Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Vagy telefon

2005.07.27. 11:45
Felejtsék el a mobiltelefon szót, olyan már nincs is. Most a legjobb mobilok vagy fényképezők vagy játékkonzolok vagy médialejátszók vagy rádiók vagy távirányítók vagy zseblámpák vagy naptárak. Vagy telefonok. Attól függ, hogy éppen mire van szükségünk. Rövid tesztünk szerint a Sony Ericsson k750i mindegyik szerepben helytáll.

Elsőre megtévesztő lehet, hogy a Sony Ericsson kínálatában két majdnem egyforma készülék szerepel eltérő modellszámozással, de nincs miért aggódni, a K750i és a D750i között csak annyi a különbség, hogy az utóbbi menüit a T-Mobile bugyirózsaszín magenta színvilágához igazították. A K750i egyébként az egy évvel ezelőtt bemutatott K700i alaposan továbbfejlesztett utódja.


Klikk a képre!
Már az első pillanatban magukkal ragadtak a kifinomult vizuális hatások, a kezelőfelület minden egyes eleme olyan részletesen kidolgozott, mintha a Sony Ericsson titokban az Apple szoftverdizájnereit alkalmazta volna. Hosszú percekig tátott szájjal bámultam a menüben a helyükre úszó ikonokat, a beállításoknál a balra-jobbra gördülő szöveget. Az elegáns, hagyományos formájú K750i jól idomult a kezemhez, számgombjai ropogósan kemények, extra gombjai pedig pont ott vannak, ahol lenniük kell. Zenehallgatás közben hüvelykujj lazán a lejászásindítón, mutatóujj a hangerőn, vagy fordítva.

Szórakoztató plasztikdarab

Persze nemcsak a kinézet változott, a K700 szerény képességű vga kameráját például két megapixelesre cserélték, és négyszeres digitális nagyítást meg aktív autofókuszt építettek bele - exponálás előtt jól hallható és érezhető a lencsék mozgolódása. A K750i kiváló képeket készít, de két megapixel még mindig kevés a nyomtatáshoz, egy jó minőségű képhez sok megapixel kell. A lencséket egyébként kemény fedél védi, amelyet oldalra csúsztatva automatikusan indul a képrögzítő szoftver. Az éjszakai fényképezést két brutálisan erős, vakító dióda segíti, és az autofókusznak köszönhetően nagyon jól lehet makrózni is.

Az újítások második fontos csoportja a zenehallgatáshoz kötődik: külön kezelőgombok, sztereó fülhallgató, ütős basszus, hangszínszabályozó van a mobilban, és a zenelejátszó minimalizálható, tehát nem kellett kilépnem, ha közben internetezni vagy fényképezni akartam. Bár a K750i belső memóriája csupán 37 megabájtos, ezt megfejelték egy 64 megabájtos MemoryStick Duo memóriakártyával, ami akár 2 gigabájtosra is lecserélhető. A számokat a készülékhez adott usb kábel segítségével pillanatok alatt felpakoltam a memóriába, és a művelet sokkal egyszerűbb, mint a konkurenseknél: a mobilt külső adattárolóként észleli a számítógép, azaz nem kell szinkronszoftver a másolgatáshoz.

Játszik és irányít

Az extrák sora nem ért véget, vannak háromdimenziós játékok, diktafon, szervező, és a K750i még távvezérlőként is működik, azaz bluetooth adapterrel a számítógéphez csatlakoztatva mozgatni tudja az egérmutatót, elődobja a Start Menüt, irányítja a Media Playert, továbblép a prezentációban. Akkumulátorának négyszáz órás készenléti ideje kilenc órányi beszélgetéssel egyenértékű, és hiába van teletömve multimédiás extrákkal, a K750i-t nem tudtam idő előtt lemeríteni. Külön gratuláció jár a Sony Ericsson mérnökeinek azért, hogy csak a hátlap negyedét kell eltávolítani az aksi cseréjéhez, és a csatlakozóért, melynek műanyag nyúlványai megakadályozzák, hogy a zsebre vágott mobilról lepattanjon a fülhallgató.

A T-Mobile két éves előfizetéssel 50 ezer forintért, a Vodafone 43 ezer forintért adja a K750i-t, kártyafüggetlenül körülbelül 80 ezer forintért kapható (júliusi árak).