16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 2
Svájc 3
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 1
Brazília 0

A T-Online a fájlcserebere ellen

2002.02.04. 15:40
A legnagyobb német internetszolgáltató, a T-Online figyelmeztető levelet küldött azoknak a felhasználóinak, akik P2P cserefórumokon szerzői jogvédelem alatt álló anyagokat csereberélnek. Korábban csak mendemondák voltak a szolgáltató készülődéséről, de most a levelekben a letöltött fájlokat is megnevezik.
Korábban úgy mondták, a falnak is füle van, mindenekelőtt a panellakásokban. Ezekben a napokban a legnagyobb német szolgáltató sokezer ügyfele számára végre világossá válik, hogy a világot beszövő információs országútra vezető feljáró csak mégsem ad akkora szabadságot. Valaki mindig látja, hallja és feljegyzi, hogy a felhasználó mit művel a látszólag anonim világhálón.

A felhasználók kedvenc foglalatosságai közé tartozik már egy ideje, hogy fájlokat cseréljenek a névtelenséget ígérő P2P börzéken. Sok T-Online felhasználó kénytelen lesz a következő napokban megállapítani, anonimitás ide vagy oda, nekik ebből nem jutott.

Állandó jegyzetelés

A szolgáltató legalábbis bármely pillanatban képes meghatározni, ki hol szörföl éppen, és ott mit csinál. Ez ellen az alkalmanként kiosztott dinamikus IP számok sem segítenek. A T-Online minden egyes alkalommal jegyzi melyik IP számot milyen telefonszámról használták, és a feljegyzéseket 80 napig megőrzik.

Az adatvédelmi aggályokat fogalmazókat leszereli, hogy ez az eljárás nem csak legális, de törvényileg előírják a szolgáltatónak. A távközlési szolgáltatókról szóló törvény (Telekommunikationsdienstegesetz) megköveteli a szolgáltatóktól, hogy a nyomozóknak szükség esetén átadják a szükséges információkat.

Vagyis ha nem csak lehet, de egyenesen muszáj is figyelni, a szerzett adatokat konstruktívan hasznosítani is lehet - gondolhatták a T-Online illetékesei. A PC-Welt számolt be először a fenyegető figyelmeztető levél hullámról, melyből az első adagot már szét is küldték.

Egy panasz nyomán íródtak a levelek

A T-Online egyelőre megelégszik a szoftvercseréket bonyolító felhasználók figyelmeztetésével. A levél szövege figyelmezteti a felhasználót, hogy az előfizetéséről több alkalommal szerzői jogvédett szoftvert kínáltak fel. Más alkalommal is előfordult ilyen, vagyis ez semmiképp nem lehet véletlen - következtet a levél. Fenyegető hangnemben folytatódik az írás, miszerint a szerzői jogvédett szoftverek további cseréje "következményeket von maga után".

A T-Online azt állítja, erre a lépésre a szerzői jogok egyik tulajdonosa által tett panasz nyomán kényszerült, miután az illető a Morpheus hálózaton T-Online előfizetőket tudott azonosítani. Önmagától a szolgáltató nem látna neki szerzői jogsértések felkutatásának az ügyfelek adatforgalmában - bizonygatta a T-Online egyik szóvivője. Ugyanígy az ügyfelek adatai az adatvédelmi törvény (Datenschutgesetz) rendelkezéseinek megfelelően nem kerülhetnek ki a cégtől.

Javasolt az önmegtartóztatás

Ez viszont bekövetkezhet, ha valaki megalapozott igénnyel pert indít az adatok kiadása érdekében. Ennek szellemében a jelenlegi figyelmeztető levelek felérnek az önmegtartóztatásra való felszólítással.

Az azonosított felhasználók hálózati forgalmának további ellenőrzését egyelőre nem tervezik. Ennek ellenére a felhasználóknak illendő komolyan venni a levelet. Aki folyamatosan feltűnik a különböző kigyűjtött listákon, könnyen letilthatják a hozzáférését. Végül is Németország legnagyobb internetes szolgáltatójának hírnevéről van szó.  • Hírek
  • Hírek