Árpád
-2 °C
3 °C

Ködös mobiljövő

2002.08.14. 16:09
A harmadik generációs mobiltelefonok gyorsabb internetelérést, videofilmek és színes fotók továbbításának lehetőségét ígérik. Viszont egyre több szakértő kérdőjelezi meg, hogy a mobiltelefóniában valóban bekövetkezik az adatforradalom, sőt hogy a felhasználók óhajtják-e az ilyesmit.
A Man-szigeteken kiépült kísérleti 3G mobilhálózat felhasználóit nem tudták lenyűgözni a feltáruló új lehetőségek. "A csipkelődő vélemények egyike szerint a készülékek csak kézmelegítőnek jók, olyan nagyok, és annyira felforrósodnak" - mondta a BBC-nek Nick Hunn, a TDK Systems ügyvezetője.

A 3G megfojtja a fejlődést

Elméletileg az adatalapú szolgáltatások egész sora, például videoklipek és villámgyors internet-hozzáférés alapozható a 3G hálózatokra. Miközben a távközlési cégek a licencekért fizetett díjak utáni adósságaikat egyre csökkenő felhasználói árszínvonal mellett próbálják törleszteni, a kritikus vélemények szerint a 3G nem forradalmasítja, hanem megfojtja a mobil szolgáltatások fejlődését. A folyamat oda vezethet, hogy kétlépcsős árazás alakul ki, és a felhasználó csak veszíthet.

Nick Hunn egyike azoknak, akik szerint a távközlési cégek túl gyorsan elhitték a saját reklámjaikat, és nem tudatosultak bennük a 3G licencek vásárlásának valódi következményei.

"Valójában az elképesztően magas áron megvett hálózati licencekkel a szolgáltatók előre elzálogosították a mobil távközlés jövőjét. Alig értek el többet, mintha hiúságból szórták volna a pénzt" - fejtegette Hunn.

Az európai országok licencdíjai között hatalmas különbségek voltak. Skandináviában a szolgáltatók viszonylag alacsony összegeket tettek le, de a kormányoknak odaígérték a nyereség egy részét, ha a majd beindul a szolgáltatás.

Más országokban, köztük Nagy-Britanniában milliárdos összeget fizettek a jövőbeli 3G hálózatok üzemeltetési jogáért. Az ismert nagy cégek közül csaknem mindegyik több országban rendelkezik érdekeltségekkel, és a végső árat így a felhasználók fizethetik meg, jósolta Nick Hunn.

Lehetséges, hogy kétlépcsős mobil infrastruktúra alakul ki, attól függően hogy az országban drágán vagy olcsón vették meg a 3G jogokat. Elképzelhető, hogy a brit ügyfelek akár kétszer annyit is kénytelenek lesznek fizetni a szolgáltatásért, mint a skandináv felhasználók, véli a szakértő.

Halogatják a 3G-t a szolgáltatók

Nagy-Britanniában idén ősszel az első szolgáltató, a Hutchison teljes hálózatán beindítja az új szolgáltatást. A többi négy vállalat pihenteti az erre vonatkozó terveit, szerintük ugyanis túl korai a 3G szolgáltatások bevezetése.

Európa többi részén a fejlemények szintén arra utalnak, hogy ritka a Hutchisonhoz hasonló bátor szolgáltató. Júliusban a spanyol Telefonica az adóssága csökkentése és (a spanyol országokat kivéve) a 3G szolgáltatások lefagyasztása mellett döntött.

Bár a spanyol óriásnak csaknem 4,5 milliárd eurója fekszik a német, olasz, svájci és osztrák licencekben, a bejelentést követően a részvényei árfolyama azonnal emelkedni kezdett, ahogy a 3G terhét csökkeni látták a részvényesek.

Nick Hunn szerint többen is követni fogják a Telefonica lépését, és feladják a 3G-t. Akik mégis belebonyolódnak, azoknak a szakértő szerint kevés esélyük lesz meggyőzni az embereket, hogy fizessék meg az ígért adatszolgáltatások extra díjait.

