Elemér
0 °C
10 °C

Kamerás mobillal csalna a maffia a választásokon

2003.05.20. 10:30
Az olasz bűnözők innovatívan alkalmazzák a legújabb mobiltechnológiát, a közeljövőben megrendezett helyhatósági választáson ugyanis a voksolás manipulálására akarják használni a harmadik generációs (3G) kamerás mobiltelefonokat.

Korábban a maffia erőszakkal és megvesztegetéssel próbált befolyáshoz jutni, de most a gengszterek az idők változásával a modern műszaki megoldásokat alkalmazva próbálják alakítani a helyhatósági választások eredményét. A maffiacsoportok hagyományosan próbálkoznak az olasz választások befolyásolásával, hogy a sikeres jelöltekre nyomást gyakorolhassanak.

Fényképes hűségnyilatkozat

A terv szerint a harmadik generációs telefonokat most arra használnák, hogy a választók a helyszínről küldött képpel igazolják, hogy az instrukcióknak megfelelően bedobták az urnába a szavazólapot.

A Hutchison 3G szolgáltató több tízezer videotelefont adott el az elmúlt hónapokban, és egy éven belül egymillió olasz előfizetőre számít. Az új készülékek hatalmas adatmennyiséggel megbirkóznak, videoklipek, televíziós adások, részvényárfolyamok és várostérképek egyaránt továbbíthatók a segítségükkel.

A hi-tech csalási kísérlet ötletéről a hatóságok is tudomást szereztek. A maffiafőnökök választási szervezkedésére válaszul az olasz hatóságok bejelentették, hogy lépéseket tesznek a 3G-telefonok szavazókörökben való működtetése ellen.

Begyűjtik a mobilokat

Giuseppe Pisanu belügyminiszter azonnali intézkedéseket tett, hogy elejét vegyék a szavazás titkosságának megsértésére irányuló próbálkozásoknak. Különös hangsúlyt helyeztek a 3G telefonok használatának tilalmára.

A megelőző intézkedésekről nem szivárogtak ki pontos információk. Megfigyelők viszont nem tartják kizártnak, hogy az urna felé tartó választókat megkérik a mobiltelefonok leadására.

A választásokat sokan Silvio Berlusconi kormánya fontos politikai megmérettetésének tartják, mivel az eredmény befolyásolhatja a jobbközép koalíció stabilitását.