Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Motorola V100: külalak ötös

2001.11.29. 12:59
A Motorola rendkívül érdekes formatervű mobilkészüléke úgy néz ki, mint egy palmtoppal konvergálódott übertelefon. Főként azoknak való, akik eltitkolt lelki jellemvonásaikra szeretnék felhívni felebarátaik figyelmét.
Mellette

A Motorola azért rokonszenves nekem, mert nagy mennyiségű kreatív energiát fektet abba, hogy mobilkészülékei rokonszenvesek legyenek, és kacagva megy bele idétlennek tűnő megoldásokba. Az amerikai szakemberek munkája tehát korántsem értelmetlen. A színes műanyaggal burkolt elektronika ugyan inkább a kiskorúakat vonzza, ám a Motorola V100-ast egy CEO is bátran előhalászhatja a zsebéből, mert senki sem fogja tudni, mi az. Pár hétig.

A V100 tulajdonképpen egy olyan mobiltelefon, amelynek tudása megfelel a kor követelményeinek, alakjában ugyanakkor a telefon és a számítógép konvergenciájának evolúciós jegyeit mutatja. Magyarul úgy néz ki, mint egy meggyőződéses technoista mangakillerhajasbaba álma a kéziszámítógépről: kicsi, burkolata az Apple által indított esztétikai megközelítésnek megfelelően színes, és egyben láttatni engedi a gép intim alkatrészeit, a titokzatos műanyag nyúlványokat és a pirinyó feliratokat, amelyek csak a szerelőnek mondanak valamit.

Nem mellette

Kétkezes gépelésre is alkalmas
A tenyérbemászó kommunikátor ugyanakkor egy önmagába zuhanó szakadék (hahaha) és szeleburdi önellentmondás. A készüléket zseniális dizájnja világhódításra predesztinálja, azonban hiányzik belőle az "ész". Ha valami kurrens processzort és Pocket PC szoftvert sajtolnának bele, egy csöppnyivel jobb felbontású LCD-vel kiegészítve, akkor - úgy vélem - egyeduralkodhatna egy picit a piaci szegmensben.

Azt persze így is megtehetjük, hogy értekezleten fontos arccal gépelünk a maroknyi Motorolába, az emberek alapból többet fognak feltételezni az eszközről, mint amennyit valójában tud. Ez viszont - amint kitudódik, hogy nem PowerPoint doksit hanem SMS-t szerkesztettünk épp - visszaüt, és zakkant státusszimbólum viselőjévé avat minket, akárha makkos topánt viselnénk.

Mindez persze semmilyen problémát nem jelent, ha szociális intelligenciánk magas szintű, és pillanatok alatt képesek vagyunk ismertetni a V100 főbb jellemzőit - onnantól ugyanis minden macera nélkül (persze kicsit máshogy) telefonálgathatunk vele. Az egyetlen ezzel kapcsolatos akadály a Motorolánál (és más gyártóknál is) hagyományos kegyetlenül nyakatekert menürendszer, amely néha abba a kellemetlen szituációba hozza a tulajdonost, hogy pár perc szorgalmas nyomogatás után fogalma sincs, mi történt, és elölről kell kezdenie az egészet.

Konklúzió: veszélyesen hibátlan külalak közepes tudással.

Adatok
Neve: Motorola V100 Personal Communicator

Funkciók: SMS- és e-mail küldés headsettel kiegészítve; GSM-telefon; WAP-böngésző, játék (Bricks, Tower of Hanoi, Baccarat), hangtárcsázás, digitális hangfelvevő lehetőség (3 perces beszélgetés rögzítése), rezgő hívásjelzés, csengőhangszerkesztő
Külalak: Klue Blue és Ocean Jaxx színben

Dimenziók
55 x 35 milliméteres kijelző és billentyűzet
Méret: 92mm x 72mm x 25mm
Súly: 125 gramm
Beszélgetési idő: 120-150 perc
Készenléti idő: 40-125 óra