Eleonóra
-1 °C
2 °C

Lelőtték a Pirate Bayt

2009.08.25. 11:15 Módosítva: 2009-08-25 11:19:59
Bár a Pirate Bay elleni per már áprilisban, vagyis több mint négy hónapja véget ért (azóta zajlik a huzavona a fellebbezés, perújrafelvétel és hasonlók ügyében), maga az oldal azóta is zavartalanul működött, az internetes fájlcserélő forgalom jelentős részét – egyes becslések szerint a felét – kiszolgálva.

Hétfő éjjel azonban leállt a Pirate Bay, a svéd hatóságok ugyanis félmillió korona (13 millió forint) büntetéssel fenyegették meg a kalózok internetszolgáltatóját, a Black Internetet, ha nem szakítja meg azonnal az internetelérésüket. Bár a torrentoldal fenntartói állításuk szerint a 2006-os razzia (a rendőrök rajtaütöttek a főhadiszállásukon, és elvitték a szervereiket) óta fel vannak készülve ilyesmire, és van tartalék szolgáltatójuk, az átállás döcögve történt, három órányi üresjárat után éledt fel újra az oldal, aztán kisvártatva megint megállt, és kedd délelőtt még mindig nem elérhető.

A kalózok szerint a jogerős, végleges ítélet kihirdetése előtt bezáratni az oldalt ellenkezik a svéd törvényekkel, az EU irányelveivel, és úgy általában az emberi jogokkal meg a szólásszabadsággal, és az egész akció csak azt bizonyítja, hogy a svéd igazságszolgáltatás mennyire korrupt, és úgy táncol, ahogy a pénzes nagy kiadók fütyülnek. Az Európai Parlamantbe nemrég bejutott svéd kalózpárt vezetője, Rick Falkvinge nevetségesnek és alkotmányellenesnek nevezte az oldal elvágását az internettől, így az ügynek valószínűleg politikai folytatása is lesz.

A Pirate Bay leállása egyébként nem igazán befolyásolta az interneten a fájlcsere forgalmát, a felhasználók egyszerűen átálltak más oldalakra. Az összes nagyobb torrentoldal a forgalom meredek növekedéséről számolt be az éjjel. A PublicBitTorrentnél például majdnem tízszeresre nőtt a látogatottság a Pirate Bay kiesésével.

Időközben egyre bizonytalanabbá válik az oldal felvásárlása is, ami elvileg szeptember elején lenne esedékes. A vevő, az Eupa egyik legnagyobb internetkávézó-láncát üzemeltető Global Factory Gaming körül egyre újabb botrányok pattannak ki, most éppen a vezérigazgatóról derült ki, hogy több százezer dolláros tartozásai vannak a cég volt igazgatójával és egy befektetőjével szemben. A tőzsdén rövid időre fel is függesztették a kereskedést a cég részvényeivel.

Akár összejön a felvásárlás, és legális bizniszt farag az új gazda a kalózoldalból, akár a bíróság vágja el a törvény erejével szervereket az internettől, a Pirate Baynek valószínűleg vége van. Magának a bittorrentnek viszont nincs: a Torrentfreak fájlcserélő portál összeállítása 25 alternatívát sorol fel a Pirate Bay utáni időkre gondolva, köztük a legkézenfekvőbbel, a Google-lel, amit már a bíróság előtt is felhoztak példaként a kalózok ügyvédei, és demonstrálták, hogy valójában jobb torrentkereső, mint maga a Pirate Bay.