Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Génhibás egereken tesztelik a 3G-mobilsugárzást

2003.10.09. 16:48
Az adótorony és a készülék közötti mágneses teret szimuláló berendezésbe napi turnusokba teszik az egereket. A különleges génhibás rágcsálók rákos elváltozással jelzik a káros behatásokat.
A harmadik generációs mobil technológia (3G) emberi egészségre gyakorolt hatását 320 egéren végzett besugárzással vizsgálja a brémai egyetem.

Génhibás egerekre sugároznak

A német szövegségi sugárvédelmi hivatal az egyetemnek adta ki a kutatási megbízást, közölte kedden a projektet vezető Alexander Lerchl professzor. Meglátása szerint két éven belül várhatóak a vizsgálatok eredményei.

A kísérletek során az állatokat elektromágneses sugárzásnak teszik ki. A z egyetem biológusai szerint olyan egereket választottak ki a vizsgálatokhoz, amelyek szervezete a káros környezeti behatásokra rákos elváltozással reagál.

Egész napos telefonálás

A kísérletek során az egereket 24 órás turnusokra két olyan lemez közé teszik, amelyek a 3G rendszereknél az antenna és a telefon közt kialakuló elektromágneses mezejét szimulálják. Egy nap után ellenőrzik az egerek egészségi állapotát, majd ismét a lemezek közé kerülnek.