Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Helymeghatározás műholdak nélkül

2008.03.20. 21:22
A Mobil Innovációs Központ kutatói bemutatták legfrissebb eredményeiket. Többek között egy GSM-hálózatra épülő navigációs rendszert és egy helyfüggő üzenetküldőt.

Majdnem kétezer laborban eltöltött munkaóra eredményeként nulla szabadalom, tizenhárom prototípus, valamint rengeteg publikáció és kutatási jelentés született a Mobil Innovációs Központ második projektévében. A 2005-ben megnyílt központ négy évre kétmilliárd forintos állami támogatást kapott, ezen kívül távközléssel foglalkozó cégek is támogatják a működését, és legfőbb célja a harmadik generációs és újabb mobiltechnológiák kutatása. Csütörtökön ismét bemutatót tartott a MIK az eddig elért eredményeiről, ezek közül mutatunk be néhány érdekesebbet.

GPS helyett GSM

Műholdas adatokra támaszkodva nem nagy kunszt kitalálni a pontos földrajzi koordinátánkat, de nem minden esetben a GPS a legjobb eszköz, ha tájékozódni akarunk. Egyrészt a GPS gyorsan lemerítheti a mobilt, másrészt pedig elég kevés embernek van ilyen kütyüje. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem informatikusai olyan megoldást kerestek, amelyet a lehető legtöbben igénybe vehetnek, ezért a hely meghatározásakor kizárólag a mobilhálózat paramétereit kérdezik le az ügyfél készülékéről.

A Google Maps térképszoftver mobilos változata is a cellainformáció alapján mutatja meg aktuális pozíciónkat, de így legfeljebb azt tudhatjuk meg, hogy melyik adótorony közelében tartózkodunk. Ezzel szemben az egyetem rendszere az adott cellában használt frekvenciasávot, a jelerősséget, a bázisállomás azonosítóját és az országkódot is figyelembe tudja venni, és így nagyjából tíz méteres pontossággal megadja koordinátánkat. A megoldás egyetlen hátulütője, hogy az igazán pontos koordinátákhoz a szakértőknek először egy adatbázist kell felépíteniük, és ehhez végig kell menniük az utcákon a mérőeszközeikkel, hogy a GPS által megadott koordinátákhoz hozzárendeljék a mobilhálózat különféle paramétereit. Aktuális pozíciónk bemérésekor az adatbázissal kell összevetni saját mérésünk adatait.

Megmérték a mobilhálózat jelét

Ezzel a megoldással GPS nélkül is könnyen nyomon lehetne követni a tömegközlekedési járműveket, hiszen csak az állandó útvonalak mentén kell a koordinátákat felmérni, illetve a GPS nélkül érkező turistákat is útba lehetne igazítani, ha alaposan feltérképezik a belváros mobilhálózatát.

Okos cetli

Vida Roland és kutatótársai az intelligens munkahely kifejlesztésén fáradoznak, egyik ötletük a helyfüggő üzenetküldő, a virtuális post-it cetli. Az üzeneteket a kísérletben egy Nokia 770 táblagép tárolja, de ugyanerre a feladatot egy laptop vagy egy érintőkijelzős infmációs pult is elláthatja. Az üzenet szövege a készülék saját virtuális billentyűzetén is bepötyöghető, vagy akár a bluetooth kapcsolaton is átküldheti a feladó a saját mobilról. A táblagép folyamatosan figyeli a közelében lévő mobilokat, és ha a címzett a bluetooth hatósugarába ér, elküldi neki az üzenetet.

Ezzel a megoldással a fölösleges telefonhívásokat lehet elkerülni. Ha megadjuk a készüléken, hogy csak a boltba ugrottunk le egy csokiért, akkor a minket kereső kolléga valószínűleg nem kezd azonnal telefonálni, hiszen tudja, hogy öt perc múlva úgyis visszajövünk. Ráadásul az üzenetet csak azok kapják meg, akik valóban felkerestek minket, amíg távol voltunk. Az üzenetek a mobiltelefonok egyedi bluetooth-azonosítója alapján akár személyre is szabhatók.

Üzenet a falról

A jövőre készülnek

A híradástechnikai szakértők arról számoltak be a MIK csütörtöki rendezvényén, hogy már készülnek a wimax és az lte (long term evolution) jövőbeni mobilhálózati technológiák bevezetésére, amelyek mind több tíz megabites letöltési sebességet tesznek majd lehetővé. Például olyan eszközöket készítenek, amelyekkel vizsgálni lehet majd e jövőbeni hálózatok kapacitását. Emellett a p2p-adatforgalom modelljét is vizsgálják, hiszen a fájlcsere másképp terheli le a hálózatot, mint mondjuk a telefonálás. Kutatásuk azért is fontos, már vannak mobilon futó fájlcserélő kliensek.

Pap László, a MIK elnöke a jövővel kapcsolatban arra kíváncsi, hogy a központ miből tud majd megélni, ha véget ér a támogatási időszak. A MIK jövője szerinte abban rejlik, hogy erősebb szerződéseket kell kötniük az ipari partnereikkel, több konzorciumon kívüli partnert kell szerezniük, és az is fontos, hogy el tudják adni a projektek eredményeit. Emellett kiemelte, hogy a tesztlabort is szeretnék jobban kihasználni, ami a rendszer bővítése miatt talán nem okoz nehézséget. Schulcz Róbert, a teszthálózat igazgatója elmondta, hogy nemrég bevezették a hsdpa támogatását, és összekötötték magukat a világ összes telefonhálózatával, így a tesztelők által indított hívások már valódi mobilkészülékeken és IP-hálózatokon is végződhetnek. Emellett a multimédiás kiszolgáló rendszereikkel (IMS) már két mobilszolgáltató összekapcsolását is tudják szimulálni.