Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Kultjáték Wikipediára

2009.02.17. 10:45 Módosítva: 2009.02.17. 10:50
Népszerű netes játék hódít, amely munka közben és iskolában is játszható. Nem kell hozzá más, csak egy Wikipedia.

Az ország-város meg a barkochba ódivatú, mint a gőzmozdony; a modern kor modern embere számítógépes műveltségi játékokat játszik, még akkor is, ha neki magának kell kitalálnia őket.

A modern diákok legújabb kedvence a népi gyökerű Wikipedia-játék, amit nem koboz el a tanár, mint a Nintendót, sőt örül is, ha játszanak vele a gyerekek, mert rá lehet fogni, hogy épp a műveltségüket csiszolják.

A feladat: navigáljon el egy megadott Wikipedia-szócikktől egy másik megadott Wikipedia-szócikkig úgy, hogy csak a szócikkekben lévő linkeket használhatja az előrehaladáshoz.

A játékot többen játsszák, és az nyer, aki hamarabb, illetve minél kevesebb lépésben jut el a kezdőponttól a végpontig. A legsportszerűbb úgy játszani, hogy a "random article" (a magyar Wikipedián "lap találomra") linkre kattintanak, és innen navigálnak egy ismét csak véletlenszerűen generált szócikkig. Ha még mindig nem értik, tekintsék meg a játék vidám, fiatalos, bár kicsit hosszúra sikerült bemutatóját.

Bruce Leetől a pápáig

A játék annál nehezebb, minél távolabb áll egymástól a két személy, tárgy vagy fogalom, úgyhogy íme mai feladványunk: jussanak el az angol Wikipedián a lehető legkevesebb lépésben Bruce Leetől a mostani pápáig, XVI. Benedekig! A szint három lépés, ennyiből bizonyítottan megoldható a feladvány, akinek kevesebből sikerül, egyéves Wikipedia-előfizetést kap ajándékba. Eredetileg egyébként négy lépésre gondoltunk, a Bruce Lee > Chuck Norris kezdőkombinációval, de ennél sajnos van rövidebb, bár korántsem ilyen elegáns. A megoldásokat a kommentek közé várjuk, és ott lehet feladni újabbakat is.

0bruce2

A játékosok több helyen gyülekeznek, ha valaki közösségi élményre vágyik, keresse fel a thewikipediagame.com-ot. A profiknak van telepíthető változat is, ezt Wiki Paths-nak hívják. Firefox böngésző, Greasemonkey kiegészítő, illetve a Wiki Paths telepítőfájlja kell hozzá. Jó szórakozást!