Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Húszezer Jedi-hívő él Kanadában

2003.05.14. 11:21
A 2001-es kanadai népszámlálás kedden közzétett végleges adatai szerint az ország mintegy húszezer polgára vallja magát a Jedi-hit követőjének. A Csillagok Háborúja-filmekben szereplő lovagrend nemcsak Kanadában népszerű, az angol és az ausztrál népszámlálási adatokban is szerepelnek Jedik, a statisztikai hivatal legnagyobb bosszúságára.
Az interneten 2001-ben kezdett keringeni egy angol levél, amely arra buzdította a címzetteket, vallják magukat Jedi-hívőnek a népszámlálás során, mivel így hivatalosan elismert vallássá válhat az irányzat. A kampánynak meg is lett az eredménye: az angol népszámlálási adatok szerint 400 ezer Jedi él az országban, ezzel szemben például zsidónak csak 260 ezren vallották magukat.

Emailben terjed

Hasonló kampány indult Ausztráliában is, ahol a statisztikai hivatal tavalyi adatai szerint 70 ezren vallották magukat a Jedi-hit követőjének. Kanadában is emailkampányban buzdították egymást a scifi-rajongók a Jediség vállalására. A körlevelet elindító Denis Dion, egy 44 éves terménykereskedő a Canada.comnak elmondta, hogy a kampánnyal a statisztikai hivatal körmére akartak koppintani, amiért az a polgárok vallását firtatja. "A hitem magánügy, amihez semmi köze a kormánynak" - nyilatkozta Dion.

Hibahatáron belül?

A kanadai statisztikai hivatal a most kiadott adatok közül kihagyta a Jedi-vallást választók statisztikáit. A hivatal szerint elemzésük nem tartalmazta a "média által ösztönzött" válaszokat, részben azért, mert számuk alacsony volt a mintában. A statisztikusok ugyanakkor az újságírók kérésére kiadták a Jediknél jóval kevesebbnek bizonyuló rastafari, scientológus és sátánista hitű polgárok számait.

Noha a kanadai kezdeményezés célja eredetileg a statisztikai hivatal félrevezetése volt, Dion szerint az ügy megerősítette abbéli hitében, hogy a Jedi-vallásnak létjogosultsága van. "Ha elismerik hivatalosan, rögtön csatlakozom a felekezethez" - nyilatkozta.