Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Meghalt a gmail.com

2009.02.24. 11:30
Kedd délelőtt nem sokkal 10 óra után az egész világon elérhetetlen a legnépszerűbb levelező webes felülete.

"No gmail, no life" - írta egy twitterező. Milliók nem férnek hozzá emailjeikhez kedd délelőtt, mert elérhetetlen a világ legnépszerűbb levelezőszolgáltatása, a Gmail. A fennakadás okát egyelőre nem tudni. A Google egyéb szolgáltatásai, köztük a Google Docs, a Google Maps és a Gtalk továbbra is működnek.

"Tisztában vagyunk a Gmail-problémával, amely számos felhasználót érint" - írja a Google a levelező supportoldalán. "A gond kb. hajnali 1 óra 30 perckor [magyar idő szerint 10:30-kor] keletkezett. Keményen dolgozunk a megoldáson, és a fejleményekről tájékoztatást nyújtunk. A kényelmetlenségért elnézést kérünk."

A Gmail kedden 12:45-kor
A Gmail kedden 12:45-kor

sorry.google.com

Kedd délután fél 2 óta a Magyarországról netezőket a gmail.comról a sorry.google.com-ra ugratja a rendszer, ahol ez az üzenet várja őket:

"Elnézést kérünk, de az Ön lekérdezései a számítógépes vírusok, illetve kémprogramok automatikusan generált kérelmeihez hasonlítanak. Felhasználóink védelme érdekében jelenleg nem tudjuk feldolgozni kérelmét.

Hozzáférését visszaállítjuk amilyen gyorsan csak lehet, ezért hamarosan próbálkozzon újra. Ha időközben az a gyanúja támad, hogy számítógépét vagy hálózatát vírusfertőzés érte, célszerű lehet futtatni egy vírusellenőrzőt vagy kémprogram-eltávolítót, hogy biztosítsa számítógépe vírusoktól, illetve kártékony szoftverektől való mentességét.

Ha továbbra is rendszeresen ezt a hibaüzenetet kapja, kiküszöbölheti a problémát, ha törli a Google cookie-kat, és ismét ellátogat a Google webhelyére. A böngészőkre vonatkozó utasításokért forduljon a böngésző online segítségnyújtási központjához.

Ha a probléma egész hálózatát érinti, további tájékoztatást a Google webes kereső Ügyfélszolgálati Központjában találhat.

Az esetleges kellemetlenségért szíves elnézését kérjük, és reméljük, hogy ismét felkeresi a Google rendszerét."

A szájt halott, a levelezés döglődik

A hír a Twitteren terjedt el: a különböző országok felhasználóitól érkező üzenetek szerint a webes felület a világon sehol sem elérhető, aki viszont email-klienssel, IMAP- és SMTP-protokollokkal levelezik, elméletileg nem tapasztal fennakadást. Sikeres kísérletekről számoltak be az iPhone-tulajdonosok és a mobiltelefonos kliensekkel gmailezők; gyakorlatilag azonban ezek a funkciók is akadoznak, a levelek fogadása és elküldése vagy sikerül, vagy nem.

A fennakadás különösen érzékenyen érinti azokat a cégeket, amelyek teljes levelezésüket Gmailen bonyolítják: a brit Guardian például nemrég állt át az ingyenes levelezőre, hogy csökkentse költségeit.

Nem megy a gmail.com? Próbálja másképp!

Ha a gmail.com, vagyis a webes felület halott, még mindig elképzelhető, hogy maga a levelezőrendszer működik. Ha mindenképpen hozzá kell férnie leveleihez, használjon kliensszoftvert, például a Thunderbirdöt. A baj ezzel a megoldással az, hogy a gmailen belül kell aktiválni az IMAP-et, tehát aki eddig nem aktivált, az most sem fog tudni, de a következő fennakadáskor elképzelhető, hogy hasznos lesz a kliens.

A másik gyors segítség az olyan levelezőszolgáltatás, mint a mail2web, amely webes felületen meg tudja jeleníteni a gmailes postaládák tartalmát. Ha a teljes rendszer halott, ez sem fog működni, és az eddig beérkezett leveleket is furcsán kezeli, de egy próbát vészhelyzetben megér.

Több tízmillió felhasználó

A Google levelezőrendszerét, amely meghívásosos alapon működő béta-változatban 2004 áprilisában jelent meg, és 2007 óta teljesen publikus, az elmúlt öt évben több tízmillióan kezdték használni, elsősorban mert ingyenessége mellett akkoriban szokatlanul nagy tárhelyet nyújtott a felhasználóknak. A Gmail-tárhely mérete mára több mint 7 gigabájt. A Google a rendszert a levelek mellett megjelenített célzott hirdetések áraiból tartja fent.

A regisztrált felhasználók számát tekintve a Google a népszerű ingyenes levelezők között csak a harmadik: a Comscore szerint a Yahoo Mail vezet 262 millióval, második a Microsoft 256 millióval, és a Google csak a harmadik 87 millióval.

Magyarországon a Freemail az első kétmillió regisztrált felhasználóval. 2008-ban a Gmailt 867 434-en, a Microsoft Live Mailt 392 147-en látogatták.

A leállás gazdasági hatásai, vagyis hogy mekkora veszteséget okoz a működésképtelen Gmail, egyelőre megbecsülhetetlenek. Egy twitterező amatőr közgazdász azért a hasára ütött, és a következő számokkal állt elő: 25 millió felhasználó, 33% érintett, óránként átlagosan 50 dolláros termeléskiesés: óránként 415 millió dolláros kár.

Önnél működik a Gmail? És ha nem, mekkora kárt okoz? Kommenteljen!  • Vennék
  • Hírek