Ágnes
-1 °C
2 °C

Teljesen megújult az Opera Mini

2007.06.20. 10:45
Megjelent a mobilokon futtatható Opera Mini böngésző legújabb változatának bétája, amely eredeti elrendezésük szerint tölti be a teljes weboldalakat.

Nagyon sokat köszönhetnek a mobilszolgáltatók az Opera Mini böngészőnek, hiszen ezzel a legkisebb színes kijelzőkön is elérhetővé váltak a teljes weboldalak, amelyek letöltése jó sok adatforgalmat generál. A norvég Opera Software fejlesztői kedden bemutatták a következő változat, az Opera Mini 4 nyilvános bétáját, amely sok új megoldással teszi könnyebbé a mobil böngészés.

Az Opera Mini 4 kódját Java programnyelven írták meg, tehát a Java játékok futtatására alkalmas mobilokon biztosan fut. Csak azokon a Windows Mobile operációs rendszert használó mobilokon nem indul el, amelyekre nem raktak gyárilag Java klienst, de a hiányzó kiegészítő beszerezhető a neten. Az Opera Mini 4 letöltéséhez csak be kell pötyögni a mobil saját böngészőjében az operamini.com/beta címet, ahonnan néhány gombnyomással letölthető a szoftver.


Balra az Index.hu teljes képe, jobbra a kinagyított vezető anyag

Első futtatáskor egy hosszú leírás végigmegy az újdonságokon, és a fejlesztők egyben arra is felhívják a figyelmet, hogy a bétában megtalálható funkciók nem feltétlenül kerülnek bele a végleges változatba. Remélem, ezt nem veszik nagyon komolyan, mert egészen biztos vagyok benne, hogy a jövőben kizárólag ezt a böngészőt használom mobilon. Még a pénzért árult Opera Mobile verzión is túltesz.

Nagyít a Mini

Az egyik leglátványosabb újdonság a zoom, ami annyit jelent, hogy először mindig a teljes weboldal kicsinyített képét tölti be a Mini, így egy nagyobb méretű hírportálon könnyebben megtalálhatóak a tartalmi blokkok, nem percekig tartó görgetéssel kell előbányászni a szöveget. A funkció ugyanúgy működik, mint a Symbian S60 telefonok böngészőjében a minimap, csak éppen teljes kijelzőn.


Balra a kiválasztott cikk előnézeti képe, jobbra az olvasható méretű változat

Egy kijelölő négyzettel lehet körbejárni a weboldalak előnézeti képét, és egy adott területre kattintva a Mini kinagyítja a szöveget. A szöveg nem pont úgy jelenik meg, mint a számítógépek böngészőjében, a Mini ugyanis a mobil kijelzőjéhez igazítja a hasábok szélességét. Sőt, ha a felhasználó béna volt, és a kinagyított sorok első karakterei nem látszanak, akkor a Mini az első gördítéskor pontosan a szöveghez igazítja a képet. A kinagyított weboldalon egy rendes egérmutató jelenik meg, amellyel pontosabban rá lehet bökni a linkekre.

Az Opera Mini 4 egyébként még azelőtt tömöríti a tartalmakat, hogy letöltődnének a mobilra, ezért a weboldalak és a képek nagyon gyorsan megjelennek. A fejlesztők azt állítják, hogy az Opera Mini 4 kétszer gyorsabb bármelyik riválisánál, és saját összehasonlító méréseink szerint inkább érezhetően gyorsabb.

Képeink egy Nokia N80 IE okostelefonnal készültek, de az Opera Minit kipróbáltuk a jóval kisebb kijelzővel felszerelt Sony Ericsson W880i-n is. Mindegyik funkció ugyanolyan jól működött. Fontos tudni, hogy az Opera Mini 4 bátájában nincsenek meg a 3-as verzió biztonsági funkciói, ezeket ugyanis csak a végleges változatba építik bele.