszokott alkalmazásokat. Azaz a közel három perc rögzítésére alkalmas diktafont, a naptárt, a jegyzetfüzetet, az ébresztőórát, illetve egy "rajzlapot". Mindegyik alkalmazás igénybevételéhez természetesen szükség van a már említett teleszkópos ceruzára.

Letölthető játékok

A gemkapocs rejti a kisegítő alkalmazások széles körét. Akad itt mértékegység-konvertáló, valuta-átszámító éppúgy, mint világóra, illetve (alapállapotban) három játékot rejtő szórakoztató egység. Ha valaki azonban (hála a Java alkalmazásnak) további gondűzőket szeretne gépén látni, annak tovább kell ugrania a franciakulcsra, azaz a beállítások menüpontba.

Ez rejti ugyanis a Java-ikont, a csengőhang alkotót, a szinkronizálót, az infraport, valamint a modem beállítását, illetve a hagyományos setup menüt. Akad néhány weboldal, ahol kifejezetten élvezetes Java-alapú játékokat találhatunk. Rábukkantam például egy remek sakkjátékra, a játszmák azonban sokba kerülnek, hiszen csak egy másik Accompli tulajdonosával, vagy a neten keresztül a szerver ellen lehet játszani.

Éles kép, éles hang

A grafikája nagyon szép az Accomplinak: a Windowsból például már jól ismert homokórán szinte külön-külön lehet látni az alápörgő homokszemeket. Persze a játékok megjelenítésétől senki ne várjon Nintendo minőséget, de a két logikai (amőba, ládatologató szakmunkás) és az egyetlen szerencsejáték (Black Jack) minden igényt kielégít.

A hang minősége is meglepően jó, alig két milliméter vastag a fedlap, amely a hangszórót rejti. Ugyanakkor nem visszhangzik a partner minden mondata agyunkban. Az alapcsomag tartalma is felülmúlja az egyéb telefonokhoz járó csomagokat: a telefon, az akkumulátor és a töltő mellett még egy övcsipeszhez, bőrtokhoz és egy Bond-szetthez is hozzájutunk, ha ezt a készüléket vásároljuk meg.

A telefon doboza magában rejti azt az adat-CD-t is, amely elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a telefon minden lehetőségét kihasználjuk. Ezen fut ugyanis a gép GPRS-menedzsere, illetve a személyi számítógépünkkel való szinkronizáláshoz szükséges TrueSync alkalmazás. Mindezekkel együtt a vevő tényleg two-in-one készülékhez juthat: kap egy okos telefont, és egy alsó középkategóriás, 2 megabájtnyi memóriával rendelkező kéziszámítógépet.