Ágnes
-1 °C
2 °C

Mozi a zsebben

2003.07.10. 11:20
A mobiltelefonok, zenelejátszók, kéziszámítógépek és játékkonzolok mellett hamarosan újabb szórakoztató eszközök jelenhetnek meg a piacon: a zsebvideók. A miniatűr kütyük a mozifilmeket, a fotókat és a zenéket egyaránt képesek tárolni és lejátszani, de meglehetősen drágák.
A Handheld Entertainment vállalat által tervezett zsebvideó kivételesen olcsónak számít a hasonló termékek között, az idén karácsonykor megjelenő készülék ugyanis alig huszonötezer forintba fog kerülni. A vállalat közlése szerint a színes kijelzős eszközzel bármilyen digitális média lejátszható, legyen szó akár mp3 formátumú zenéről, mozifilmekről vagy éppen fotókról. A szingapúri Eastech gyárában készülő termékről még nem jelent meg részletes leírás, csupán annyit lehet tudni, hogy külső adattárolót használ, és négy ceruzaelemmel működik. Az mindenesetre bíztató, hogy a Handheld Entertainment fejlesztői csapatában olyan szakértők dolgoznak, mint például Nathan Schulhof, az mp3-lejátszók feltalálója.

Nagy és drága

Az Archos AV320 lejátszóról már sokkal többet lehet tudni. Húsz vagy negyven gigabájtos USB2.0 merevlemezzel kapható, a 3,8 inches kijelzője 320x240 képpont megjelenítésére képes, de akár TV készülékre is köthető. A lejátszóhoz számos kiegészítőt lehet vásárolni, többek között mp3 lejátszót, videorögzítőt, 3,3 megapixeles digitális kamerát, SmartMedia és CompactFlash kártyaolvasót, valamint FM rádiót. A 184 000 forintos alapkészülékhez csak a videorögzítő jár. Az adatok másolása nagy sebességű USB2.0 helyett Firewire csatlakozón is történhet. A készüléken van hangbemenet, digitális SPDIF ki- és bemenet, összetett videó/fülhallgató/hang kimeneti jack csatlakozó és beépített mikrofon. Az akkumulátor kapacitása vagy tíz óra mp3 lejátszást, vagy három és fél óra videólejátszást tesz lehetővé.

Konzoldizájn

A Panasonic SV-AV30 az apró kihajtható LCD kijelzője miatt leginkább egy új Gameboy Advance játékkonzolra hasonlít. A miniatűr videó a hozzá adott bölcső segítségével a televízióra köthető, és az adásokat MPEG-4 formátumban, legfeljebb 320x240 képpontos felbontással lehet rögzíteni. A készülékbe digitális kamerát építettek, amellyel a felhasználó saját felvételeket is készíthet. A készülékhez egy 64 megabájtos Secure Digital memóriakártya jár, ami nem kimondottan praktikus a videózáshoz, az 512 megabájtos memóriakártya pedig majdnem annyiba kerül, mint maga a lejátszó. A kilencvenezer forintos készülékhez jár egy fülhallgató, de belső hangszóróval is rendelkezik. Emellett adnak hozzá USB és audio/video kábeleket, távirányítót és táskát.

Tévére is köthető

A húsz gigabájtos Thomson RD2780 RCA Lyra egyszerű számítógépes háttértárként is használható, de nem ez a legcélszerűbb felhasználási módja. A rajta tárolt filmeket vagy a 3,5 inches TFT LCD kijelzőn, vagy egy televízió képernyőjén lehet végignézni. A készülék az mp3, mp3PRO és Windows Media Audia zenei formátumokat ismeri, és az ID3 cimkék segítségével könnyen meglehet találni a számokat. Az adatokat USB2.0 csatlakozóval és CompactFlash memóriakártyával lehet az eszközre másolni, illetve az audio/video kábelek segítségével saját videofelvételek is készíthetőek. A lítium ion akkumulátorok 15 órán keresztül bírják a lejátszást. A kilencvenezer forintos készülékhez dokkoló állomást, fülhallgatókat és táskát ad a gyártó.