"Komolyan nem értem, milyen üzleti megfontolás vihet rá valakit, hogy ügyfelenként több száz fontot költsön abban a reményben, hogy az emberek egyszer majd nagy sávszélességű tartalmak letöltésével töltik az idejüket" - mondta Hunn.

GPRS mint próbakő

Becslések szerint az ügyfeleknek akár tízszer annyit is költeniük kell a mobil szolgáltatásokra, hogy nyereségessé tegyék a 3G rendszereket. Néhány elemző szerint a távközlési cégeknek a GPRS szolgáltatások tapasztalataiból kellene okulniuk.

A GPRS jó tesztje lehet annak, hogy mekkora az igény az innovatív adatszolgáltatások iránt. De a 3G felé vezető egyfajta köztes lépcső helyett a GPRS maga lehet az a pont, ameddig a felhasználók egyáltalán el akarnak menni, mondta Justin Pearse, a New Media Age mobilszakértője.

Szex, kártya, rulett

Azzal viszont mindenki egyetért, hogy ha beindul a 3G, a legnagyobb valószínűség szerint ugyanaz a tartalom fogja fenntartani, ami a világhálót. Ez pedig három g lesz: girls, gambling and gaming (nők, szerencsejáték és a játékok) mondta Nick Hunn.

A pornográfia telefonokra vitele meghozhatja a maga saját problémáit, mivel a mobilcégeknek a nyereség és az erkölcs mezsgyéjén kell egyensúlyozniuk. A szakértő szerint érdekes lesz nézni, mihez kezdenek majd a kormány és a szolgáltatók, ha lebukik az első 3G mobilos pedofil társaság.

Minden idők legnagyobb hibája

Sarokba szorult a finn kormány a Sonera telefonkonszernnel egyetemben, mivel teljesen elhibázott döntést hoztak az egyik német UMTS licenc megvásárlásáról. A finn sajtóban minden idők legnagyobb vállalati ballépéseként aposztrofált vásárlás pontos körülményeit ősszel a finn jogi ombudsman is vizsgálni fogja.

A mobil eufória csúcspontján a Sonera 4 milliárd eurót utalt át azért a jogért cserébe, hogy egyszer majd német földön felépíthesse a következő generációs mobilhálózatot. Most ezt az összeget az erre vonatkozó tervek teljes feladása után kénytelenek veszteségként leírni.

A svéd Telia konszernnel belátható időn belül egyesülő Sonerának rendkívül kellemetlen az ügy. Ha tavaly a szociáldemokrata Paavo Lipponen vezette kormány nem adott volna a vállalatnak állami tőkeinjekciót, a kinyögött UTMS licencdíjak nyomán összeomlott volna a Sonera, írta a Helsingin Sanomat napilap.

A végső soron az adófizetők pénzéből finanszírozott katasztrofális üzletért a lap szerint az állam a felelős, hiszen legnagyobb tulajdonosként hamarabb közbe kellett volna avatkoznia.

MMS-ben az orvosság?

Egyes elemzések szerint az MMS videoüzenetek az év végére terjedhetnek el Európában, és az ügyfelek is készek lesznek többet fizetni érte. Az európai mobiltelefon-piac közel van a telítettséghez, a társaságoknak a meglevő ügyfeleiktől kell nagyobb bevételt szerezniük.

Az összes európai szolgáltató mintegy harmada tervezte az MMS beindítását 2002 első felében, és újabb negyedük az év végig - számolt be felmérési eredményeiről a Forrester Research tanácsadó cég.

A videoüzenetek még a legpesszimistább vélemények szerint is sikeresek lehetnek a számítógépes játékok kedvelői körében, akiknek a letölthető csengőhangok és operátorlogók iránti igénye kielégíthetetlennek tűnik.

"Az MMS nem lesz képes felváltani az SMS-t, mivel a felhasználók a két platformot eltérő célokra használják. Az MMS csak az SMS-piac tizedét fogja lenyelni" - véli a Wireless World Forum.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?