Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Megérkezett a 3G kihívója

2007.10.26. 10:34
Évek óta minden évre azt mondják, hogy a wimax éve lesz, de eddig egyik sem volt az. Most kapott egy esélyt a technológia, mivel a nemzetközi telekommunikációs szövetség bejelentette, hogy támogatja a wimax használatát.

Mi az OFDMA

Semmiképpen nem összekeverendő az OMFG-vel. Az OFDMA rádiós hálózati szabvány, amelyet többfelhasználós környezetre optimalizáltak. Számos előnye van a most használt 3G-vel szemben, például hatékonyabban használja ki a rendelkezésére álló frekvenciasávot, jobban ellenáll a jelerősség csökkenésének, rövidebbek a késleltetési ideje.

Eddig rivális technológia volt a wimax és a 3G, de mostantól kéz a kézben járnak, mivel az ENSZ távközlési szervezete kimondta, hogy ezentúl a wimax is a harmadik generációs mobilszabvány része. A nemzetközi telekommunikációs szövetség (ITU) egészen pontosan azt szavazta meg októberi ülésén, hogy támogatja a wimax alapját képező OFDMA technológia használatát.

Az OFDMA támogatására ugyanakkor ezért is szükség volt, mert ugyanerre a technológiára épül a 3G és a HSPA közvetlen utódjának szánt LTE, a Long-Term Evolution. Ha minden jól megy, akkor az akár száz megabites letöltés sebességen is működő LTE hálózatok már 2009-2010-ben megjelenhetnek.

A wimax támogatói természetesen nagyon örülnek az ITU döntésének, hiszen amikor a kormányok tendert írnak ki egy frekvenciablokk hasznosítására, általában figyelembe veszik az ITU ajánlásait. Mostantól a wimaxot is választhatják a kormányok, és még elég sok olyan ország van, ahol nincs semmilyen szélessávú mobilhálózat. Ron Resnick, a Wimax Forum elnöke egyenesen úgy fogalmazott, hogy a wimax megkapta a lehetőséget, hogy 2,7 milliárd embert elérjen.

Van itt wimax

Magyarországon négy cég használhatná a wimaxot, hiszen 2001-ben a T-Com, az Antenna Hungária, a GTS-Datanet, illetve az immár egybekelt Pantel és Invitel is nyert a 3,5 gigahertzes frekvenciablokk tenderén. Koncessziós szerződésük tizenöt évre szól, tehát még van némi idejük kihasználni a lehetőséget. Pont-multipont rendszer kiépítésére kaptak engedélyt, tehát akár országos wimax hálózatot is építhetnének, ha lenne rá igény.

A 3,5 GHz-es frekvenciablokk hasznosítását a hatályos jogszabályok is nehezítik. Jelenleg a koncessziós cégek csak a teljes országos licencet adhatják el, de hasznosabb lenne, ha kisebb területek licencét is értékesíthetnék. Így ha valaki wimaxon szeretne lokális internetszolgáltatást indítani, a frekvencia lízingelésével ezt megtehetné.

Együtt a wifivel

Az ITU döntésének legnagyobb győztese egyébként az Intel, a processzorgyártó ugyanis már több mint egymilliárd dollárt költött wimax hálózatok kiépítésére és más, wimaxszal kapcsolatos beruházásokra. A wimax jövőbeni elterjedését nagyban elősegíti majd, hogy az Intel jövőre piacra dobja a wifi és wimax kapcsolatot egyaránt kezelő, laptopba szánt csipeket.