Klaudia
-3 °C
3 °C

Bűnözőket segíthetnek az eldobható mobiltelefonok

2001.09.19. 15:44
Nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Amerikában a hamarosan megjelenő eldobható mobiltelefonok. A Hop-On Wireless eldobható készülékén például egy órát beszélhet a felhasználó, anélkül, hogy a lehallgatás veszélyétől kéne tartania.
Az eldobható készülékek manapság nem kis fejtörést okoznak az FBI és más nemzetbiztonsági szervek illetékeseinek, mivel az érvényes jogszabályok értelmében nincs lehetőség az ilyen telefonok lehallgatására. Az Egyesült Államokban ugyanis jelenleg nem a gyanúsított személy, hanem az adott készülék lehallgatását engedélyezik - írja a CNet. Ezért a nyomozók tehetetlenek az olyan elkövetőkkel szemben, akik az eldobható kommunikációt választják.

Az eldobható telefonok a valódi készülékek lebutított változatát jelentik. Gyakran alig néhány perces beszélgetési időt adnak velük, vagy éppen egyetlen hívás erejéig működnek, és utána mehetnek a kukába. A hangposta, és az igazi mobilokkal járó hasonló kényelmi szolgáltatások természetesen nem tartoznak a szolgáltatások közé.

A gyártó szerint a telefonkártyát sem lehet lehallgatni

A Hop-On Wireless szerint telefonjaik a nyilvános készülékekben használható telefonkártyákra hasonlítanak, hiszen azokat is névtelenül lehet használni. A cég elutasítja a biztonsági kockázat vádját, mondván, hogy a telefonjaik csak az USA területén működnek, és külföldi számok sem hívhatók a készülékekről, vagyis a nemzetközi terrorszervezetek kapcsolattartását nem könnyítik meg. Ezen kívül minden hívást logfájlban gyűjtenek.

Szegényekből álló célközönség

A vállalat által megcélzott közönség egyébként nem a bűnözők, hanem az egészen szegény rétegek közül kerül ki, akik 30 dollárért a szükséghelyzetekre felkészülve egyszerűen egy telefont szeretnének a kezük ügyében tudni. Számítanak az üdülővendégekre is, akik a méregdrága mobil kommunikációs eszközüket a szabadságuk időtartama alatt inkább otthon, vagy a szállodai széfben hagyják.

A készülék kezelése a szükségszerűen korlátos funkciók miatt rendkívül egyszerű. Csak két gomb van, az egyik a híváshoz, a másik a vonal bontásához. A kívánt számot a mikrofonba kell bediktálni, a többi a szolgáltató szerverén futó beszédfelismerő rendszerre van bízva. A készüléken nincs hangszóró, a másik felet a fülhallgatóban hallja a felhasználó.

A hétvége során John Ashcroft legfőbb ügyész és Robert Mueller FBI igazgató is bejelentette, hogy éppen az eldobható telefonok miatt készülnek bővíteni a terrorizmus ellen küzdő hatóságok jogi lehetőségeit, adott esetben a telefonlehallgatás területén.

Kiterjesztenék a nyomozók jogait

Ashcroft szerint a nyomozóknak képesnek kell lenniük belehallgatni bármely hívásba, melyet egy gyanúsított egy nemzetközi kémügyben folytat, még akkor is, ha nem rendelkeznek bírói engedéllyel. Az Ascroft és az FBI által támogatott megfelelő törvényjavaslatok a hét végén kerülhetnek a képviselők elé.

A Hop-On Wireless álláspontja szerint ezek a telefonok messze nem annyira anonimok, mint azt a hatóságok gondolják. Hiszen aki venni akar egy ilyen eldobható készüléket, meg kell adniuk nevüket és címüket, azzal az ürüggyel, hogy ha beindul az újrahasznosítás, a vállalat elérhesse őket.