Valter
15 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Mobiltörni segít egy osztrák szolgáltató

2005.04.14. 09:30
Az osztrák Yesss diszkont mobilcég weboldalán bárki rábukkanhat arra tájékoztatóra, amely mobiltelefonok kártyafüggetlenné tételéhez nyújt segítséget. A cég a leírás szerint igen fájlalja, hogy a SIM-kártyái csak kártyafüggetlen telefonokkal működnek.
A mobil röghöz (céghez) kötésének feloldásához az érdeklődő ügyfeleket a Yesss olyan internetes címekre irányítja, amelyek mostanáig csak hackerkörökben voltak ismertek. Az itt tárolt kódok ugyanis képesek a telefonokat kártyafüggetlenné varázsolni.

A mobilokat Ausztriában korábban szervezetten és féllegálisan kódolták ki telefonszervizek, de a jogi következményekkel fenyegető szolgáltatók nyomására beszüntették a lukratív üzletet.

Ölik bele az euronokat

A legtöbb kereskedelmi forgalomba kerülő készülék Ausztriában is kártyához kötött, mivel új szerződés kötése, szerződéshosszabbítás, illetve hűségpontok beváltása esetén rendkívül nyomott áron juthat hozzá a felhasználó, emlékeztet a Der Standard.

Az árkategóriától függően a mobilcég akár 300 eurót is átvállalhat a mobiltelefon árából. Ez a ráfordítás pedig csak akkor kifizetődő, ha az ügyfél az adott szolgáltató hálózatában, nem pedig a konkurenciánál koptatja a telefonját.

Nyílt jogsértés

Ami a Yess esetében újdonság, hogy a szolgáltató nyíltan kínál "segítséget" más cégek dotált készülékeinek megokosításához. Néhány osztrák mobilcég jogi osztálya "harmadik fél jogainak" illetve a szoftvergyártó szerzői jogainak megsértését látja megvalósulni.

"Ez a weboldal nyílt felszólítás a jogsértésre" - jelentette ki az A1 mobilszolgáltató szóvivője, Ursula Novotny. A Telering eközben már értesítette az illetékes felügyeletet (RTR), amely egyelőre óvatos, és csak vizsgálódik a kérdésben.

"Hogy a SIM-lockolt mobiltelefon kikódolása szerződésszegésnek minősül-e, csak a konkrét szerződés, illetve az elfogadott általános üzleti feltételek alapján mondható ki" - közölte a hatóság egyik szóvivője.

A telefon nem szerződés

A Yesss-nél ezzel szemben azzal érvelnek, hogy más szolgáltatók ügyfeleit csupán szerződés, nem pedig a készülék köti az adott céghez. Vagyis a kikódolás szerintük jogszerű, a rendes alapdíjat ugyanúgy fizetni kell az eredeti szolgáltatónak.

Megfigyelők szerint az is elképzelhető, hogy a Yesss partizánakciója nem is olyan kényelmetlen az árharcot vívó mobilcégek számára. Hiszen így lehetőség nyílik arra, hogy beszüntessék az új készülékek sokszor szidott szubvencióját.