Aliz
6 °C
14 °C

Magyar fülbe magyarnóta

2006.07.31. 20:24
Kicsi, olcsó, és a miénk, mi az? Nem más, mint a főleg népzenében és magyarnótában erős dalok.hu, a hazai zenészszakszervezet által nemrég létrehozott fizetős zeneletöltő szájt. Aki sokallja a 200-500 forintot egy jó nótáért, és a Torrenten sem talál semmit, itt már 119 forintért hozzájuthat. A Lángosképű állat a babám 119 forintért szinte lopás. Nagy Feró máris gazdagabb egy százassal.
A szabolcsi Tisza-parton ha leszáll az alkony
Szőke kislány szívdobogva vár a túlsó parton
Hogy menjek át csónak nélkül széles Tisza hátán?

A megoldást megtalálja a dalok.hu szájtján.

Már ha 119 forintért letölti az A szabolcsi Tisza-parton című nagylemez címadó nótáját Bokor János előadásában (kísér Lakatos Miklós és cigányzenekara, kiadó: Nóta Discont, 2002.) Végre itthon is elindult valami. A kezdeményezés mindehhez a legváratlanabb helyről, a lemezkiadók és a webkettes csodastartupok helyett szakszervezeti vonalról érkezett.

Eltelt jó öt év azóta, hogy az amerikai Apple zeneletöltője és -áruháza, az Itunes megállapodott a legnagyobb lemezkiadókkal, és dalonként 99 centért, vagyis 200 forintért kezdett legálisan könnyűzenét árulni. Az Itunes sikerét időközben sokan próbálták különböző módszerekkel megismételni. Mennyiségi szempontból az ingyen torrentezők mellett az Itunes-hoz legközelebb talán az illegalitás határán működő orosz szájt, az allofmp3.com jutott, amely nem darabra, hanem kilóra árulja a zenét: egy megabájt két cent (negyven fillér), oszt csókolom.

Itthon sokáig nem bukkant fel komoly legális zeneletöltő, egészen 2004 őszéig, amikor az akkori Axelero (most T-Online) megállapodott a Warner és az EMI itthoni képviseleteivel, és százezer külföldi slágerrel bővítette az addigi úgy ötezres, főleg magyar zenékből álló kínálatot.


Dalok szakszervezeti vonalon

A kézbe vett sors

Az előzményekhez képest tehát abszolút unikum a június végén hivatalosan bemutatott dalok.hu. Eleve nem profitorientált cég, hanem maga a Zenészszakszervezet, pontosabban annak egy társasága, a MÉZ Kht. találta ki, csak hazai előadókkal foglalkozik, és bőven aláígér akár az Itunes, akár a T-Online árainak: egy szám 119 forint, egy album 1200, akárki szerezte, akárki adja elő. Alapfeltétel persze, hogy magyar legyen.

Maguk az előadók nem akárkik, a kínálat a népzenész Agócs Gergelytől a reggae kategóriába sorolt Zagasticig terjed. Kifejezetten erős a magyarnóta-vonal, olyan klasszikusokkal, mint Járóka Sándor cigányzenekara, Csala Judit és Fejes Imre (Nem szült engem anyám; Így már jöhet a nyugdíj; Ez a kislány jajj, de hamis, stb.)

Húzónévből is van egy-kettő: egy Ady-verslemezzel szerepel maga Cseh Tamás, eggyel-eggyel az átlagosnál ismertebb Colorstar, Nagy Feró és az Ősbikini (Ki csinál szódát?), illetve a sátánságát levedlett, ex-neurotikus Pajor Tamás (Önök érték) vagy a modern, dallamos rockzenét képviselő Angelz, amelynek alapítói bemutatkozásuk szerint „már gyerekkorukban elhatározták, hogy a zenének szentelik életüket”. És íme.

Nem egy Itunes

Az már első ránézésre látszik, hogy a dalok.hu nem egy Itunes. A kezdetleges dizájn szedett-vedett kínálatot fed: a letölthető, összesen nagyjából százhúsz album többségének sem szerzője, sem előadója nem éri fel egy átlagos kortárs zenehallgató ingerküszöbét, és bár lehet, hogy idővel bővül a kínálat, aki egyszer járt a dalok.hu-n, nem biztos, hogy többet vissza akar menni. Amit viszont ígér a dalok.hu, azt magabiztosan hozza: gyors regisztráció, gyors visszaigazolás, gyors átirányítás az OTP szájtjára, ami a hitelkártyaszám megadása után visszapattint a dalok.hu-ra, és 119 forintért máris miénk a félmúlt ifjúságának nemzedéki himnusza, a Lángosképű állat a babám by Bikini. A merész akció nyomán a szerzemény rögvest a dalok.hu címlapos toplistájának első helyére ugrik, megelőzve Cseh Tamás Élni, míg élünkjét és az Ökrös zenekar Gyimesi című számát.

Az egyes számok ára a dalok.hu legfőbb vonzereje, itt feleannyiba kerül minden, mint a konkurenciánál. (A konkurenciánál egyébként Ősbikini egyáltalán nem is kapható, sőt ha valaki a bankkártya miatt az sms-es fizetés mellett dönt, 480 forintot nyúlnak le róla.) A dalok.hu másik fő vonzereje az, hogy a megvásárolt nemzedéki himnuszokat mp3-ban lehet letölteni, és nem DRM-mel védett wma-formátumban, amely sok esetben megszabja, hányszor lehet a megvásárolt számot cd-re vagy hordozható lejátszóra másolni. A dalok.hu-ról letöltött cuccos szabadon írogatható. Legalábbis technikailag.

A dalok.hu harmadik vonzereje az, hogy az itt vásárló rajongó kiemelt módon támogatja a hazai popszcéna legendásan alulfizetett sztárjait. Mivel a szájt önköltségi alapon működik, a technikai költségek levonása után maradó teljes összeg a zenészt illeti, ami a 119 forintos ár 50-80 százaléka is lehet.

Ha Nagy Ferónak szerencséje van, már gazdagabb egy százassal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?