Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Népszerű a nyílt forráskódú lemezkiadó

2003.10.09. 15:08
Kapcsolódók (8)
Miközben a legnagyobb lemezkiadók mindent megtesznek a népszerű fájlcserélő szolgáltatások bezárása érdekében, egy új kaliforniai lemezkiadó ennek éppen az ellenkezőjére törekszik. A Magnatune a fájlcserélő szolgáltatásokra építi a működését; az üzleti modellje a nyílt forráskódon és az alulról szerveződő kezdeményezéseken alapul. A felhasználók vásárlás előtt meghallgathatják a számokat, és az eladásokból származó bevétel felét a művészek kapják.
A kiadó a Creative Commons egyik licence alapján hozza forgalomba a számokat. Ennek értelmében a Magnatune zenei katalógusában szereplő ötven művész számai letölthetőek, és a felhasználók megoszthatják egymással fájlokat. A letöltött számokat bárki szabadon átalakíthatja, de így keletkező remixeket nem lehet továbbértékesíteni, és az új szerzeményekre ugyanazok a jogok érvényesek.

Bármennyibe kerül

Az egyéni vásárlók egy albumot 5-18 dollárért vásárolhatnak meg, és saját maguk dönthetik el, hogy mennyit akarnak fizetni. A Magnatune emellett a jó minőségű MP3 és WAV formátumú fájlok licencdíjaiból szerez bevételt. A licencdíj természetesen a felhasználás módjától függ: ha a szám egy házassági videofelvétel háttérzenéje lesz, akkor öt dollárt, ha egy világszerte forgalmazott film zenéje lesz, akkor 2600 dollárt kell fizetni érte.

A vállalat weboldala májusban indult, és szeptemberben már napi huszonötezer látogatója volt. A weboldal most havonta 15-20 ezer dollár bevételt szerez, melynek nyolcvan százaléka a letöltésekből, húsz százaléka pedig a licencdíjakból származik.

Nem veszik el a jogot

John Buckman, a Lyris Technologies vállalat vezérigazgatója azért hozta létre a Magnatune szolgáltatást, mert látta, hogy a zenész barátai nem igazán kedvelik a hagyományos lemezkiadói szerződéseket. Több ezer albumot eladnak és méretes katalógusuk van, de ebből semmi sem az övék, mondta Buckman a Wirednek. A Magnatune szerződése ezzel szemben roppant kedvező: a zenészek saját maguk is elkészíthetik és eladhatják CD-iket, más kiadókkal is szerződést köthetnek, és minden jog az övék marad.

Nem popsztároknak való

"A zeneipar változása értéktelenné teszi a Magnatunehoz hasonló eszközöket, hiszen bárki létrehozhatja a saját háziiparát, és a saját elképzelései szerint adhat el tízezer albumot" - mondta Bruce Harring zeneipari szakértő, aki a digitális zenei forradalomról írt könyvet.

Haring szerint a Magnatune modell nem minden zenész esetében működőképes, hiszen aki a következő Britney Spears akar lenni, annak szüksége van a hatalmas forrásokkal rendelkező lemezkiadókra, a rádiók és az MTV ugyanis csak sok pénzért sugározzák a számaikat.

Jól fizetnek?

"A Magnatune havonta körülbelül tizenöt új szerződést köt, de van miből válogatniuk, ugyanis hetente mintegy kétszáz zenész nyújt be ajánlatot" - mondta Buckman. Szerinte a zenészek évente 3-4 ezer dollárt kereshetnek a segítségével, ami nem túl sok, de sok esetben még így is több annál, amit hagyományos szerződésekkel kereshetnének.

Az emberek azért érdeklődnek a Magnatune szolgáltatása iránt, mert szembe akarnak szállni a hagyományos zeneiparral, és nem akarnak 18 dollárt költeni egy zenei CD-re. A Magnatune közönsége átlagosan 9,82 dollárt fizet egy albumért, pedig az ajánlott ár 8 dollár, és akár 5 dollárt is választhatnának.