Alfréd
-2 °C
2 °C

Gyors rajta a net, magyarul azonban nem tud

2001.09.17. 16:01
Régi kommunikátorosok nagy megnyugvására lehet közölni, hogy az új Communicatoron is megmaradtak a jól ismert alkalmazások, és minden egy kicsit szebb és jobb. Ráadásul, a színes LCD-n remekül megjeleníthetőek az eddig olvashatatlannak tűnő kisebb méretű betűkészletek is, így ugyanakkora területen több információ is megjeleníthető, amitől minden program egy kicsit használhatóbbá válik.
Az egyik legfontosabb alkalmazás, a telefonszám- és névjegynyilvántartó nem sokat változott, teljesen átépült viszont az sms-email-fax rendszere - kiderült ugyanis, hogy mindhárom esetben tulajdonképpen ugyanarról van szó, üzeneteket kell menedzselni, és különböző fizikai hordozóprotokollon megjeleníteni, ami tény a lényegen nem sokat változtat. Egységes rendszerben, Messaging név alatt találjuk tehát azt a programot, ami mindezt átlátható rendben, remek vizualitással kezeli le.

A Messaging nagyon hasonlít megszokott PC-s levelezőprogramjainkhoz, a beérkező SMS-ek vagy emailek ugyanúgy mappákba szortírozhatók széjjel, van Inbox, van Outbox, egyszóval alapvetően semmi gond. Egy fokkal mélyebbre ásva, nevezetesen az emailletöltési funkció körül még mindig van egy kis zűr. A régi kommunikátorokhoz hasonlóan a "Retrieve mail" parancs elsőre továbbra sem szedi le az emaileket, mindössze a fejléceiket (az üzeneteket pedig külön kérésre, később), ám ez a folyamat valamiért egyáltalán nem folyik gyorsabban, mintha az egész postafiókot levelestül leszedné - akkor nyerünk csak, ha a levélhez nagy attachment van csapva. Apropó, attachment: a 9210-es már ezeket is kulturáltan kezeli, a szövegeket és a képeket pedig meg is bírja nyitni! Továbbá, a mellékelt PC-szoftverrel telefonunk email-mappái gond nélkül szinkronizálhatók a PC-n futó Outlookkal.

Fél perc alatt lejön a Yahoo címlapja

A 9210-es webböngészője lényegesen fejlettebbnek tűnik, mint bármilyen eddigi PDA-megoldás. A megnövelt adatátviteli sebesség elvben egészen tűrhető böngészést tesz lehetővé - egy teljes Yahoo-címlap lehívása konnektálással együtt összesen 36 másodperc alatt megoldható, ennyi alatt máshol még egy kétsoros WAP-címlap sem szólal meg - de azért vannak korlátok. Az operációs rendszer lassúsága következtében egy oldal grafikus előkészítése szinte több időt vesz igénybe, mint a hozzá tartozó grafikai elemek letöltése, és: igen korlátozott a gyorsítótár használatának lehetősége, hiszen nem áll rendelkezésre több gigabájtos háttértár, mint azt a PC-knél megszoktuk - ezek miatt bekapcsolt képletöltéssel csak egyszerűbb oldalak megtekintése javallott.

Linkeknél nagyon hiányzik az egér

Néhány probléma még: mutatóeszköz (egér vagy toll) híján egy bonyolultabb portáloldalon őrült vállalkozás a megfelelő link megtalálása, mivel erre az egyik lehetőség a Tab gombbal való sakkozás: minden gombnyomás egy linkkel arrébb teszi a fókuszt, amit az Enter gombbal véglegesíthetünk, de a másik metódus sem sokkal egyszerűbb, a már említett négyirányú kurzorgombbal való egérkurzor-mozgatás, amit a Ctr-Q billentyűzetkombinációval lehet aktiválni. Szintén bajos a felnyíló Java vagy Javascript ablakok ügye, velük a böngésző egyáltalán nem tud mit kezdeni, illetve tud, megmondja, hogy ő ezt nem szupportálja.

Ami még érthetetlen, az a streaming media megvalósításának a hiánya; minden 9210-es előre installáltan tartalmaz RealPlayert, ami valamilyen titokzatos oknál fogva csak helyi - a kommunikátoron tárolt - videókat hajlandó lejátszani, az internetről valós időben nem ugyanerre nem képes, holott a sávszélesség meglenne hozzá. Elsőre ez persze egy elvetemült ötletnek tűnik, de ha már minden egyéb feltétel adott, akkor miért ne nézhetnénk bele egy-egy fontosabb anyagba anélkül, hogy órákon keresztül le kelljen töltenünk az egészet?

Jön a Nokiára optimalizált Opera

Izgalmas fordulat viszont, hogy hamarosan akár miniatűr böngészőháború is indulhat a kommunikátorplatformon, hiszen a nyár folyamán azzal a meglepő hírrel találkoztunk több kommunikátorfórumon, hogy rövidesen piacra kerül a PC-n jól ismert Opera nevű böngésző 9210-re összerakott verziója.

