Géza
-11 °C
-4 °C

Közös feketelistát készítenek a mobilszolgáltatók

2006.01.02. 16:29
A három hazai mobilszolgáltató január 2-tól megosztja egymással azoknak az ügyfeleknek az adatait, akik tartoznak az előfizetési díjjal. A mobilcégek így próbálják elejét venni annak, hogy az előfizetők az egyik társaságnál adósságot halmozzanak fel, majd fizetés nélkül átvándoroljanak egy másikhoz.

Közös adatbázisba gyűjti a nem fizető ügyfelek adatait január 2-tól a három hazai mobilszolgáltató, jelentette be kedden a Pannon GSM, a T-Mobile és a Vodafone. A bankok feketelistáihoz hasonló adósgyűjteményt a három társaság által kiadott közös közlemény szerint a visszaélések kiszűrésére hozzák létre. A lista azoknak az ügyfeleknek az adatait tartalmazza, akik bármelyik mobilcégnél számlatartozást halmoztak fel, ezért nem használhatják az adott társaság cég szolgáltatásait.

Törvény van rá

A listát az elektronikus hírközlési és adatvédelmi törvény rendelkezéseinek megfelelően állítja össze a három szolgáltató, így az érintetteket levélben értesítik arról, hogy bekerültek a nyilvántartásba, és arról is, ha megszűnt tartozásuk, és lekerültek a feketelistáról. A vonatkozó törvény 158. paragrafusa szerint ezt akkor tehetik meg, ha számlatartozás miatt a szolgáltató a szerződést felmondta, vagy a szolgáltatást korlátozta, esetleg bírósági vagy hatósági eljárást kezdeményezett, vagy az igénylő, illetve az előfizető a szolgáltatót megtévesztette (például hamis iratokat használt a szerződés megkötésekor).

Az adósok adatbázisa naponta frissül, és figyelmezteti a cégeket, ha olyan ügyfél jelentkezik, aki egy másik cégnél már adósságot halmozott fel, ezért szerepel a listán. Mindhárom szolgáltató fenntartja magának a jogot, hogy ne kössön szerződést olyan ügyféllel, aki szerepel a feketelistán, áll a három szolgáltató közös közleményében.

Hasonló feketelista létrehozását az internetszolgáltatók már egy éve kezdeményezték, és kikérték hozzá a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), illetve Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos véleményét is. A hatóság és Péterfalvi is úgy foglalt állást, hogy az ilyen listák összeállításának nincs akadálya, feltéve, hogy a listakészítők a törvényi szabályozásnak megfelelően járnak el.