Bernát, Felícia
EUR 383,43 Ft
USD 362,47 Ft
8 °C
30 °C

Mobilok metamorfózisa

2000.11.01. 23:02
Az informatika és a távközlés konvergenciája hamarosan felszámolja a különbségeket a hordozható eszközök terén is. A harmadik generációs mobil-rendszerek kiépítésével különböző formákban összeolvad a mobiltelefon és a kéziszámítógép.
Nokia 9110i
Nokia 9110
Kultusztégla
A beharangozók alapján úgy tűnik, hogy a fejlesztők a mobiltelefonok és a palmok között tátongó utilitárius szakadék felszámolását vették fejükbe. A telefonon képtelenség internetezni, vagy írni, a palmon nem lehet telefonálni - ha viszont a két eszközt egyesítjük, jelentéktelenné válik az az evolúciós hiányosság, hogy a felhasználók döntő többségének mindössze két keze van.

A koncepciót megtestesítő első eszköz a Nokia 9110 Kommunikátor, illetve elődje a Nokia 9000. A kommunikátort 1998 márciusában mutatták be a CeBIT-en. Aki a kommunikátor külsejére összpontosít, hamar észreveszi, hogy a kommunikátoron mindkét eszköz kezelőszervei megférnek egymás mellett; naiv hibriditásban: egy komplett telefonbillentyűzet és kijelző, egy komplett palm billentyűzet és kijelző. A kommunikátor műfajában megelőzte korát, egy kisebb közösség is kialakult körülötte, amely még akkor is büszke lesz rá, hogy kommunikátor-tulajdonos, amikor már rég ciki, hogy alig kisebb, mint egy Szokol rádió.

Palmszerű telefonok

Qualcomm pdQ-1900

Qualcomm pdQ
Nagy, drága, béna
A Qualcomm pdQ a Nokia 9110 testvére, külseje a nyolcvanas évek bumszli telefonjait idézi, de nyitható telefon-billentyűzet alatt egy palm képernyőt helyeztek el. A pdQ egyébként - szemben a Nokiával - közutáltatnak örvend, mert drága, beépített 14.4-es modeme lassú, annak ellenére, hogy képeket és a Javát nem ismeri, a telefon pedig nem ismeri a vibrálós csörgést, illetve a hangos tárcsázást.

LG TP3000

Nokia 9110i
LG TP3000
kicsi, okos
Az LG okos telefonja, amely idén ősszel került a boltokba, kiképzését tekintve némileg hasonlít a Qualcomm pdQ-ra (a telefonbillentyűzet alatt lapul a palm méretű lcd, amelyből alaphelyzetben csak annyi látszik, mint egy telefon kijelzője), bár kisebb annál, és pont feleannyiba kerül. A TP3000 egy kiváló képességű telefon, amely mindenütt kedvező fogadtatásra talált. A telefon levelezőszoftvere együttműködik a Microsoft Outlookkal, nagyobb nehézségek nélkül fel lehet rá tölteni az időpontokat és címjegyzéket (háromszáz tételig). A telefonos szolgáltatások sem hagytak túl sok kívánnivalót maguk után: a TP3000 kihangosítható, szolgáltatásai közé tartozik a konferenciahívás, a hangos tárcsázás, és a vibráló csörgés.

Ericcson R380

Ericsson R380
Ericsson R380
Felismeri a kézírást
Az Ericcson személyi digitális assziszense (PDA) ha lehet, még az LG-nél is többet tud. Utóbbit kézírás-felismerő szolgáltatásával körözi le, illetve a Symbian által fejlesztett EPOC operációs rendszer, amely egyszerűbb, sokoldalúbb és energiatakarékosabb versenytársainál. Az R380 vonzereje emellett, hogy akkora, mint egy normális rádiótelefon - ezen a téren egyedül a Motorola Accompli előzi be.

Motorola Accompli A6188

Motorola Accompli
Motorola Accompli
A kémfejedelem
A Motorola Accomplira még azok is rányújtják a kezük, akik gyakran szoronganak amiatt, hogy a rádiótelefon elektromágneses sugárzása szétzúzza az idegsejtekben folyó mikroelektromos adatforgalmat. Az ultrasikkes Bond-telefon Startachez képest a különbség fel sem tűnik elsőre, csak ha felnyitjuk a pirinyó szerkezet: a számlap helyén egy 320 X 240 pixeles érintős kijelző látható, amelyen WAP-ozáskor is olyan jól látható a kép, hogy állítólag több szakértő is megkönnyezte.

Az Accompli ezer telefonszám tárolására alkalmas, és a virtuális billentyűzetén nagyon kényelmesen és gyorsan lehet SMS-t küldeni, jegyzetelni, bár a legtöbb tesztelő azon bánkódik, hogy a tárcsázás is ceruzával működik, így annak elvesztése esetén, vagy ha csak egyszerűen kiég a szoftver, akkor telefonálni sem lehet vele többé. (Aki Accomplival szeretne sárga irigységet küldeni környezetére, annak 1300 dollárt kell rá összegyűjtenie.)

Telefonos palmok

VisorPhone
VisorPhone
Kalapos palm
Az összeolvadás másik oldala, amikor a palmtopok válnak telefonná. A kényelmi szempontok alapján talán ennek van a legnagyobb jövője.

VisorPhone
A VisorPhone csatolóval a Handspring Visor palmtopjait lehet mozgó kémközponttá alakítani. Azt leszámítva, hogy csak head-settel használható, teljes értékű telefonra tesz szert, aki megvásárolja az Option International által kifejlesztett eszközt (na és persze a telefongombokat is nélkülözni az, akinek ilyesmi hiányzik - ezt kiegyensúlyozandó a palm azonnal tudja tárcsázni azt, akire a telefonkönyvben rábökünk).

MultiMobile

MultiMobile
MultiMobile
Star Trek stílus
A Casio és a Siemens összefogásának gyümölcse a MultiMobile, egy vadiúj telefonos palm. A két vállalat beleadott apait-anyait: a Casio a színes kijelzőt, a Siemens a duál-mobil technológiát. A MultiMobile lelke a Microsoft WinCE, HTML és WML böngészésére egyaránt alkalmas. PacketVideoval szórt (streaming) MPEG-4-et lehet nézegetni rajta - ennek háttere, hogy a MultiMobile a nagy sávszélességű harmadik generációs GPRS, IMT2000/UMTS hálózatokat is tudja használni. A harmadik generációs mobil-koncessziók lezárultával nem kis kereslet lesz az ilyen eszközök iránt - a Casio és Siemens közös becslése szerint tizenötmilliót adnak el belőle 2001 őszétől 2003-ig.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek