Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Magyar fülbe magyarnóta

2006.07.31. 20:24
Kicsi, olcsó, és a miénk, mi az? Nem más, mint a főleg népzenében és magyarnótában erős dalok.hu, a hazai zenészszakszervezet által nemrég létrehozott fizetős zeneletöltő szájt. Aki sokallja a 200-500 forintot egy jó nótáért, és a Torrenten sem talál semmit, itt már 119 forintért hozzájuthat. A Lángosképű állat a babám 119 forintért szinte lopás. Nagy Feró máris gazdagabb egy százassal.
A szabolcsi Tisza-parton ha leszáll az alkony
Szőke kislány szívdobogva vár a túlsó parton
Hogy menjek át csónak nélkül széles Tisza hátán?

A megoldást megtalálja a dalok.hu szájtján.

Már ha 119 forintért letölti az A szabolcsi Tisza-parton című nagylemez címadó nótáját Bokor János előadásában (kísér Lakatos Miklós és cigányzenekara, kiadó: Nóta Discont, 2002.) Végre itthon is elindult valami. A kezdeményezés mindehhez a legváratlanabb helyről, a lemezkiadók és a webkettes csodastartupok helyett szakszervezeti vonalról érkezett.

Eltelt jó öt év azóta, hogy az amerikai Apple zeneletöltője és -áruháza, az Itunes megállapodott a legnagyobb lemezkiadókkal, és dalonként 99 centért, vagyis 200 forintért kezdett legálisan könnyűzenét árulni. Az Itunes sikerét időközben sokan próbálták különböző módszerekkel megismételni. Mennyiségi szempontból az ingyen torrentezők mellett az Itunes-hoz legközelebb talán az illegalitás határán működő orosz szájt, az allofmp3.com jutott, amely nem darabra, hanem kilóra árulja a zenét: egy megabájt két cent (negyven fillér), oszt csókolom.

Itthon sokáig nem bukkant fel komoly legális zeneletöltő, egészen 2004 őszéig, amikor az akkori Axelero (most T-Online) megállapodott a Warner és az EMI itthoni képviseleteivel, és százezer külföldi slágerrel bővítette az addigi úgy ötezres, főleg magyar zenékből álló kínálatot.


Dalok szakszervezeti vonalon

A kézbe vett sors

Az előzményekhez képest tehát abszolút unikum a június végén hivatalosan bemutatott dalok.hu. Eleve nem profitorientált cég, hanem maga a Zenészszakszervezet, pontosabban annak egy társasága, a MÉZ Kht. találta ki, csak hazai előadókkal foglalkozik, és bőven aláígér akár az Itunes, akár a T-Online árainak: egy szám 119 forint, egy album 1200, akárki szerezte, akárki adja elő. Alapfeltétel persze, hogy magyar legyen.

Maguk az előadók nem akárkik, a kínálat a népzenész Agócs Gergelytől a reggae kategóriába sorolt Zagasticig terjed. Kifejezetten erős a magyarnóta-vonal, olyan klasszikusokkal, mint Járóka Sándor cigányzenekara, Csala Judit és Fejes Imre (Nem szült engem anyám; Így már jöhet a nyugdíj; Ez a kislány jajj, de hamis, stb.)

Húzónévből is van egy-kettő: egy Ady-verslemezzel szerepel maga Cseh Tamás, eggyel-eggyel az átlagosnál ismertebb Colorstar, Nagy Feró és az Ősbikini (Ki csinál szódát?), illetve a sátánságát levedlett, ex-neurotikus Pajor Tamás (Önök érték) vagy a modern, dallamos rockzenét képviselő Angelz, amelynek alapítói bemutatkozásuk szerint „már gyerekkorukban elhatározták, hogy a zenének szentelik életüket”. És íme.

Nem egy Itunes

Az már első ránézésre látszik, hogy a dalok.hu nem egy Itunes. A kezdetleges dizájn szedett-vedett kínálatot fed: a letölthető, összesen nagyjából százhúsz album többségének sem szerzője, sem előadója nem éri fel egy átlagos kortárs zenehallgató ingerküszöbét, és bár lehet, hogy idővel bővül a kínálat, aki egyszer járt a dalok.hu-n, nem biztos, hogy többet vissza akar menni. Amit viszont ígér a dalok.hu, azt magabiztosan hozza: gyors regisztráció, gyors visszaigazolás, gyors átirányítás az OTP szájtjára, ami a hitelkártyaszám megadása után visszapattint a dalok.hu-ra, és 119 forintért máris miénk a félmúlt ifjúságának nemzedéki himnusza, a Lángosképű állat a babám by Bikini. A merész akció nyomán a szerzemény rögvest a dalok.hu címlapos toplistájának első helyére ugrik, megelőzve Cseh Tamás Élni, míg élünkjét és az Ökrös zenekar Gyimesi című számát.

Az egyes számok ára a dalok.hu legfőbb vonzereje, itt feleannyiba kerül minden, mint a konkurenciánál. (A konkurenciánál egyébként Ősbikini egyáltalán nem is kapható, sőt ha valaki a bankkártya miatt az sms-es fizetés mellett dönt, 480 forintot nyúlnak le róla.) A dalok.hu másik fő vonzereje az, hogy a megvásárolt nemzedéki himnuszokat mp3-ban lehet letölteni, és nem DRM-mel védett wma-formátumban, amely sok esetben megszabja, hányszor lehet a megvásárolt számot cd-re vagy hordozható lejátszóra másolni. A dalok.hu-ról letöltött cuccos szabadon írogatható. Legalábbis technikailag.

A dalok.hu harmadik vonzereje az, hogy az itt vásárló rajongó kiemelt módon támogatja a hazai popszcéna legendásan alulfizetett sztárjait. Mivel a szájt önköltségi alapon működik, a technikai költségek levonása után maradó teljes összeg a zenészt illeti, ami a 119 forintos ár 50-80 százaléka is lehet.

Ha Nagy Ferónak szerencséje van, már gazdagabb egy százassal.  • Vennék
  • Hírek