Okostelefonnal segítik az autisták életét a magyar kutatók

2009.05.11. 09:05
Egy éve indult a Hands projekt egy nemzetközi fejlesztési együttműködés keretében. A projektben autizmus-szakértőként magyar kutatók vizsgálják, hogyan segítheti egy speciális szoftver és egy okostelefon az autizmussal élő serdülők és felnőttek életét. Győri Miklós pszichológus kutatót, az ELTE Kognitív Pszichológia tanszékének munkatársát kérdeztük.

A projekt célja, hogy a kutatók mobil info-kommunikációs eszközökre alakítsanak ki olyan szoftvereket, amelyek az autizmussal élők kommunikációs és mindennapi életvitellel kapcsolatos nehézségeinek csökkentését, készségeik korábbinál hatékonyabb fejlesztését segítik.

Menj ki a napra!

„Az autizmussal élők életében gyakoriak a mindennapi életvezetési problémák, például, hogy rosszul kezelnek strukturálatlan helyzeteket. Esetleg tökéletesen megtanulják, hogyan kell viselkedni egy iskolai órán, hogyan kell figyelni a tanárra, de a szünetben, ami egy szabadabb, szabályoktól mentesebb helyzet, szoronganak. Ezeket a helyzeteket oldhatja fel a szoftver, amelyet pszichológusa, fejlesztő pedagógusa tölt a telefonra" – mondta az Indexnek Győri Miklós. A pszichológus például betáplálhatja azt a segítséget, hogy „szünet esetén, ha jó idő van, menj ki az udvarra, vidd ki a kedvenc könyved és ülj le egy padra."

A szoftverhez tartozó webes felületen a Magyarországon élő hatvanezer autizmussal élő tanárai, pszichológusai, fejlesztő szakemberei megoszthatják majd tapasztalataikat, és akár napi szinten frissíthetik a szoftvert újabb „tanácsokkal", amelyeket a problémás helyzetekben használhat a telefon tulajdonosa. "A társas készségek általában gyengék az autizmussal élőknél. Azt reméljük, ezek fejlesztésére is jó lesz a program: hogyan kell intézni egy bevásárlást, hogyan kell viselkedni a fogorvosnál vagy mi lesz karácsonykor" - mondta a pszichológus.

Még a nagyon okos, jó képességű autizmussal élőknek is gondot okozhat például a közlekedés, mondja Győri. „Problémát jelenthet, ha nem akkor jön a busz, amikor szokott, vagy ha másmilyen a színe. Az efféle visszatérő problémákban kap szerepet a szoftver, ami az autizmussal élő személy okostelefonján fut, és közvetlenül, a problémás helyzetben nyújt azonnali segítséget. Olyan pedagógiai-pszichológiai módszerek ezek, amelyeket már rég alkalmaznak a személyes terápia során. A módszer újdonsága az azonnaliság, hogy a telefon ott van vele, amikor szükség van rá" – fogalmaz a kutató.

A programot az Európai Bizottság finanszírozza, a szoftver ingyenes és szabad forráskódú lesz, a kutatócsoport az Autizmus Alapítványnál szeptemberben kezdi az első, éles teszteket.  • Hírek
  • Csok