Vencel
15 °C
23 °C

Nem mindig az olcsóbb zeneletöltő a jobb

2006.04.11. 11:30
Bár a zeneletöltés virágzik, a szolgáltatók közt árban és minőségben sok különbség van. És itt a zeneipar újabb mumusa is: a mobilközi fájlcserélés, zeneletöltés.

Amíg a hagyományos lemezekből évről évre egyre kevesebbet tudnak eladni, addig az online zenekereskedelem virágzik. A Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) nemrégiben közzétett adatai szerint az online zeneletöltés tavaly már több mint egymilliárd dollár bevételt hozott. A zeneszám-letöltések 85 százaléka az Apple iTunes szolgáltatásán történik.

A Techcrunch a napokban összehasonlította a zeneletöltő szájtokat. Bár az iTunes kétségtelenül a legnépszerűbb zeneletöltő, az összesítés szerint mégsem az Apple-nél a legjobb pénzért zenét letölteni. Az összehasonlítás alapján ugyanis kiderült, hogy az AllofMP3 nem csak jóval olcsóbban kínálja a zeneszámokat letöltésre, de ráadásul a cédére írást sem korlátozza. Az iTuneson 99 centbe kerül egy digitális dal, míg az AllofMP3-n mindössze 9 centbe. Igaz, az iTunes kétmillió dalos adatbázissal rendelkezik, míg riválisa csak 500 ezer zeneszámot tesz letölthetővé.

Orosz szájt, kiskapu

Fontos előnye az AllofMP3-nek, hogy sokkal jobb minőségben (320 kbps) ajánlja a dalokat, mint az iTunes (128 kbps). Szintén előbbi mellett szól, hogy a fájlokat tetszőleges formátumban tölthetjük le, míg az iTunes esetében csak az iPod által támogatott AAC-fájlverziót kapjuk meg. A TechCrunch ugyanakkor megjegyzi, hogy az AllofMP3 egy orosz oldal, mely az orosz szerzőjogi törvények szerint jár el. Pontosabban egy jogi kiskaput használ ki, mivel a szerzőjog megsértésére vonatkozó orosz törvény csak a fizikai hordozón tárolt adatokra terjed ki. Így az AllofMP3 jövője meglehetősen kérdéses.

Ha ezt a zeneletöltőt nem számoljuk, a Techcrunch szerint az igazi kérdés, hogy milyen adathordozóra szeretnénk másolni a letöltendő zeneszámokat. Az iPod-tulajdonosoknak továbbra is az iTunes a legjobb választás, míg a többieknek a Real Rhapsodyt ajánlják, mivel ez a zeneletöltő az iTuneséhoz hasonló nagy zenetárra rendelkezik (1,5 millió dal), viszont a felhasználói interfész sokkal letisztultabb, és a zeneszámokat is sokkal jobb minőségben (192 kbps) kaphatjuk meg. Mindamellett a legolcsóbban - az AllofMP3-t nem számolva - a BuyMusic oldalain vásárolhatnánk letölthető zenét.

Magyarországon még nem alakult ki a zeneletöltés piaca. Egyelőre csak kevés helyen, és relatíve drágán (amerikai áron) juthatunk hozzá letölthető zenéhez. Az iTunes és a Real Rapshody szolgáltatását pedig egyelőre Magyarországról nem lehet igénybe venni. Ugyanakkor például az AllofMP3-n magyarországi felhasználók is fizethetnek, tölthetnek.

Illegál

A legális mellett az illegális zeneletöltés is népszerű, nyilván főként azokban az országokban, ahol nem olyan nagy a választék legális zeneletöltő szolgáltatásokból, mint Amerikában. Egyes becslések szerint a brit zeneiparnak például csak tavaly 414 millió fontos (158 milliárd forintos) kára volt az illegális zeneletöltésekből. A zeneiparnak pedig Európa-szerte már egy újabb mumussal kell szembenéznie. Svéd fejlesztők ugyanis olyan programot készítettek, melynek segítségével lehetővé válik - wifin keresztül - a mobiltelefonok közti fájlcserélés, és van egy magyar fejlesztésű mobil fájlcserélő szoftver, a Symella, amely gprs vagy 3g elérésen tud rácsatlakozni a Gnutella p2p hálózatára. Persze ma már a bluetoothos telefonokkal ugyanúgy lehetőség nyílik mobilok közti fájlok megosztására.

Mobiltelefonra is lehet legálisan letölteni, a magyar szogáltatók közül a T-Mobile és a Pannon is rendelkezik okostelefonra telepíthető zenekezelő szoftverrel. Az illegális másolgatás miatt aggódó lemezkiadók szempontjából a mobil jobb platform, mint a számítógép, mert a számlázás, a licenc biztonságos tárolása, illetve a felhasználó azonosítása pofonegyszerűen megoldható a SIM-kártyával. Sajnos a mobilos adatátvitel egyelőre drága, és ezen felül több száz forintot kell kifizetni egyetlen közepes minőségű számért.