Tovább működik az illegális orosz mp3-szájt

2006.06.09. 10:55
Egyetlen orosz bíróság sem vonta kétségbe az AllofMP3.com működésének legalitását. Így foglalható össze a viták kereszttüzében álló orosz portál reagálása a zenei ipar által folyamatosan hangoztatott aggályokra. Eközben az EMI Music ingyenes fájlcserélő kifejlesztésén dolgozik.

A zenei letöltéseket kínáló orosz AllofMP3.com weboldal nem panaszkodhat a figyelem hiányára. A felhasználók körében a szolgáltatás rendkívül népszerű, a britek második számú kedvencének számít nyomban az iTunes után, illetve az oldal áprilisban 345 ezer amerikai látogatót számolt.

A versenytársak teljesen más szemmel nézik az orosz letöltési portál sikerét. A zenei ipar rendszeresen figyelmeztet arra, hogy az AllofMP3.com működése ingoványos jogi talajon áll, írta a Der Standard.

Kalóznak tartják

A kiadók nemzetközi szövetsége (IFPI) közleményben figyelmeztetett arra, hogy az AllofMP3.com illegális szolgáltatás, még az orosz területen élők számára is. "A zenéket az oldal a művészek és a jogtulajdonosok engedélye nélkül terjeszti. A legitim oldalakkal ellentétben nem fizetnek jogdíjakat, vagyis gyakorlatilag meglopják a zenék készítőit" - írta az IFPI.

A szövetség így két eljárást is indított az Allofmp3.com ellen, az amerikai képviselőház jelentése pedig a szolgáltatást kalózoldalnak minősítette. A legmagasabb fórumokon arra is vannak kísérletek, hogy nyomást gyakoroljanak Oroszországra a tervezett világkereskedelmi-szervezeti (WTO) tagságára való utalgatással.

Orosz földön nincs baja

Hosszas hallgatását megtörve a AllofMP3.com közleményben válaszolt számos vádra. A cég arra emlékeztet, hogy az AllOfMP3.com orosz vállalkozás, amely hatodik éve minden orosz törvényt betartva működik.

Az oldal legalitását számtalan alkalommal vizsgálták, és soha nem bukkantak jogsértésre. "Eddig egyetlen orosz bíróság sem hozott olyan döntést, amely kétségbe vonta volna az Allofmp3 legalitását" - áll a közleményben.

Ősszel változó szabályok

A továbbiakban a cég azt hangsúlyozza, hogy külföldön az oldalt nem működtetik és nem reklámozzák. Ezen kívül rendszeresen jelentős összegű licencdíjakat utalnak a szerzői jogdíjakat kezelő orosz szervezeteknek. Továbbá mindent meg fognak tenni, hogy teljességgel megfeleljenek az orosz szerzői jogi szabályozás szeptember 1-én életbe lépő változásainak.

A cégvezetés hangsúlyozza, hogy hosszú távú kiegyensúlyozott ügymenetben érdekeltek. Ennek során egyaránt figyelembe kívánják venni a fogyasztók igényeit és a nemzetközi jogtulajdonosok érdekeit, áll az AllofMP3.com közleményében.

Cserebörzét indít az EMI

Még az idén reklámokkal finanszírozott ingyenes zenei letöltéseket kíván indítani az EMI Music. A kiadó az LTDnetworks fejlesztőcéggel közösen dolgozik a Qtrax elnevezésű P2P-platformon.

A rendszer ingyenes változatában a felhasználók kereshetnek az üzemeltetők által engedélyezett számok között, illetve ezeket a saját .mpq formátumban szabadon le is tölthetik. Az ingyenes rendszer hátulütője, hogy a felhasználónak tűrnie kell reklámfeliratok megjelenését, a számokat pedig csak néhány alaklommal lehet lejátszani.

Aki viszont tud áldozni rá, a Qtraxban előfizetéssel is részt vehet. Ebben az esetben a zeneszámoknak nincsen lejáratuk, tetszőleges alkalommal le lehet őket játszani. A rendszer elsődleges piacának az USA-t szemelte ki az EMI.  • Bérelnék
  • Bankszámla