Emőke
-4 °C
9 °C

Az EU megszüntetné a roamingdíjakat

2006.02.06. 13:15
Ez Európai Bizottság illetékes főbiztosa törvényben korlátozná a mobilcégek által a külföldi hívásokért felszámított díjakat. Az erre vonatkozó terveket szerdán terjesztik elő.

A magas külföldi mobilköltségek elleni harcában Viviane Reding uniós távközlési főbiztos radikális lépésre szánta el magát. Az európai versenyhivatalok szerdai párizsi találkozóján olyan tervezetet nyújt be, amely megtiltaná a mobilcégeknek, hogy külföldön az úgynevezett roamingért magasabb díjat kérjenek, mint az adott országban a helyi szolgáltató egy helyi hívásért, írta a Financial Times.

A főbiztos már hosszabb ideje kifogásolja, hogy a külföldről indított hívásokért kiugróan magas díjakat kérni a mobilcégek. Tavaly ősszel jelentették meg a különböző szolgáltatók egyes országokban követelt jellemző díjait, hogy átláthatóvá tegyék a helyzetet, illetve így sürgessék a változásokat.

A nyilvánosság mit sem ért

A főbiztos azóta már jogi lépéseket is kilátásba helyezett, ha a cégek nem reagálnak megfelelően. Az iparági szereplők viszont körömszakadtáig védik a szerintük megfelelő díjaikat. Viviane Redingnek a törvényjavaslatok keresztülviteléhez további főbiztosok, az Európai Parlament (EP) és a nemzeti kormányok támogatására is szüksége van.

Hubert Gorbach, az unió soros elnöki posztját betöltő Ausztria szakminisztere részéről Reding már megkapta ezt a támogatást. Gorbach legutóbb az EP előtt hangsúlyozta, hogy az unión belül külföldön kezdeményezett vagy fogadott hívások roamingdíjai "magasak, sőt túlzóan magasak".

Szervezkedik az EP

Az elérhető mobiltarifák jelentős szolgálatot tennének Európa versenyképességének, vélte az osztrák közlekedési, innovációs és technológiai tárca vezetője. Közben az EP-n belül is erősödik a roamingdíjak elleni erőteljesebb fellépést sürgetők tábora.

Konzervatív képviselők az unión belüli egységes banki díjakhoz hasonló szabályozást sürgetnek. Ezen kívül az Európai Bizottság a közeljövőben ugyancsak új terveket készít a távközlési piac szabályozására.

Jelentős bevétel

Mint ismeretes, a vezetékes díjakkal ellentétben a mobiltelefonok roamingdíjai messze nem költségalapúak, és az átlagosan percenkénti 69 centes (172 forintos) kiadás rendkívül magasnak számít, írta az APA hírügynökség.

A roamingdíjak általában a mobilcégek lukratív bevételi forrásának számítanak. Becslések szerint például Ausztriában a mobilcégek bevételeinek 15-30 százaléka is származhat az országhatárokon belül telefonjukat használó külföldiektől. Eközben a kisebb, alternatív szolgáltatók a megfelelő szerződések híján rendszerint hoppon maradnak.