Sára, Márió
2 °C
6 °C

Ez a karc lesz a végső

2001.10.30. 16:40
Új híd verődött az analóg és digitális zene közé. Final Scratchnek hívják, és segítségével a lemezlovasok ezentúl a digitális hangot is puszta kézzel manipulálhatják.
Richie Hawtin egy szerény szemüveges kanadai fiatalember, aki - úgy is, mint Plastikman - minimálteknójáról ismert világhírű DJ. Hawtin egészen a legutóbbi időkig a hagyományos DJ-életmódot folytatta: reggel lemezt vásárolt, délben kevert, este kannásbort.

logójukRichie szorgalmas volt, és sok helyre hívták, de ezt nem nagyon szerette, mert az utcai emberek mindig hangos kacajra fakadtak, amikor meglátták, ahogy épp egy klubba igyekszik, hátán kétszáz albumát és felszerelését tartalmazó kilencvenkilós zsákkal.

Így telt-múlt az idő, míg egy nap valaki Amszterdamból fel nem hívta Hawtint lemezkiadójánál, a Plus 8 Recordsnál. Egy DJ-ipari fejlesztőcég, az N2IT Development volt az, és a Final Scratch (FS) névre keresztelt analóg-digitális keverőszerkó tesztelésének lehetőségével szerette volna megkínálni az előadóművészt. Üsse kő, mondta Richie.

Mi a baj?

Az a baj, hogy a digitális zene - bár sokkal kisebb helyet foglal, mint az analóg - akkor szól a legjobban, ha nem piszkálják. Ez sajnos ellentmond a DJ-szakma egyik első szabályának, amely szerint a lemezt kézzel kell fordítani előre és hátra.

A nagy és nehéz bakelitkorongok visszaszorítására ugyan már léteznek CD-lemezzel operáló hardveres megoldások (például a Pioneer CDJ-1000 Digital Vinyl Turntable), de egyelőre a bakelitlemezjátszók mellett, kiegészítő szerepet töltenek be. A digitális lejátszó-szoftverekhez készült DJ-pluginek ugyancsak a periférián rekedtek, nem alkalmasak sztárkodásra, akár a gyerekszoba sarkában szuvasodó elektromos gitár.

A szisztéma

Richie Hawtin akcióban
A Final Sratch egyszerre szoftver- és hardvermegoldás. Az installációban az analóg oldalt a hagyományos DJ-pult képviseli (lemezjátszó, keverő, miegymást), a digitális zenét egy hordozható számítógép tartalmazza. A kettő között egy speciális készülék, a scratchamp létesít kapcsolatot.

Az FS-szettnek része továbbá három különleges bakelitkorong, amely zenét nem tartalmaz, ellenben közvetíti a DJ tevékenységét a scratchampnak, amely továbbítja azt a számítógépnek, amely kiszámolja az eredetivel ezredmásodpercre megegyező digitális scratchet.

A rendszerben létrejöhet a nagy unió, mixelhetők a hagyományos lemezek és a különböző tömörítésű digitális zenék - amúgy meg szabadság van.

Kotorászás, zsebben

A Final Stratchet ProFS kiszerelését egyelőre háromezer dollár körüli áron szerezheti be a szelektált vevőkör. A közepesen húzós árért egy Pentium 3-as előre telepített Sony Vaio laptop, három FS-lemez, drótok, használati utasítás és egy hordtáska jár.

A Vaio-t nélkülöző csomagot a hírek szerint jövő tavasztól hatszáz dollárért lehet majd beszerezni.

Richie Hawtin manapság nehéz ládák helyett laptopjában hordozza mintegy kilencszáz albumát. Bizonyíték, happiness.