Az Office feliratú gomb alatt található mindaz, amit a Microsoft is az Office-ba csomagol, tehát a szövegszerkesztő (Word), a táblázatkezelő (Sheet), és egy lebutított PowerPoint-lejátszó (Presentation Viewer), aminek értelmét mindezidáig nem sikerült megfejtenem - ha a kommunikátornak lenne bármilyen, nagyközönség előtt használható kimenete (például videó vagy VGA), a dolog bárkit hanyattvágna, hiszen egyenesen a zsebünkből prezentálhatnánk a műsort, így viszont, hogy csak magunkban nézegethetjük, anélkül, hogy belejavíthatnánk, nem sokat ér. A szövegszerkesztő és a táblázatkezelő viszont minden eddigi kommunikátorhoz képest pazar (az utóbbit nem is találhattuk meg előre installált formában az eddigi verziókban), és magától értetődően, simán megy az állománykonverzió is, a megfelelő Microsoft-termékek irányába.

Nagyon nagy probléma viszont, hogy az új kommunikátornak még annyi magyarságtudata sincs, mint az eddigieknek, az ékezetes betűk használatának módját eléggé megnehezítették. A Psion példamutató fejlesztéseinek - emlékszünk a 3-as sorozat billentyűzetén megjelent pazar ékezetes shortcutokra? - itt nyoma sincs, de a legrosszabbul azt viseli az ember, hogy még az is elromlott, ami eddig nehézkesen bár, de működött. A 9000-es és 9110-es kommunikátorok billentyűzetén egy CHR feliratú gomb megnyomásával hozhattunk a képernyőre egy óriási táblázatot speciális karakterekből, ahonnan a kurzorbillentyűkkel választhattuk ki a megfelelő beinzertálandó betűt.

A táblázatban való navigációt nagyban megkönnyítette, hogy egy-egy magánhangzó lenyomásával a kurzor automatikusan a megfelelő ékezetes betűre ugrott - a-t nyomva az á-ra, i-t nyomva az í-re stb. -, így odafigyelni igazából nem kellett gépelés közben, lehetett tudni, hogy CHR után a megfelelő betűt megnyomva körülbelül azt fogjuk kapni, amit akarunk. No ennek most vége, az ékezetes betűtáblázatok a CHR-t megnyomva egy négylapos menürendszerben jelennek meg, nincsenek shortcutok, kizárólag a kurzornyilak navigálnak, innentől kezdve egy hosszú ű megtalálása embert próbáló hősi feladattá tud nemesülni. Alternatív megoldásként a nem dokumentált CHR+magánhangzó-kombinációval próbálkozhatunk mint megoldással, ha sikerül a CHR-t elég ideig nyomnunk, előbb-utóbb megtalálhatjuk a megfelelő karaktert.

A Calendar gomb mögött meghúzódó határidőnaplót viszont szerencsére ismét csak dicsérni lehet, sokkal szebb, vizuálisabb, és többet is tud, mint elődei. Kis feddés azért itt is jár: vajon miért nem lehet az órát 24 órásra állítani?

Kígyó és C54-emulátor a telhetetleneknek

Az új kommunikátor egyik legerősebb pontja a játék, ezekből tartalmaz néhányat gyári állapotában is, de utólag is installálhatunk rá, a választék már most jelentős. Fontos megemlíteni a Nokia "kígyós" névre hallgató emblematikus játékának turbóspeciál verzióját, gyönyörű, színes, míves grafikákkal, számtalan pályával, illetve az új Bounce nevű labdapattogtató ügyességi és logikai játékot, aminek azt köszönhetem, hogy hat éves Álmos fiamtól gyakran nem fértem hozzá a tesztkészülékhez. A nonplusultra azonban csak ezután jön: már hozzáférhető, pontosabban ingyen letölthető a Frodo C64-emulátora kommunikátorra!

Lenyűgöző, de egyben sokkoló élmény is a zsebtelefon képernyőjén élvezni a bootoló Commodore-gép bejelentkező képernyőjét, amit a C64-Basic precíz emulációja követ, szinte teljes körű hardvertámogatással: sprite-ok, floppy, a "titkos" Poke-kódok ugyanúgy működnek, mint az eredetin, hiányérzetünk csak a hangrendszert illetően maradhat, abból ugyanis semmi sincs, és valószínűleg nem is lesz: a kommunikátorból sajnos lespórolták a Psion 5-ös sorozata óta ott már sztenderd 16 bites hangrendszert. Ezt nemcsak a C64-emulátor sínyli meg, megléte esetén ugyanis a gépből egy mp3-lejátszó szoftverrel remek walkman is válhatna.

Hardverteszt >>