Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Kockatelefon pálcikaujjúaknak

2002.12.29. 17:00
Miközben a mobilkészülékeket gyártó cégek egymást túllicitálva dobják piacra a kisebbnél is kisebb készülékeiket, teljes mértékben anakronizmusnak tűnhet a Motorola Accompli 008-as típusszámú készüléke. Meglehetősen nagy, nehéz és szögletes. Ugyanakkor, aki e mellett a cucc mellett dönt, egyszerre két készülékhez juthat. Kap egy jól használható, okos telefont, és egy alapszintű kéziszámítógépet.
Úgy két éve jöhetett ki a Motorola az Accompli 008-as készülékével. Elterjedését nagyban befolyásolta, hogy még két éves hűségnyilatkozat aláírása mellett is 100 ezer forint körüli összegért kínálták a szolgáltatók. Egészen a legutóbbi időkig, amikor is a Mediamarkt komoly veszteséget könyvelt el, mivel bruttó 29,9 ezer forintért kínálta a kártyafüggetlen (!) készüléket. Lett is belőle ribillió, no meg némi vesztesége a cégnek.

A Vodafone pedig - talán kissé megkésve - karácsony után dobta újra piacra a telefont, immár 19,9 ezer forintért. Persze a szolgáltató veszteséget is bevállaló mentalitása érthető, hiszen még mindig az előfizetőgyűjtés korszakát éli.

Érintőképernyős tégla

Maga a telefon anakronizmus: nagy, nehéz, szögletes. Nyoma sincs a kifinomult formatervezésnek, valamint az összes gyártóra jellemző kicsinyítési mániának. Viszont az embernek nincs az az érzése, amikor a zsebébe rejti, hogy elhagyta a telefonját, ráadásul kifejezetten jól kézbesimuló darab. Az igazi meglepetés azonban akkor éri az embert, amikor kinyitja a készülék fedlapját. Nincs billentyűzet, ellenben egy 320x240 pixeles kijelzővel találja magát szembe a felhasználó.

Többé már nem azt kell figyelni, hogy kettő, három, vagy négy soros a "monitor", hanem, hogy akad-e egyáltalán olyan tartalom, amelynél igénybe kell venni a gördítősávot. Természetesen van, például a 200 nevet tartalmazó telefonkönyv ilyen. Persze az is hozzátartozik a teljes képhez, hogy a 200 kontakt a SIM-kártyán van, a telefonomba további ezer név fér bele.

Írni csak ceruzával lehet

Írásnál két módszer áll a tulajdonos rendelkezésére, igaz mind a kettőhöz alkalmazni kell a készülékhez mellékelt "fényceruzát". Az egyik, amikor előhívjuk a gép memóriájából a hagyományos klaviatúrát és ezen pötyögünk a teleszkópos(!) eszközzel. A másik lehetőség, hogy a kézírásfelismerést aktiváljuk és így írunk a gép képernyőjére.

A ceruza alkalmazása nem bonyodalommentes: akad ismerősöm, aki naponta bombáz kétségbeesett emilekkel, mivel óránként elveszti az érintőpálcikát. Persze ez nem feltétlenül a cerka hibája, lehet, hogy vannak emberek, akiknek szétszórtságukból, feledékenységükből adódóan nem szabad ilyen készüléket vásárolniuk. Ha mégis, akkor legyenek zongoraművészek, hosszú vékony pálcikaujjakkal.

Svájcibicska-funkciók

Az alkalmazások széles tárháza kárpótolja a felhasználót a gép nehézkes kezelhetőségéért. Bekapcsolás után négy fülecske (azaz alkalmazás) jelenik meg a képernyőn, amelyeket többé-kevésbé kifejező ikonok személyesítenek meg: telefon, ceruza, gemkapocs, franciakulcs.

A telefonra kattintva elérjük a címlistát, a fogadott, nem fogadott, kezdeményezett hívások listáját. Mindegyikből az utolsó húszat tudjuk megnézni. Az SMS-kezelés is a számítógépek levelezőrendszerére hasonlít, elküldött, fogadott, törölt és vázlatelemek sorakoznak egymás után. Az alapalkalmazások között kapott helyett a mobilinternet, illetve az e-mail is, mely az összes létező módon képes a hálóval kommunikálni.

A ceruza ikon takarja a kéziszámítógépeknél megszokott alkalmazásokat. Azaz a közel három perc rögzítésére alkalmas diktafont, a naptárt, a jegyzetfüzetet, az ébresztőórát, illetve egy "rajzlapot". Mindegyik alkalmazás igénybevételéhez természetesen szükség van a már említett teleszkópos ceruzára.

Letölthető játékok

A gemkapocs rejti a kisegítő alkalmazások széles körét. Akad itt mértékegység-konvertáló, valuta-átszámító éppúgy, mint világóra, illetve (alapállapotban) három játékot rejtő szórakoztató egység. Ha valaki azonban (hála a Java alkalmazásnak) további gondűzőket szeretne gépén látni, annak tovább kell ugrania a franciakulcsra, azaz a beállítások menüpontba.

Ez rejti ugyanis a Java-ikont, a csengőhang alkotót, a szinkronizálót, az infraport, valamint a modem beállítását, illetve a hagyományos setup menüt. Akad néhány weboldal, ahol kifejezetten élvezetes Java-alapú játékokat találhatunk. Rábukkantam például egy remek sakkjátékra, a játszmák azonban sokba kerülnek, hiszen csak egy másik Accompli tulajdonosával, vagy a neten keresztül a szerver ellen lehet játszani.

Éles kép, éles hang

A grafikája nagyon szép az Accomplinak: a Windowsból például már jól ismert homokórán szinte külön-külön lehet látni az alápörgő homokszemeket. Persze a játékok megjelenítésétől senki ne várjon Nintendo minőséget, de a két logikai (amőba, ládatologató szakmunkás) és az egyetlen szerencsejáték (Black Jack) minden igényt kielégít.

A hang minősége is meglepően jó, alig két milliméter vastag a fedlap, amely a hangszórót rejti. Ugyanakkor nem visszhangzik a partner minden mondata agyunkban. Az alapcsomag tartalma is felülmúlja az egyéb telefonokhoz járó csomagokat: a telefon, az akkumulátor és a töltő mellett még egy övcsipeszhez, bőrtokhoz és egy Bond-szetthez is hozzájutunk, ha ezt a készüléket vásároljuk meg.

A telefon doboza magában rejti azt az adat-CD-t is, amely elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a telefon minden lehetőségét kihasználjuk. Ezen fut ugyanis a gép GPRS-menedzsere, illetve a személyi számítógépünkkel való szinkronizáláshoz szükséges TrueSync alkalmazás. Mindezekkel együtt a vevő tényleg two-in-one készülékhez juthat: kap egy okos telefont, és egy alsó középkategóriás, 2 megabájtnyi memóriával rendelkező kéziszámítógépet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?