Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tito átlebegett az ISS fedélzetére

2001.04.30. 22:57
Dennis Tito amerikai multimilliomos űrhajós kollégáival együtt elérte a Nemzetközi Űrállomást (ISS). A Szojuz-TM űrkapszula hétfőn automatikus vezérléssel dokkolt az ISS-en, és a világ első űrturistája széles mosollyal az arcán lebegett át új szálláshelyére.
Titónak van oka mosolyogni: elérte élete álmát, ő az első ember, aki turistaként feljutott az ISS-re. Az űrkutatás történetének első fizető vendége a két orosz űrhajós kíséretében hétfőn közép-európai idő szerint 11:30-kor lépett az űrállomás fedélzetére.

"Szeretem a világűrt" - ezek voltak a hatnapos 'űrnyaralásra' befizetett Tito első elragadtatott szavai az ISS-en. Az űrállomás állandó személyzete szívélyesen fogadta a Szojuzból átköltöző három férfit - közölte a moszkvai repülésirányító központ. Barátságos hátbaveregetések, mindenki mosolyog, és örül a sikernek - áll a közleményben.

Az automatikus dokkolási manővert 2 perccel 10 óra előtt kezdte meg a Szojuz űrkapszula. A sikeres kapcsolódás után az orosz földi állomás megdicsérte az űrhajó legénységét. A világűr meghódításának történetében új fejezett nyílott - kommentálta az eseményeket az Itar-Tass hírügynökség.

A megérkezés előtti este az ISS kikötőhelyét elhagyta az Endeavour amerikai űrsikló, és helyet adott a Titóval érkező Szojuznak. Az Endeavour legénysége, amely az ISS-en a számítógépes rendszer teljes leállással is kénytelen volt megküzdeni, időközben már elindult vissza a Földre.

A 60 éves Dennis Tito szombaton szállt fel a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről. A férfi a saját zsebéből 20 millió dollárt áldozott az űrbeli kirándulásra. Eredetileg a Mir űrállomást kereste volna fel, de ennek kényszerű megsemmisítése után az orosz illetékesek az orosz kontingens terhére az ISS-re vitték fel a milliomost.

Ha nem tartottuk volna be a Titoval kötött egyezségünket, komoly érdeklődő nem lépett volna többé velünk kapcsolatba - indokolta a döntést hétfőn Jurij Szemjonov, az Energija űrkutatási konszern vezérigazgatója.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA illetékesei hosszú ideig ellene voltak a honfitársuk magánakciójának, és az állítólagos gyenge kiképzésre hivatkozva elutasították az utazásának lehetőségét. Csak egy héttel Tito indulása előtt adta fel a NASA az ellenkezését. A több hónapos kiképzésen átesett űrturista most a 87 milliárd dolláros költséggel megépült ISS fedélzetén csak felügyelet mellett közlekedhet. Tito az űrbeli üdülése napjait főként fényképezéssel tölti.

A világ első űrturistájának visszaútját jövő vasárnapra tervezik. Ekkor viszont a három látogató egy másik űrkapszulával távozik. A visszatéréshez a régi Szojuz kapszulát viszik magukkal, amivel novemberben az első állandó legénység érkezett az űrállomásra. A Titót az ISS-re röpítő 'taxi' ezzel szemben az űrállomáson marad, a most fent maradó legénységnek ezután vész esetére ez lesz a mentőkapszulája.