Jácint
17 °C
31 °C

Új mobilok a Nokiától

2002.11.07. 08:15
A Nokia tegnap mutatta be a legújabb fejlesztésű mobiltelefonjait. A készülékek mindegyike színes kijelzővel rendelkezik, futnak rajtuk Java alkalmazások, valamint multimédiás üzenet (MMS) küldésére is képesek. A mobilok négy kategóriában szállnak versenybe. Más típusjelű marokfónt dobnak piacra a klasszikus, a prémium, valamint a divatkategóriában. Ugyancsak új fejlesztést kínál a cég a sportos életformát űzőknek.
A Nokia gondolt azokra is, akik a telefonálás mellett játékkal akarják elütni unalmas óráikat, hiszen bemutatta első készülékét a mobil játékkonzol kategóriában.

Játszani is engedd

Nokia N-Gage
Ellentétben a korábbi mobil játékokkal az újak már interaktívak, számos új szintet tartalmaznak. A játékokat már kifejezetten mobil egységekre fejlesztették. A többi készülékkel egy időben mutatta be a Nokia az úgynevezett mobil játékkonzolt, a Nokia N-Gage-et. Ennek kifejlesztése során a cég együtt működött a vezető játékfejlesztőkkel.

A 6800-as típusjelű készülék kialakítása során új, innovatív formát alkalmaztak a fejlesztők, elsősorban a szöveges üzenetek begépelésének megkönnyítésére. A mobil teljes értékű, felhasználóbarát billentyűzettel rendelkezik. Az üzenetírás megkönnyítése mellett a billentyűzet a személyes és üzleti információk, valamint egyéb szöveges üzenetek írását is gyorsabbá teszi.

Nokia 6800
A 6800-asnak színes kijelzője van. Az FM rádió éppúgy megtalálható rajta, mint az email, SyncML, és Java alkalmazások, valamint az MMS üzenetek küldésének támogatása. A két sávos készüléket - a várakozások szerint - 2003. első negyedévében kezdik el forgalmazni, Európában, Afrikában és Ázsiában.

A méret a lényeg

Nokia 7250
A 7250 inkább a karcsú, divatos telefonok körébe tartozik, ám nem hiányzik róla a beépített digitális kamera sem. A készülék szintén alkalmas MMS üzenetek továbbítására és támogatja a Java alkalmazásokat is. Szintén tartalmaz beépített FM rádiót, ám szemben előző "testvérével" a 7250 háromsávos telefon. A cég úgy tervezi, hogy szintén 2003. első negyedévében hozza forgalomba a telefont, világszerte.

Nokia 6100
Bár azt nem tudni, hogy meddig lehet még a méreteket csökkenteni, ám a Nokia a 6100-as számú készülékét a világ legkisebb és legkönnyebb telefonjaként tartja számon, amely színes kijelzővel rendelkezik és képes MMS üzenetek továbbítására. A vékony és áramvonalas forma az alkalmazások széles skáláját rejti magában. A háromsávos készülék szerte a világon használható, ahol a GSM900/1800/1900-as szolgáltatás elérhető.

Telefon kezdőknek és menedzsereknek

Nokia 5100
A mindennapok kihívására a Nokia az 5100-as modellszámú készülékével válaszolt. Az 5100 mind a három (900/1800/1900) frekvencián használható. A mobil szintén támogatja az MMS üzenetek küldését és fogadását, valamint a Java alkalmazásokat. Mindezt egy olyan modern formába csomagolta a cég, amelyet az aktív pihenés hívei inspiráltak. A készüléket szintén 2003. első negyedévében dobják piacra.

Nokia 8910i
A felsőkategóriában a 8910i típusjelű készüléket kínálja majd 2003-ban a Nokia. A készüléknek titánháza lesz. A mobil mind a GPRS-t, mint pedig a HSCSD-ét (nagy sebességű vonalkapcsolt adatátvitelt) támogatja, valamint a vezeték nélküli, Bluetooth-technológiát is beépítették a készülékbe. Természetesen képes MMS üzenetek továbbítására, valamint futnak rajta a Java alkalmazások is.

A mobilokkal kevésbé jól ellátott európai, afrikai és ázsiai országok új előfizetőinek a 2100-as jelű készüléket szánja a Nokia. A készülék semmi különösebb extrát nem tartalmaz, ám megfizethető és könnyű kezelni.