Az iPod gyártója elismerte a jogsértéseket

2006.06.28. 10:40
Az Apple megbízásából hordozható iPod-zenelejátszókat gyártó kínai Foxconn elismerte, hogy vétett a kínai munkavédelmi előírások ellen. Az alkalmazottaknak akár havi 80 óra túlórát is teljesíteniük kell.

Az Apple más gyártókhoz hasonlóan úgynevezett beszállítói viselkedési normákat (Supplier Code of Conduct, SCC) ír elő, amelyben az alvállalkozók elméletileg kötelezik magukat a munkavédelmi előírások betartására.

A nagy cégek beszállítójaként pc-ket, noteszgépeket és az Apple iPodot gyártó Foxconn kínai sajtóértesülések szerint viszont elismerte, hogy törvénysértően sok túlórára kényszerítette az iPodokat készítő női alkalmazottait.

Kínában, illetve Shenzhen városában legfeljebb havi 36 túlórát engednek a jogszabályok, az iPod-gyárakban viszont a munkások akár havi 80 túlórát is kénytelenek teljesíteni, írta a China CSR Newswire híroldal.

Megkapják a minimálbért

Li Zong, a Foxconn szóvivője viszont hangsúlyozta, hogy az Apple készüléket szerelő alkalmazottaik megkapják a törvényileg előírt minimálbért. Az eddigi sajtóbeszámolókban nem sikerült megfelelően értelmezni a cég bonyolult bérezési struktúráját, véli a Foxconn.

Az Apple a hírek hallatán külön vizsgálóbizottságot küldött a Foxconn gyáraiba, hogy ellenőrizzék az SCC betartását. A látogatók pedig semmilyen helytelen dolgot nem fedeztek fel, mondta a Foxconn szóvivője.

A brit Mail on Sunday a közelmúltban számolt be arról, hogy az Apple hordozható zenelejátszója Kínában embertelen munkakörülmények között készül. Az újság többek közt 15 órás munkanapokról, és nem ritkán alig 40 eurót (11200 forintot) elérő havi munkabérekről írt.  • Hírek
  • Személyi kölcsön