Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Önkioldós japán bicska

2003.02.03. 10:54
A japánok ismét kitettek magukért, amikor kifejlesztették a Sharp GX-10-es fedőnevű mobiljukat. A formájában kissé a Motorola T720-ra, illetve a V66-ra hajazó készülék - néhány apró hibájától eltekintve - egyike a legkönnyebben használható, legszebb készülékeknek.
Az összecsukható, és így minimális helyigényű mobil természetesen - követve a kor haladó hagyományait dupla kijelzővel rendelkezik. A külső burkolaton egy monokróm, míg belül egy közel hatvanhatezer szín megjelenítésére képes LCD kijelző van.

Forradalmian új objektív

Kifejezetten felhasználóbarát felülettel találkozunk, ha a központi navigációs gombbal amenübe lépünk. Igaz a kurzor-típusú megoldás kissé idejétmúltnak tűnhet a joystick, illetve három-, vagy - mára nemritkán öt- - állású jogdial megoldásokkal szemben. Ugyanakkor használati értékét tekintve semmiképpen nem rosszabb technológia. Sőt. Az ötállású jogdial időnként összezavarja az embert, ám a kurzorokon nem lehet "eltévedni".

Hasonlóképpen egyszerű az internetre felcsatlakozni, valamint a beépített kamerát használni, hiszen mind a kettő egy gombbal kezelhető. Természetesen az internet GPRS-alapú, így viszonylag gyors. Az igazi újítás azonban a beépített digitális kameránál van. A kamerához tartozó úgynevezett "tükör" segítségével ugyanis hihetetlenül egyszerű önarcképet készíteni.

Az objektív pedig nem hagyományos fixfókuszos, hanem háromállású digitális zoommal rendelkezik. Ugyancsak háromféle méretű képet (288*352, 120*160, valamint 60*80 pixeles) készíthetünk vele. Szinén a hagyományos fényképezőkhez teszi hasonlatossá a beépített fényképezőgépet, hogy - szűk határok között, de - állítható a fényerősség. Az sem mellékes, hogy a jó minőségű felvételek készítésének érdekében önkioldóval is rendelkezik.

Szintetikus, ám élvezhető hangzás

Hála a GPRS-nek gyors kommunikációra képes a készülék, s mint már említettük egy gomb használatával lehet a világhálóra csatlakozni. Mint hogy a vezeték nélküli alkalmazások inkább a szórakoztatást szolgálják, itt érdemes kitérni a telefon egyéb, gondűző szolgáltatásaira.

A hangzása polifónikus, igaz, hogy az X-Akták főcímzenéje inkább hasonlít az eredetire, mint Bob Marley No Women, No Cry című nótája. No de, aki egy telefontól jamaicai koncertet vár, az valószínűleg sérült. Szintén a szórakoztatás kategóriája, hogy a kikapcs-bekapcs hangokat is személyre szabhatjuk. Ha valakit pedig nem elégít ki a letölthető, és előre programozott hangok özöne, azok kicsi Beethovennek érezhetik magukat a dallamszerkesztő használatakor.

3D grafika

A hagyományos SMS mellett természetesen teljes értékű MMS szolgáltatást is nyújt a készülék. Egy-egy multimédiás üzenet három diából (kép és hang kombinációja) állhat. A rövid szöveges üzenetek egyébként már nem is olyan rövidek, hiszen több mint ezer karakterből állhatnak. Arra azonban mindenki készüljön fel, hogy számlázásnál 160 karakterenként kell majd dellázni.

A telefon grafikájának szépsége csak akkor válik "kézzelfoghatóvá", ha 3D- Java-játékokat futtatunk a készüléken. Gond nélkül játszhatóak rajta az Atari, vagy éppen Commodore 64-ről ismert mászkálós, ügyességi és akciójátékok. Az egyik legszebb grafikával egyébként a - súlyos pénzekért - letölthető Bowling rendelkezik. Természetesen a játékok hanghatásai - a fentiek értelmében - akár teljes értékűnek is mondhatóak.

Kissé halk hallgató

Azonban mindezek ellenére még sem egy telefonként is használható Nintendóval, hanem egy Nintendóként is működő telefonnal állunk szemben. A készülék saját memóriája 500 nevet képes tárolni, nevenként több albejegyzéssel, valamint csoportosítási lehetőségekkel. Ez egyébként akkor válik hasznossá, ha a hívásszűrést, vagy a csoportos hívásokat engedélyezzük.

A híváskezdeményezés abszolút hagyományos, nincs hanghívás, nincs hangos hívásfogadás, van viszont hangos emlékeztető. A beszélgetés során nem visszhangzik a hallgató, ám hangereje szerény határok között állítható, így a maximum hangerőn is kissé halk a készülék. Az igazi gondok a naptár használata során jelentkeznek.

Apróbb hiányosságok

Maga a felület teljesen hagyományos, havi nézetet mutat. Azonban naponta csak három bejegyzést engedélyez, így végtelenül elfoglalt menedzserek kevéssé tudják használni. Az igazi gond azonban nem is ez, hanem, hogy nem lehet riasztást rendelni a teendők mellé. Így két eset lehetséges. Vagy használjuk a naptárfunkciót, de erősen hagyatkozunk memóriánkra, vagy pedig filofaxot rendszeresítünk mobilunk mellé.

Még egy apró hiányossággal szembesül az ember a telefon használata során. A címjegyzék használatakor a telefon nem áll át automatikus a nagybetű/kisbetű kombinációra, azaz használójának a szpész után újra át kell állítania. Ez persze tényleg hiányosság, ám azt gondolom, hogy könnyen áthidalható. Mivel jelenleg a készülék nem kapható magyar nyelvű menüvel, így a T9 funkciója is haszontalannak tűnik. Igaz a forgalmazónál ígéretet tettek arra, hogy a közeljövőben magyar nyelvű menü is elérhető lesz rajta.

Műszaki adatok
Rendszer: GSM 900/1800 MHz
Méret (mm): 94*48*26
Súly (gramm): 107
Max. beszélgetési idő (óra): 3,8
Max. készenléti idő (óra): 250

Ötből négy (csillag)

A manapság egyre inkább terjedő "svájcibicskák" között inkább hagyományosnak tekinthető a Sharp GX-10. Azaz, nem kell bíbelődni a telefon és a számítógép szinkronizálásával. Ugyanakkor, ha valaki nem akar kvázi féltéglát hordozni a zsebében, amelynek elvesztése egész életünk rombadőlésével fenyeget, de mégis trendi akar maradni, akkor ideális választásnak tűnik a - csak a Vodafone-nál kapható - felső-középkategóriás Sharp GX-10.