Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Napster-finálé: hétfőn dönt a bíróság

2001.02.11. 20:45
A világ legnépszerűbb zenecserélő hálózata hétfőn átmenetileg bezárhatja a boltot, amennyiben a fellebbviteli bíróság jóváhagyja a korábbi elsőfokú döntést, amely a jogdíjköteles anyagok terjesztésének felfüggesztésére kötelezte.
A San Franciscó-i fellebviteli bíróság pénteken jelentette be honlapján, hogy helyi idő szerint hétfőn este 8 órakor teszi közzé álláspontját az elsőfokon született, júliusi határozatról, amely a Napster szolgáltatásának teljes leállítását jelenti.

Szerverhalál vagy feltámadás

Tavaly július végén Marilyn Hall Patel bírónő úgy döntött, a Napsternek ki kell dolgoznia, hogy leálljon hálózatán a jogdíjköteles zenék cseréje. A cég fellebbezett a döntés ellen. Ügyvédeik szerint a szolgáltatás teljes leállítását jelentette volna, minthogy technikailag nem tudják megoldani a jogdíjköteles anyagok szűrését.

A pert az amerikai lemezkiadók indították 1999 novemberében illegális zenemásolás előségítésének vádjával. Az eljárás során a Napster azzal védekezett, hogy csupán a zenei fájlok ingyenes hozzáférését teszi lehetővé, kereskedelmi tevékenységet nem folytat. Azóta több közvélemény-kutatás megállapította, hogy a Napster felhasználói az átlagnál több lemezt vásárolnak.

Amennyiben a fellebbviteli bíróság nem fogadja el a Napster fellebbezését, a szoftvercégnek meg kell akadályoznia az öt nagy lemezkiadó (BMG Entertainment, EMI Recorded Music, Sony Music Group, Universal Music Group és a Warner Music Group) tulajdonába tartozó zeneszámok cseréjét, azaz le kell állítania szervereit. A másik lehetőség szerint, az előző rendelkezés felülbírálatával, a Napster továbbra is háborítatlanul szolgáltathat, amíg a jogi procedúra húzódik.

A Bertelsmann kapaszkodik

A Bertelsmann médiabirodalom tavaly október 31-én kötött szövetséget a Napsterrel egy előfizetéses rendszer kidolgozására, ám egyelőre egyik multinacionális konkurenciáját sem sikerült meggyőznie az üzlet garantált sikeréről. Amire elkészül a rendszer, a BMG ejteni fogja a Napster ellen felhozott vádakat és - legalábbis részéről - lezárja a pert.

A várhatóan havi előfizetéses rendszerű Napster a tervek szerint július magasságában indul útjára. A német médiaóriás havi tíz-tizenöt dolláros előfizetéssel számol, bár konkrét árképzési vagy technológiai elképzelésekről egyelőre semmit nem tudni. A cég ön- és befektetői bizalmát erősítendő nemrég bejelentette, hogy piackutatásuk alapján az eddig ingyér töltögető felhasználók hajlandóak lennének fizetni is.

A tét rendkívül nagy a Napster számára, mivel kedvezőtlen döntés esetén várhatóan a felhasználók nagy része pártol el majd az ingyenes szolgáltatástól, jelentősen csökkentve ezzel a Bertelsmann-nal kötött megállapodás (vagyis a Napster név) értéket. Egy esetleges kedvező ítélet viszont azt a véleményt erősítené, mely szerint az online zene ingyenes kell legyen.

Alapos döntés

Megfigyelők szerint a fellebbviteli bíróság azért rágódik több mint három hónapja döntésén, hogy olyan álláspontot alakíthasson ki, amely alapjaiban határozná meg a szerzői jogok alkalmazását a Napster-per esetében. A per hónapokig, akár évekig is elhúzódhat, ha nem közelednek az álláspontok. A bírák határozata módosíthatja a hagyományos szerzői jogok digitális alkalmazásának gyakorlatát, és ezen keresztül egy halom egyéb médiacég és internetes vállalkozás jövőjét.  • Bérelnék
  • Hírek