Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Nokia a nagyok ellen

2003.10.07. 17:23
A Nokia játékkonzolján Lara Croft küldi a másvilágra ellenségeit, háromdimenziós környezetben, méretes mobilkijelzőn. A finn mobilgyártó számos ismert játékkal dobta a piacra az N-Gage játékkonzolt, amellyel az abszolút piacvezető Nintendót próbálja letaszítani a trónról. A siker egyelőre kétséges, hiszen a japán játékgyártó már százmilliónál is több GameBoyt értékesített, és nagyságrendekkel több játékot kínál vásárlóinak.
A Nokia N-Gage formatervezői majdnem tökéletes multimédiás eszközt készítettek, amely telefonálásra szinte teljesen alkalmatlan. A féltéglányi plasztikdarab jól megragadható, a kezelőgombok és a fő funkciók kényelmesen elérhetőek, a készülék felső élén azonban elhelyezhettek volna még két akciógombot.

Idétlen beszédforgalom

Tekintse meg képeinket!
A játékkonzollal többféleképpen lehet telefonálni: a hozzá adott vezetékes headset jól használható, a beépített mikrofonnal és hangszóróval azonban nem érdemes próbálkozni. Ezeket ugyanis a készülék élén helyezték el, ezért beszélgetés közben a telefon fölső élét kell az archoz szorítani. A felhasználó ettől pont úgy néz ki, mintha egy hatalmas szürke fület növesztett volna, ami egyesek szerint vicces, mások szerint inkább szánalmas.

Sokféle bemenet

A finn mobilgyártó formatervezői valamennyit tanultak korábbi hibáikból és lecserélték azt az egyedi csatlakozót, amelyikkel a 3300-as zenetelefon esetében komoly problémáink voltak. A készüléken most egy USB és két jack dugalj található. A miniatűr (2,6-os) jack aljzatokhoz átalakító kábeleket is adtak, így a szokványos csatlakozójú (3,5-ös) fülhallgatók és mikrofonok is ráköthetőek.

Az N-Gage belső kialakítása nem túl praktikus, mivel a játékot tartalmazó MMC (MultiMediaCard) kártya kicseréléséhez az akkumulátort is ki kell venni.

A Nokia merész lépést tett az N-Gage elkészítésével, hiszen a mobil játékok piacát a Nintendo uralja: a GameBoy játékkonzolból 1989 óta több mint 150 millió darabot értékesítettek. A Nokia dolgát az is nehezíti, hogy csak tíz játékot kínál a vásárlóknak, ami karácsonyra várhatóan húszra fog növekedni, a Nintendo azonban már több mint hétszáz játékkal rendelkezik. (A finnek ennek ellenére bizakodank: a reményeik szerint 2007-ben már évente 3 milliárd dollár bevétele származik majd a konzolból)

Csodaszép háromdé

A Nokia olyan ismert játékokat ültetett át mobil platformra, mint a Sonic, a Rayman, a Tony Hawk Pro Skater és még sorolhatnánk. Mi a készülékhez az alap snowboardos játék mellett a Tomb Raider kalandjátékot és a Pandemonium platformjátékot kaptuk. Mindhárom játéknál teljesen ledöbbentünk a háromdimenziós grafika minőségén, pedig a 176x208 pixeles kijelző csupán 4096 színárnyalatot képes megjeleníteni.

A kétszereplős játékokat nem tudtuk kipróbálni, mivel szerkesztőségünk csak egyetlen tesztkészüléket kapott, pedig a Bluetooth kapcsolaton keresztül erre is van lehetőség. Az egymástól nagyobb távolságra levő játékosok az N-Gage arénán keresztül játszhatnak egymással úgynevezett árnyékversenyt. Ez annyit jelent, hogy az egyik fél végigmegy a pályán és lementi a játékát, majd a másik fél letölti a mentést, és megpróbálja leelőzni a versenytársát jelképező szürke árnyékot.

Az N-Gage Arena ezen kívül letöltéseket, segítségeket, toplistákat és egyéb extrákat nyújt a játékosoknak, akik jelenleg ingyen vehetik igénybe ezt a tartalomszolgáltatást. (Az internetes adatforgalmat természetesen ki kell fizetni a telefontársaságnak.)

Mindent beleraktak

Klikk a képre!
A készüléken Symbian operációs rendszer fut, tehát ugyanolyan menürendszere van, mint a 3650-es és 7650-es modelleknek és kezeli a Java alkalmazásokat. Emellett van benne MMS, GPRS, XHTML böngésző, számológép, átváltó, Real One médialejátszó és számítógéppel szinkronizálható naptár.

A készülék digitális zenelejátszója az AAC és az MP3 formátumú számokat kezeli, de akár a beépített FM rádió adását is lehet rögzíteni. A fájlokat külön megvásárolható MMC kártyára kell fölmásolni, amely 32, 64 vagy 128 megabájtos lehet. A készülék SIM-kártya nélkül nem használható, de offline üzemmódba lehet kapcsolni. Ilyenkor a hálózatkeresés nem terheli a akkut, ezért egy feltöltéssel tovább játszhatunk.

A készülék akkumulátora 3-6 óra játékot, 2-4 óra beszélgetést, 8 óra zenehallgatást, 20 óra rádióhallgatást bír ki, a készenléti ideje 150-200 óra. A tömege 137 gramm, ami a méretéhez képest igazán nem sok.

A játékgépet a hazai mobiltársaságok kínálatában nem találtuk meg, a FotexNet azonban 89990 forintért adja kártyafüggetlenül.