Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Mégsem a Facebook rendelkezik a júzerek adataival

2009.02.18. 12:33 Módosítva: 2009.02.18. 12:35
A Facebook nemrégiben változtatott felhasználási feltételein: az új szabályzat kimondta, hogy a felhasználó adataival a Facebook rendelkezik, akkor is, ha az már törölte magát a rendszerből. A felhasználók mellett egy adatvédelmi érdekképviseleti szerv is fellépett a döntés ellen, ennek eredményeként kedden visszavonták változtatásokat.

Az új feltételek szerint a Facebook örökös jogokkal rendelkezett volna a felhasználók adatai felett. Az oldal szerint szükség lett volna erre a változásra, hiszen a törölt felhasználók adatait az ismerősök továbbra is elérhetik. A problémára azt a megoldást találta ki a Facebook, hogy módosította a szabályzatát – adta hírül a CNET. A felhasználók felháborodtak a döntésen, és az egyik vezető adatvédelmi érdekképviselet, az EPIC (Electronic Privacy Information Center) is követelte, hogy töröljék el a változtatásokat. Az EPIC szerint a felhasználók személyiségi jogai sérülhetnek, ha a cég továbbra is használja az adataikat. A közösségi oldal engedett a nyomásnak, és kedden visszavonta a felhasználási feltételek változtatásait.

Mark Zuckerberg, a Facebook főnöke a cég hivatalos blogján magyarázkodott az ügyben. „Az elmúlt napokban rengeteg kérdést kaptunk a változtatásokkal kapcsolatban, így úgy döntöttünk, hogy visszatérünk a korábbi felhasználási feltételekhez” – írta. Zuckerberg szerint a kialakult helyzetben közrejátszik az is, hogy a felhasználási feltételek nyelvezete túlságosan formális, és nem igazán érthető. „Jelenleg 170 milliónál is több felhasználó veszi igénybe az oldal szolgáltatásait. Ha ez a szám egy ország népessége lenne, akkor a hatodik legnépesebb lenne a rangsorban. A felhasználási szabályok nem csak azért vannak, hogy védjék a jogainkat, ez olyan dokumentum, ami megmutatja a felhasználóknak, hogyan használják a szolgáltatást” – fejtette ki Zuckerberg.

Nem ez az első netes botrány, ami a felhasználók személyes adatait érinti. Nemrég a Google böngészője, a Chrome körül történt hasonló. A böngészőhöz tartozó szerződésben szerepelt egy olyan kitétel, hogy minden adatunk, amely áthalad a böngészőn, a Google tulajdonába kerül, és a cégnek ezt jogában áll lefordítani, módosítani, publikálni. A történet vége akkor is hasonlóan alakult, mint a Facebook esetében: az ellenérzést kiváltó kitételek ott is eltűntek a szabályzatból.