Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Egy napig minden adatunk a Google-é volt

2008.09.04. 13:55
Az átlagjúzer sosem olvassa el egy program telepítésekor az elé tolt felhasználói szerződést, csak rákattint az oké gombra, anélkül, hogy tudná, mire bólintott rá éppen.

Szerencse, hogy vannak jogvédő szervezetek, amiknek munkatársai minden félmondatot átnyálaznak a szerződésekben, és rögtön botrányt csinálnak, ha a szoftver írója visszaél a nem olvasó, csak kattintó júzer figyelmetlenségével.

Pontosan ez történt most a Chrome-mal: a Google böngészőjéhez tartozó szerződésben szerepelt egy olyan kitétel, ami szerint minden adatunk, ami a böngészőn áthalad, a cég tulajdonába kerül, és a Google-nek joga van felhasználni, publikálni, lefordítani, módosítani, és nagyjából bármit megtenni vele, amit a kedve tart. A paragrafust először a Tap the Hive oldal szellőztette meg, és néhány óra alatt felháborodáshullámot generált az egész interneten.

Reggel Rebecca Ward, a Chrome termékmenedzsere elnézést kért a netezőktől, és az ominózus 11-es paragrafus eltűnt a szerződésből, a helyét egy olyan kijelentés vette át, ami nyomatékosítja, hogy minden tartalom, amit a felhasználó a böngészőben generál, az övé.

Az Ars Technica szakértői szerint egyébként az egész botrány vihar volt egy pohár vízben, hiszen maga a böngésző nyílt forráskódú, így bárki megteheti, hogy letölti a forráskódot, kiveszi belőle ezt a kitételt, lefordítja, és ezzel olyan, saját Chrome-ot generált magának, amire nem érvényes a Google licencszerződése. Nem mintha ezt a gyakorlatban olyan sok júzer megtenné, de a lehetőség megvan, amivel lehet érvelni, ha esetleg egy ilyesfajta ügy szerzői jogi perig fajulna.

A Google-nek egyébként ez már nem az első botránya a felhasználói szerződésben "véletlenül" bennmaradt hasonló paragrafusokkal kapcsolatban, legutóbb a Google Docsnál futottak bele egy ilyenbe.

Rés a pajzson

Időközben fény derült az első súlyos biztonsági résre a böngészőben: a Webkit böngészőmotor egy régi hibáját a Java nyelv egy ismert biztonsági résével kombinálva a támadó tetszőleges javascriptet tud futtatni a gépünkön. Ebben az az igazán kínos, hogy a Webkit hibáját már júliusban befoltozta az Apple a Safari 3.2.1. változatában, de a Google egy ennél régebbi Webkit-verziót használt a Chrome motorjaként.

Mindezek ellenére, a Statcounter online forgalomelemző cég adatai szerint a Chrome a megjelenése napján 1 százalékos részesedést szerzett a böngészők piacán.