Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Védtelenek a mobilok a vírustámadásokkal szemben

2004.04.16. 16:00
Az operációs rendszer szabad programozhatósága rendkívüli sebezhetőséget jelent a külső támadásokkal szemben. A telefonok beépített alkalmazásait a kártevő programok írói adatlopásra használhatják.
A nyitott platformokon alapuló mobiltelefonok szinte védtelenek a vírusokkal, trójai programokkal és más kártevőkkel szemben. Amíg a mobiltelfongyártók és az operációs rendszerek fejlesztői nem kínálnak hatékony védelmet a készülékekhez, a felhasználóknak javasolt a telefonra telepítés előtt minden egyes programot alaposan ellenőrizni, javasolja a német iX informatikai szaklap.

A támadások a telefon lebénításától kezdve az emelt díjas számok hívogatásán át az elmentett adatok megváltoztatásáig és eltulajdonításáig terjedhetnek.

A nyílt platformon, például a Symbian OS, Palm OS és Windows Smartphone operációs rendszereken alapuló mobiltelefonok könnyű prédának számítanak, írja a német lap.

Működött a saját trójai

Az iX szakértői a kísérleti célból összedobott trójai programjukkal például a Nokia SymbianOS/Series 60-t törték fel. Minden nehézség nélkül, bárki számára hozzáférhető eszközökkel képesek voltak a felhasználó tudta nélkül SMS-ben továbbítani a telefon teljes címtárát. A kimenő üzenetnek semmi nyoma nem maradt a telefon megfelelő dossziéjában.

A rendszer szabad programozhatósága, például az aktuális smartfónokban rendkívüli sebezhetőséget jelent a külső támadásokkal szemben. Az operációs rendszerek szolgáltatások és alkalmazások teljes sorát kínálják fel.

Az érintett operációs rendszerek mindegyike képes a multitaskingra (több alkalmazás egyidejű futtatására), alkalmazások folyamatos háttérben futtatására. Nincs akadálya hívások szoftveres kezdeményezésének és fogadásának, a beérkező SMS-ek elemzésének és a kimenő üzenetek módosításának.

Túléli a kikapcsolást

A bármely célból telepített alkalmazások képesek módosítani a bootolási folyamatot, így túlélik a telefon újraindítását is. Mivel sem az operációs rendszerek sem a készülékek mellé nem létezik megfelelő védelmi mechanizmus, és a mobiltelefonok vírusszűrői is gyerekcipőben járnak, a felhasználó magára van hagyatva, írta az iX.

Ilyen körülmények között a felhasználók jól teszik, ha csak olyan programokat telepítenek, amelyek származása kétséget kizáróan tisztázható. A komoly internetes mobilportáloknak nem áll érdekében káros programokat elterjeszteni az olvasóik körében, ezért alaposan tesztelik az általuk terjesztett szoftvereket.

A felhasználónak érdemes minden program telepítése előtt feltennie magának a kérdést: valóban szükségem van erre az alkalmazásra a telefonomon, javasolta Christian Kirsch, az iX munkatársa.